wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szpinak dla opornych - obiad super expres
Autor Wiadomość
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2014-03-25, 13:26   Szpinak dla opornych - obiad super expres

Świeży szpinak dla świeżych wegusów ;) Wartościowy obiad w 20 minut:
hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/03/szpinak-dla-opornych.html

100_1873.JPG
Plik ściągnięto 107 raz(y) 689,24 KB

_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
Ostatnio zmieniony przez Sylwia8 2014-03-25, 18:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-03-25, 13:55   

O rany Sylwia - ta sałatka z pomarańczą i sosem makowym to dopiero musi być pycha. :-P Taki szpinak to często robię, chociaż zwykle dłużej smażę, może rzeczywiście nie warto, bo wtedy robi się całkiem malutko.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2014-03-25, 16:08   

tak, sałatka jest bombowa, zrobiłam ją kiedyś na jakieś urodziny, została wyjedzona do ostatniego ziarenka maku :D

Z tymi warzywami to tak jest - ludzie gotują długo, smażą długo, pieką długo, bo tak są przyzwyczajeni (kiedyś sama tak robiłam, bo moja mama tak robiła, itd...) a przecież po co? Większość warzyw jest dobra do jedzenia w ogóle na surowo, nie potrzeba skomplikowanej obróbki termicznej jak przy mięsie np. Odkąd to sobie uświadomiłam, większość warzyw przyrządzam właśnie w taki sposób, bardziej ogrzewając je niż gotując czy smażąc. Mnie chodzi głównie o to, żeby doprowadzić je do temperatury "obiadowej" i żeby łatwiej się trawiły, bo surowe warzywa to trudna praca dla systemu trawiennego i ponoć więcej organizm zużywa energii na strawienie surowych warzyw niż jej produkuje z nich :D Poza tym, jest zimno, więc wychładzająca surowizna mnie nie pociąga teraz. Ale tak samo było z brokułem, pamiętam jak napisała Kat, że dzięki mnie już nigdy nie zabije brokuła i nawet mężowi zaczął smakować - dlatego umieszczam tu linki do tych banalnych "przepisów", bo często do tych najprostszych i najlepszych sposobów dochodzi się okrężną drogą...

Jak wsadziłam surowe liście szpinaku do naleśników z hummusem to były najlepsze z wszystkich - no bo w sumie po co ten szpinak męczyć wcześniej? :D

Ok, rozwlokłam się... Sałatki spróbuj koniecznie! :D
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2014-03-25, 16:50   

Sylwia8 napisał/a:
Z tymi warzywami to tak jest - ludzie gotują długo, smażą długo, pieką długo, bo tak są przyzwyczajeni (kiedyś sama tak robiłam, bo moja mama tak robiła, itd...) a przecież po co?

Oj, ja też nie rozumiem tej manii gotowania każdego warzywa do absolutnej miękkości, niemal rozgotowania. Ani to nie wygląda, ani nie smakuje, ani nawet pogryźć nie ma czego. A już zupełnie nie wiem, jaki jest sens gotowania jakiegoś warzywa w morzu wody i odcedzanie tego.

Ale żeby nie było- makaron wygląda przepysznie :-D Skuszę się pewnie niebawem.
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2014-03-25, 18:30   

Maple Leaf napisał/a:
A już zupełnie nie wiem, jaki jest sens gotowania jakiegoś warzywa w morzu wody i odcedzanie tego.

Ale żeby nie było- makaron wygląda przepysznie :-D Skuszę się pewnie niebawem.


No właśnie - ale wiesz, jak się gotuje coś godzinę to potrzeba gar wody wlać, żeby garnka nie spalić :P

Coby więcej ludków się skusiło dodałam zdjęcie ;) Dzięki
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-03-26, 08:43   

A gdzie przepis na tą sałatkę??
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2014-03-26, 09:56   

Sylwia8 napisał/a:
jak się gotuje coś godzinę to potrzeba gar wody wlać, żeby garnka nie spalić

:lol:

priya, hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/09/szpinak-z-pomarancza-saatka-z-sosem.html ;-)
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2014-03-26, 12:47   

priya, link jest w poście o szpinaku ale widzę, że już dostałaś bezpośredniego linka :)
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-03-26, 17:32   

Dzięki, rzeczywiście pysznie się zapowiada :-D
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 14