Mąka kokosowa , amarantusowa? |
Autor |
Wiadomość |
ulcia-p
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 12 Paź 2013 Posty: 32 Skąd: okolice Oświęcimia
|
Wysłany: 2013-11-25, 18:45 Mąka kokosowa , amarantusowa?
|
|
|
Czy używacie tych mąk?
Jak tak to do czego, bo szukałam na forum i nie znalazłam, a chłop dzwonił z uk, że zakupił i pytał czy kupić więcej, bo nie droga:) |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-11-25, 20:04
|
|
|
amarantusową dodaję w niewielkich ilościach do naleśników, chleba, ciasta
kokosowa - do ciast/ciastek, ona mocno chłonie wodę, czasem takie właściwości są potrzebne |
|
|
|
|
aquella
Dołączyła: 02 Wrz 2014 Posty: 29 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 2014-09-08, 14:52
|
|
|
ulcia-p, amarantusową stosuję też jako panierkę, do wszelkiego rodzaju kotletów, w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2014-09-09, 07:27
|
|
|
aquella napisał/a: | ulcia-p, amarantusową stosuję też jako panierkę, do wszelkiego rodzaju kotletów, w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję |
Amarantusową miałam raz, ale też stosowałam jako domieszkę, do panierki, albo naleśników, średnio nam smakowała. Kokosowej nie kupuję, jak trzeba mielę wióry, chociaż wióry fajniejsze niż mąka np. do ciast, o ile się da.
Olej kokosowy zastępuje mi masło, jak gdzieś w przepisie jest. tylko trochę mniej go używam. On nie pali się w wysokich temperaturach, można go używać do smażenia naleśników, np. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
aquella
Dołączyła: 02 Wrz 2014 Posty: 29 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 2014-09-09, 07:38
|
|
|
ja w sumie nie wiem jak smakuje amarantusowa, jest dodatkiem pomocniczo wzbogacającym ( wartości odżywcze, nie smak) |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2014-09-09, 07:40
|
|
|
aquella napisał/a: | ja w sumie nie wiem jak smakuje amarantusowa, jest dodatkiem pomocniczo wzbogacającym ( wartości odżywcze, nie smak) |
No, ale jak za dużo się wsypie, to tak średnio wychodzi... |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2014-09-09, 09:02
|
|
|
aquella napisał/a: | w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję |
dokładnie! olej kokosowy ma bardzo wysoką temperaturą dymienia, ja na nim prawie wszystko smażę Poza tym do skóry, włosów (na noc, rano umyć), jako baza do balsamów, kremów, oleje do masażu
Mąka kokosowa do ciastek, deserów (pierogi, naleśniki na słodko lub orzechowo)
Amarantusowej nie używam. Jedyne co z amarantusa u nas smakowo przechodzi to popping |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
vanilia
vanilia
Dołączyła: 03 Paź 2013 Posty: 54
|
Wysłany: 2014-09-09, 09:09
|
|
|
Ja uzywalam maki amarantusowej do pieczenia chleba bezglutenowego a kokosowa mieszalam do ciast, czesto robie mieszanki bezglutenowe. |
|
|
|
|
aquella
Dołączyła: 02 Wrz 2014 Posty: 29 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: 2014-09-09, 10:04
|
|
|
kofi, ale za to przepyszny jest amarantus ekspandowany pop jako posypka do wszelkiego rodzaju deserów/owoców
dziś właśnie w sklepie ze zdrową żywnością mnie poinformowano, że mogę naleśniki smażyć na oleju kokosowym i znalazłam w necie przepis na mus czekoladowy z avocado i owym olejem |
|
|
|
|
pawel.mat33
Dołączył: 04 Lut 2015 Posty: 3
|
Wysłany: 2015-02-04, 16:41
|
|
|
Mąka amarantusowa zapewnia zaspokojenie zapotrzebowania na białko, co jest ważne dla wegetarian.
