wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Surówka z białej rzodkiewki
Autor Wiadomość
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2014-03-29, 12:42   Surówka z białej rzodkiewki

W domu były dziwne składniki, powstała surówka, bardzo lekka, biała, fajna:
- biała rzodkiewka
- seler
- jabłko
- por
- jogurt
Wszystko starte na grubych oczkach, por drobno pokrojony. Wymieszać, dodać soli i pieprzu, no i co tam chcecie. Pora wystarczy dosłownie odrobinka, surówka jest taka leciutka, że por łatwo może zdominować całość. Smacznego!
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
Ostatnio zmieniony przez koko 2014-03-29, 12:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-29, 12:55   

Kurcze, a tak się dziś zastanawiałam czy jej nie kupić, tylko nie wiedziałam co by z niej zrobić ;)
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2014-03-29, 12:56   

Ja właśnie też nie wiedziałam, ale skoro już była na stanie... ;-)
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-29, 14:10   

koko, to taka okrągła większa od różowej, podłużna, czy jeszcze inna?
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2014-03-29, 14:12   

gosia_w, miałam akurat taką, jak na foto, ale myślę, że wszystko jedno, jakiej użyjesz. Myślę, że nawet czerwona, mała, klasyczna, okrągła też będzie ok.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-29, 14:14   

Wygląda jak daikon. Ja ją dodaję do kimchi. I lubię pokrojoną na cienkie plasterki i leciutko popieprzoną.
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2014-03-29, 18:25   

Nie znam się na tych odmianach, zwykle jadamy taką w plastrach na chlebie.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-29, 19:13   

gosia_w, to ta sama chyba :)
Muszę poszukać Twojego przepisu na kimchi, chyba pisałaś kiedyś, nie?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-29, 19:22   

Nie pamiętam, czy pisałam, ale jeśli nie, to napiszę. Moje kimchi jest trochę oszukane - nie daję sosu rybnego, nie mam koreańskiej pasty paprykowej, daję po prostu mieloną paprykę (ostrą i słodką).
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-29, 19:23   

jest hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=639553&highlight=#639553
Ostatnio zrobiłam ze szczypiorem - dałam kilka łodyżek. Z mąką ryżową jeszcze nie robiłam.
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2014-03-29, 19:37   

Ja taką rzodkiewkę zwykle jem na ciepło, jako część dań w stylu chińskim, jeśli wiecie co mam na myśli.

Surówka fajna :-)
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
lilias 

Pomogła: 25 razy
Dołączyła: 15 Sie 2012
Posty: 1013
Wysłany: 2014-03-29, 20:14   

u mnie ostatnio rzodkiew czarna :) plus niesłodzone mleko sojowe (mało), duzo cytryny, sól, pieprz, cukier (wszystko do smaku). najlepsze na drugi dzień. mięsojedzący pożarli prawie całą ;)

biała rzodkiew u mnie była najczęściej w wersji rzodkiew, sól, pieprz, jogurt lub smietana, czyli bardzo podobnie :)
 
 
jagodzianka 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 03 Wrz 2011
Posty: 2731
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-03-30, 15:52   

Ja zrobiłam taką wariację: biała rzodkiew w kostkę, jabłko tarte, por w pół plasterki i kiełki rzodkiewki zwykłej, posypane koperkiem i bazylią, polane mlekiem kokosowym i skropione cytryną. Pyszka. :)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-30, 16:11   

koko, zrobiłam, dałam jeszcze natkę, bo musiałam zużyć. Pycha :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12