wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wysypka po amoksycylinie (Augmentin)
Autor Wiadomość
paulina 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2011-12-09, 09:36   wysypka po amoksycylinie (Augmentin)

witajcie, mój 5-letni syn dostał wysypki po 7 dniach brania Augmentinu na zapalenie ucha. Pierwszy raz w życiu brał antybiotyk i pierwszy raz był tak powazniej chory. wysypkę ma już 3 dzień, lekarz natychmiast kazał antybiotyk odstawić i podac Clemastin, podaję mu wg jego wskazań. Ale wysypka nadal jest, wprawdzie nie taka bąblowata (pokrzywka) jak była ,a le wędruje mu po całym ciele, a to busia a to stopy a to plecy. wcale nei wygląda, jakby mu to schodziło... mieliście podobną sytuację? co robić?
Ostatnio zmieniony przez paulina 2011-12-09, 21:47, w całości zmieniany 1 raz  

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-12-09, 09:39   

Pomyślałam, że może przyplątała się do tego jakaś wirusówka... ale tu hxxp://www.dobramama.pl/pokaz/4954/sucha_skora_i_wysypka_po_augumentinie ktoś pisze, że taka wysypka może nawet 3 tygodnie schodzić...
A coś do smarowania też masz? Może kąpiel z sodą? hxxp://ekomama.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=223:soda-do-pielegnacji-ciala&catid=34:artykuy&Itemid=30

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2011-12-09, 13:04   

paulina napisał/a:
mieliście podobną sytuację? co robić?

Czekać. I zapamiętać, żeby więcej nie podać, przejdzie, nie martw się. U nas było identycznie: podczas pierwszej poważnej choroby (ropne zapalenie gardła) dostał augmentin i wysypało go całego w czerwone, drobne kropeczki. Dawaliśmy wapno, chyba dosypywałam mąki ziemniaczanej do kąpieli i czekałam, było, minęło, schodziło powoli, na pewno nie w 3 dni ;-)

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2011-12-09, 14:13   

podawaj synowi buraki. W każdej postaci - kiszonej, gotowane, surowe.

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2011-12-09, 18:10   

george napisał/a:
Czekać.

Potwierdzam.
Brałam ten antybiotyk i karmiłam piersią, Tymona mocno wysypało, podawałam wapno.

paulina 

Wysłany: 2011-12-09, 21:45   

pipii dzieki, wlaśnie nagotowałam buraków 2 dni temu i żarł jak oszalały, choć na co dzień nie zawsze chce. dzieci jak zwierzatka, wiedza co dobre. jutro zatem robię barszcz.
tak z ciekawości - a czemu buraki? wciąga też kapuste kiszoną jak odkurzacz, czy to ma związek?

i dzieki Wam za uspokojenie, bo już sie zaczynałam zastanawiać, ki diabeł - ta wysypka mu wychodzi coraz bardziej, ma mnóstwo drobniusieńskich plamek. a jak długo - i czy w ogóle -podawąłyście jakies leki? jemu lekarz zalecił ten nieszczęsny clemastin, ale on się po nim poci (moż etez po antybiotykach jeszcze, ale ewidentnie się zaczęło po pierwszej dawce clamstinu) poza tym to syf, no i wysypka nei swedzi go jakoś strasznie, wiec moze odstawić? skoro wysypka i tak bedzie schodzić długo, przeciez nie bede dziecku dawac clemastinu 3 tygodnie!!! lekarka kazała dawać jeszcze "2-3 dni po ustapieniu objawów" ... :-/
kapąć go w niczym nie będę chyba, bo nie swedzi go jakoś. dziś mu sie plamy na udach "rozlały" i wygląda strasznie. on jest bardzo chudym białasem (w odróznieniu od swojej siostry, brunatnego pulpeta) i wygląda to na nim naprawdę makabrycznie... te kąpiele to na świąd głownie, prawda?

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2011-12-09, 22:12   

paulina, mojego synka to wcale nie swędziało, dłuższy czas dawaliśmy wapno, nic więcej, to zwykła reakcja alergiczna, nie ma co panikować ;-) Do kąpieli dodawałam mąki ziemniaczanej, bo ktoś mi to polecił jako pomocne przy łagodzeniu rozmaitych wyprysków, zmian skórnych itp., nawet nie wiem, czy pomagało.

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2011-12-09, 22:29   

paulina, myślę że clemastina mu nie zaszkodzi, jeśli go jakoś strasznie nie swędzi, możesz spróbować przejść na wapno.

Ja dostałam kiedyś uczulenia na augmentin, myślałam że zwariuję ;) Mój mąż też ma, w związku z tym dzieci też nie dostają. Starsza córka nigdy nie miała podanego, mimo że antybiotyków brała dziesiątki. Augmentin bardzo często uczula, ale wysypka powinna zejść niebawem :)

paulina 

Wysłany: 2011-12-10, 17:01   

wlasnie, szlag mnie trafia bo ja i moja mama mamy sila alergie na wszystkie penicyliny, pochodne i syntetyczne tez. i mowilam to lekarce, a ona prawie na mnie nakrzyczala, ze to super antybiotyk. ehhh....
dzis wysypka troche schodzi, w kazdym razie nie jest gorzej a to juz cos. clemastin odstawilam wczoraj.