Ale trzeba pamietać zawsze, że nie wolno zjadać surowych nasion lub mąki. Zawsze trzeba poddać je obróbce, poprzez pieczenie przykładowo. |
_________________ Na hxxp://www.franciszkanskie.pl/]osiedlu franciszkańskim, powstają nowe mieszkania, chcę się tam przeprowadzić. |
|
|
|
|
BIOalejka
Dołączył: 05 Mar 2015 Posty: 1
|
Wysłany: 2015-03-06, 09:38 Mąka kokosowa, amarantusowa?
|
|
|
Zarówno mąka kokosowa jak i amarantusowa, idealnie pasuje do słodkich wypieków - naleśników, ciast, ciasteczek a nawet racuchów... Pychota |
_________________ Połączenia tylu korzyści dla Klienta próżno szukać gdziekolwiek indziej! hxxp://www.bioalejka.pl/ |
|
|
|
|
Meri
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 21 Kwi 2015 Posty: 21 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2015-06-26, 11:23
|
|
|
go. napisał/a: | aquella napisał/a: | w domu mam też olej kokosowy, który nie wiem gdzie zastosować, chyba się nim nasmaruję |
dokładnie! olej kokosowy ma bardzo wysoką temperaturą dymienia, ja na nim prawie wszystko smażę Poza tym do skóry, włosów (na noc, rano umyć), jako baza do balsamów, kremów, oleje do masażu
Mąka kokosowa do ciastek, deserów (pierogi, naleśniki na słodko lub orzechowo)
Amarantusowej nie używam. Jedyne co z amarantusa u nas smakowo przechodzi to popping |
U mnie już prawie nie ma innych kosmetykow |
_________________ Dobre jedzenie jest jak dobry sex |
|
|
|
|
mireczkuss
Dołączył: 20 Cze 2015 Posty: 2
|
Wysłany: 2015-06-27, 10:34
|
|
|
szukałem mąki koskosowej w sklepie i nie ma nigdzie, zostaje tylko internet? |
|
|
|
|
vanilia
vanilia
Dołączyła: 03 Paź 2013 Posty: 54
|
Wysłany: 2015-10-15, 10:33
|
|
|
Mąka kokosowa jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnościa, a ja polecam zrobić samemu z wytłoków bo własnym mleku kokosowym. Sama często robię mleko z wiórków kokosowych, to co zostanie suszę w piekarniku potem mielę w młynku i mam mąkę |
|
|
|
|
kalarepka
Dołączyła: 26 Cze 2015 Posty: 8
|
Wysłany: 2016-03-10, 13:00
|
|
|
Z kokosową jeszcze nie miałam do czynienia, ale amarantusową dodaję do zwykłej czesto |
|
|
|
|
kofeina
Dołączyła: 23 Sie 2016 Posty: 6
|
Wysłany: 2016-08-23, 11:32
|
|
|
ja również kokosowej nie używałam, a amarantusowa fajnie się sprawdza jako składnik panierki |
Ostatnio zmieniony przez kofeina 2016-08-25, 08:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2016-08-23, 16:06
|
|
|
kofeina napisał/a: | ja również kokosowej nie używałam, a amarantusowa fajnie się sprawdza jako składnik panierki np do kurczaka |
może sprawdź na jakim forum piszesz |
|
|
|
|
kofeina
Dołączyła: 23 Sie 2016 Posty: 6
|
Wysłany: 2016-08-25, 08:53
|
|
|
proszę o wybaczenie. po prostu nie całe życie byłam wegetarianką, dosyć niedawno przerzuciłam się na taki styl życia |
|
|
|
|
Magda-Lena
Dołączyła: 02 Wrz 2016 Posty: 4
|
Wysłany: 2016-09-02, 13:04
|
|
|
Mąkę kokosową miałam okazję spróbować w muffinkach od znajomej - bardzo fajny posmak daje. Z amarantusową nie miałam jeszcze do czynienia, ale chętnie poeksperymentuję z wypiekami a niej w wolnej chwili |
|
|
|
|
beatkka
Dołączyła: 31 Paź 2017 Posty: 1
|
Wysłany: 2017-10-31, 11:27
|
|
|
Ja również bardzo lubię piec na mące kokosowej! |
_________________ hxxps://sklep.kfd.pl/fit/zalety-i-wlasciwosci-maki-kokosowej-a_74.html |
|
|
|
|
|