wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Bajecznie zielone ciasto szpinakowe
Autor Wiadomość
Kat... 


Dzieci: Z i D
Pomogła: 71 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 4336
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-19, 22:57   Bajecznie zielone ciasto szpinakowe

Zostałam poproszona o podanie przepisu na piękne i niesamowicie smaczne ciasto szpiankowo-kokosowe. Nie jestem autorem przepisu, ja go tylko lekko zmodyfikowałam. W oryginale szpinak jest mrożony- ja robię ze świeżego i takie mi dużo bardziej smakuje.
Wszyscy, którzy próbowali są zachwyceni. Zrobione z niego babeczki były jedną z rzeczy, która najszybciej zniknęła na poczęstunku przedszkolnym :-) Były także hitem na moim całkowicie wegańskim przyjęciu poślubnym z całkiem tradycyjną rodziną. ;-)

1 szklanka mąki (prawie zawsze robię z pszennej pełnoziarnistej)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
1 opakowanie świeżego szpinaku 100g (lub więcej)
1/2 szklanki mleka roślinnego

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej zmiksować żyrafą szpinak z mokrymi. Wymieszać zawartość obu misek i przelać ciasto do formy, tortownicy lub foremek na babeczki. Piec około 40 minut (babeczki 20) do suchego patyczka w 180 stopniach.
Polane czekoladą smakuje podobnie jak baton Bounty.

Dzieciom lub osobom uprzedzonym do szpinaku, którego zupełnie nie czuć, można powiedzieć, że to ciasto Shrek :-)


_________________
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
 
 
oszum 


Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 24 Sty 2010
Posty: 253
Wysłany: 2014-02-20, 01:18   

wygląda totalnie szałowo!
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2014-02-20, 07:26   

super, na pewno zrobię :-)
Ciasto Shrek brzmi super :-)
 
 
Anja 


Dzieci: Artek i Robert
Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3731
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-20, 07:48   

Ten przepis przyspieszy mi zakup nowej żyrafy! Dzięki Kat..., to wygląda super! :-)
 
 
Sylwia8 


Dzieci: córusia Majusia (2008) i córunia Sarunia (2012)
Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 946
Wysłany: 2014-02-20, 08:46   

To wygląda bosko!!!!! A jak jeszcze smakuje jak bounty + proste składniki i wykonanie = muszę tego spróbować! :-D
_________________
Mój wegański sklep - http://sun.sklep.pl

Mój wegański blog - http://wszystkojestwglowie.blogspot.com
 
 
Salamandra*75 
Salamandra*75

Dzieci: Jan 11.02.2008r. Laura 16.02.2015
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 11 Lis 2007
Posty: 1293
Wysłany: 2014-02-20, 08:48   

mniam...
_________________

 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-02-20, 10:22   

Dzięki Kat już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię (w weekendy tylko robię ciasta, nei ma lekko). Mam nadzieję, że przekona wszystkich sceptyków do szpinaku. :-)
_________________
http://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Dzieci: Kartofelek 2007 i Bananek 2009
Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2014-02-20, 11:27   

wooooow! Cudnie wygląda.
Też piekę w weekendy. Pójdzie na pierwszy ogień :-D
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2928
Skąd: południe
Wysłany: 2014-02-20, 11:42   

Kat..., super wygląda!

można zamiast octu balsamicznego dać ocet jabłkowy?
_________________

KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
Kat... 


Dzieci: Z i D
Pomogła: 71 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 4336
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-20, 11:48   

ina napisał/a:

można zamiast octu balsamicznego dać ocet jabłkowy?
jestem pewna, ze tak i pewnie sok z cytryny zamiast albo nic nie zrobiłoby większej różnicy.
_________________
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2928
Skąd: południe
Wysłany: 2014-02-20, 11:53   

dzięki Kat... na pewno wypróbuje! :-D
_________________

KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
Kat... 


Dzieci: Z i D
Pomogła: 71 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 4336
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-20, 12:17   

ina, mi się tak wydaje, bo ja czasem pomijam, zamieniam i te ciasta wychodzą.
_________________
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
 
 
malwiska 
Doula

Dzieci: Gustaw Amadeusz (Groszek)
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 14 Sty 2013
Posty: 751
Skąd: Olkusz, Kraków,(Katowice)
Wysłany: 2014-02-20, 22:05   

jakie piękne!