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2011-12-10, 23:01   

paulina, ja się upieram, choć lekarze niechętni, bo to antybiotyk o dużym spectrum działania. U córki nie ryzykowali, bo była w trakcie chemioterapii, a wtedy lepiej nie dostać uczulenia. Za to młodszemu synkowi próbowano wcisnąć. Raz dostał alergię na jakiś antybiotyk, musiał mieć potem zastrzyki ze sterydu, masakra. Staram się unikać jak mogę antybiotyków, ale czasem się nie da. Augmentin koniecznie zgłoś pediatrze, niech sobie wpiszą na kartotece że uczulenie jest.

Fajnie że wysypka schodzi :) zdrówka życzę :)

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2011-12-11, 09:52   

buraki są po to, aby wyeliminować toksyczne gorąco z krwi. A toksyczne gorąco przejawia się właśnie wszelkiego rodzaju wysypkami. Kapustę kiszoną niech też wcina, jednakże buraki są najlepsze do tego. Zdrowia!

paulina 

Wysłany: 2011-12-11, 22:49   

wysypka schodzi, uff. jest zdecydowanie lepiej. buraki zajada, kapuche też. w kartę wpisane, że uczulony, choć lekarka upierała się, że to...może być wysypka wirusowa. ta, jasne. 3-dniówka zapewne. teoretycznei z pewnością możliwe, ale nie w tym przypadku. broniła tej amoksycyliny jak własnego dziecka.
u nas był to pierwszy antybiotyk w życiu młodego i mam nadzieję, że na razie nie będzie powtórek. z ciekawostek powiem Wam jeszcze, że zrobiłam mu przed podaniem antybiotyku wymaz z nosa, wiecie co wyszło? te słynne GROŹNE PNEUMOKOKI :P

LaMandragora 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-12-12, 08:23   

Moja najstarsza cora miala taka reakcje po amoksycyklinie. Wypila cala butelke antybiotyku (przy zapaleniu ucha) i po tym na drugi dzien wstala z wysypka calego ciala. Myslalam, ze odra. Mloda oczywiscie szczepiona. Pognalam z nia do lekarza a lekarka, ze to uczulenie na amoksycykline. Dostala lek w syropie antyuczuleniowy. Musiala zazyc prawie cala butelke leku zanim bylo widac jakos poprawe. Wysypka bardzo powoli ustepowala. Cora wygladala strasznie. Cala czerwona, cale cialo w wysypce.

Robert Lynd

eli 
Dzień świstaka...

Wysłany: 2011-12-12, 09:16   

Młodszą córkę kilka lat temu wysypało po Augmentinie, ale dostała inny antybiotyk z tej samej rodziny i wszystko było ok. Lekarz twierdzi, że Augmentin zawiera jakiś dodatek, który często wywołuje objawy skórne.
Starsza córa uczulona na amoksycylinę i doksycyklinę - też wysypki.

Z pewnością minie. Trzymam kciuki :)
-I wszystkie anioły powyciekały...!

sunny 
don't worry

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2011-12-12, 10:27   

Ja osobiście przeżyłam coś takiego, z tym, że nie była to wysypka a wielka wysypa - obejmowała całe ciało, przebarwienia były czerwone i łączyły się w większe plamy, no wyglądało to niefajnie. Zaczęło się od małych punkcików na rękach (w niedzielę) a w poniedziałek już ledwo mogłam chodzić.
Poszłam do rodzinnego, bo myślałam, że to jakaś choroba. Wysypka wyszła mi już po zaprzestaniu brania Augmentinu, rodzinny wysłał mnie do dermatologa, który zdiagnozował wysypkę polekową. Dostałam leki przeciwhistaminowe + smarowałam się jakimś takim mazidłem, które stosuje się także np. przy ospie, dla złagodzenia świądu. Mi zeszło po ponad tygodniu. Bąbli nie miałam, bardziej mega pokrzywkę.
Jeśli zastosujecie się do wskazań lekarza, to wszystko powinno być ok, tylko te wysypy faktycznie długo schodzą. Grunt, żeby się już nie rozwijała dalej.

paulina 

Wysłany: 2011-12-19, 22:44   

raportuję, że wysypka zeszła ostatecznie tydzień temu, nie ma śladu, dziecko zdrowe i szaleje. wrócił do swojej upierdliwej normy :P

lusii
uczulenie

Wysłany: 2014-02-08, 17:20   

moj wnuk dostal wieczorem pierwszy raz augmenti,a rano mial juz plamki czerwone na ciele,corce kazalam odstawic i isc do lekarza,i mialam racje uczulony na amoksycyline,pani doktor zapisala zyrtec i po 2 dniach wszystko zeszlo :-D

Odpowiedz do tematu