Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2007-06-04, 12:12 Kapuśniak z pekińczyka by Gonya
|
|
|
KAPUSNIAK Z KAPUSTY PEKINSKIEJ
O - do garnka z wrzątkiem
Z - wrzucamy pokrojone w kostke ziemniaki, selerka, korzen pietruszki, marchewke, dodajemy oliwe, lyzke platkow jeczmiennych
M - dodajemy pokrojona w kostke cebule lub dwie, pokrojonego drobno pora, kawalek korzenia imbiru - dla marznacych wege-ludzi (w zaleznosci od ilosci zupy - wielkosci polowy kciuka), 4-5 ziaren zielonego kardamonu, lisc laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, troche suszonego lubczyku, mielonego kminku, mielonego kopru wloskiego (ja miele nasiona w mlynku do kawy)
W - dodac sol lub dobry rosolek wegetarianski (bez glutaminianu)
Ugotowac warzywa do miekkosci.
D - dodac lyzke platkow pszennych
O - dodac sproszkowana slodka papryke
Z - pokrojona w kawalki kapuste pekinska
M - dodac zabek czosnku, pieprz
W - mozna dodac jeszcze szczypte soli, mozna dodac troche glonow hijiki
D - dodac 2-3 lyzki koncentratu pomidorowego
O - szczypte papryki slodkiej lub kurkumy
Z - lyzeczke masla
M - posiekany koperek
W - dosolic
D - troszke natki pietruszki lub czegos innego z tej przemiany (np. kilka kropel soku z cytryny)
Zupki koncze na wiosne zazwyczaj w przemianie Drewna - w tej porze roku wspomagamy, odswiezamy i oczyszczamy Watrobe.
Przypominam, ze po ugotowaniu kazdej 5-przemianowej potrawy, trzeba odczekac minimum 5-10 minut przed spozyciem - wszystko musi sie połączyć |
|