A jak by go przełożyć jakąś masą? I piękny tort by był na pierwsze urodziny małego wegusa? (wiem, mam jeszcze pół roku na próby ;-) ) Co by do tego pasowało?
_________________



www.nadobrypoczatek.com - MOBILNA Aktywna Szkoła Rodzenia
Ostatnio zmieniony przez malwiska 2014-02-20, 22:12, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18024
Wysłany: 2014-02-20, 22:09   

Ja do ciasta daję taki ocet, jaki akurat mam, on i tak odparowuje, ma za zadanie zareagować z sodą lub proszkiem i tyle jego działania ;)
Ciasto przepiękne, Kat :)
_________________
Blog wegetariański, blog mniej wegetariański
 
 
frjals 
ískalt tófa


Dzieci: marzyciel
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1706
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-02-20, 22:13   

Zielone ciasto?! Ale EEEKSTRA :shock: :mryellow: . Koniecznie zrobię, tylko z mrożonego. Super, że tak mało składników 8-)
_________________

 
 
Martuś 


Dzieci: Jaś & Ida
Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 3101
Skąd: Langfuhr
Wysłany: 2014-02-20, 22:54   

malwiska, jak szpinak to truskawki, akurat sezon będzie ;)

Też spróbuję, super pomysł:)
_________________

 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2014-02-21, 11:07   

Ojacie... Jak to się stało, że ja dopiero teraz zobaczyłam ten wpis. CUDO! Muszę wypróbować :-D
 
 
frjals 
ískalt tófa


Dzieci: marzyciel
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1706
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-02-21, 17:11   

Kurcze. Zrobiłam ale wyszło mi strasznie gęste. Teraz siedzi w piecu i boję się, że nie da rady wyrosnąć :-> .
_________________

 
 
Kat... 


Dzieci: Z i D
Pomogła: 71 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 4336
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-21, 17:26   

frjals, mi się zdarza do różnych ciast jeśli konsystencja wydaje mi się za gęsta dolewać trochę wody. A to ciasto mi nigdy nie wyrasta jakoś bardzo, pewnie dlatego, że jest tam tylko łyżeczka proszku. Kciuki za to żeby wyszło i powiedz koniecznie czy smakowało.
_________________
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-02-21, 20:32   

O 19.47 zorientowałam się, że mam za mało wiórów - strzeliłam do sklepu (do 20), pies ledwie dotrzymał kroku w tym pędzie, ale zdążyłam. Właśnie mufiny wjechały do pieca. :mrgreen:
_________________
http://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Dzieci: Kartofelek 2007 i Bananek 2009
Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2014-02-21, 21:36   

U mnie się już upiekło. Czekolada właśnie zastyga :-)
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-02-21, 22:31   

bronka napisał/a:
U mnie się już upiekło. Czekolada właśnie zastyga :-)

Nasza też.
Obłędnie pyszne, z wierzchu nie są tak zielone, raczej brązowe, może za dużo szpinaku, w środku śliczne. Najgorsze, że Daniel chce zabrać jutro na zajęcia (ciekawe ile osób się odważy spróbować) i nic już nie zostanie... 8-)
_________________
http://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
frjals 
ískalt tófa


Dzieci: marzyciel
Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1706
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2014-02-21, 22:56   

Jest rewelacyjne! :shock: .
Nie urosło ani trochę, (następnym razem jednak dodam jakiegoś płynu), ale ja nie mam nic przeciw zakalcom. Może tez należałoby zwiększyć odrobinę ilość sody. Wchodzi na stałe do repertuaru :mryellow: i już nie mogę się doczekać, żeby zrobić je komuś "normalnemu" :mrgreen: ;-)
_________________

 
 
Kat... 


Dzieci: Z i D
Pomogła: 71 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 4336
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-02-21, 23:06   

kofi napisał/a:
Obłędnie pyszne, z wierzchu nie są tak zielone, raczej brązowe, może za dużo szpinaku
cieszę się, że wyszły i nie tylko mi tak smakują. :-) Brązowe mi się często robią na dole ale ja mam grzanie tylko w dołu więc to nie od ilości szpinaku, po prostu się przypiekły, ot co.

frjals napisał/a:
Wchodzi na stałe do repertuaru :mryellow: i już nie mogę się doczekać, żeby zrobić je komuś "normalnemu"
super! A najlepiej oblać całe czekoladą i patrzeć na minę przy krojeniu ;-)
_________________
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
AlternaTickers - Cool, free Web tickers
 
 
Sylwia8 


Dzieci: córusia Majusia (2008) i córunia Sarunia (2012)
Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 946
Wysłany: 2014-02-21, 23:17   

Kurde, cały dzień podglądam ten temat i język mam już do kolan, jutro rano zapierdzielam po szpinak!!!
_________________
Mój wegański sklep - http://sun.sklep.pl

Mój wegański blog - http://wszystkojestwglowie.blogspot.com
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 12