Zamiennik żelatyny |
Autor |
Wiadomość |
mermezd
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 15 Lip 2012 Posty: 1032 Skąd: Włcławek
|
Wysłany: 2014-06-15, 21:15 Zamiennik żelatyny
|
|
|
Mam pytanko szybkie:
1 łyżka żelatyny= ile agaru ? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2014-06-16, 11:55
|
|
|
zerknij: hxxp://www.wielkiezarcie.com/article70832.html
Mnie się kilka razy rozjechały galaretki na bazie soku i agaru i ciasto fajnie nie wyglądało. Czasem stosuję hxxps://www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/galaretka-na-szybko-delecta-pomaranczowa/251473
gosia_w chyba pisała że nie pasuje jej posmak jaki wyczuwa w agarze ale może to być indywidualne, ja tez mam rzeczy które omijam a jak wyczuwam w smaku nie jadam
znalazłam: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=12217&highlight=agar |
|
|
|
|
Ka.ja
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 24 Paź 2008 Posty: 746 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-06-17, 21:39
|
|
|
Ja używam agaru w proporcjach: na 1 l soku - 4łyżeczki agaru - zawsze mam pięknie ściętą galaretkę. Galaretkę wylewam na ciasto, jak zaczyna stygnąć i wtedy szybko układam owoce.
W tym linku podanym przez Agnieszkę ktoś pisze, że jest problem z połączeniem agar+kiwi. Prawdę mówiąc często stosuję kiwi do agarowej galaretki i nigdy nie miałam żadnego problemu.
Nie mam dobrego zdjęcia tego z kiwi - ale mam z truskawkami:
|
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
Ciuszki chłopięce 110-140,zabawki, książki dla dzieci i dorosłych - hxxps://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/hZRW/ |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2014-06-18, 20:14
|
|
|
Ka.ja: wygląda świetnie . Dziewczyny pisały, że i warzywne nie zawsze się udawały. Domowo nam nie przeszkadza jak średnio się trzyma ale jeżeli robię np. na imprezę rodzinną, to kiepsko gdy się nie udaje i ryzyko nie bywa zabawne (inna sprawa, że fanem słodyczy nie jestem i brak mi serca).
mermezd: zrób próbę i zobacz co wyniknie. |
|
|
|
|
Karolina_87
Dołączyła: 13 Cze 2013 Posty: 55 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-06-19, 11:02
|
|
|
Ja proponuję fajny przepis na mus truskawkowy na agarze. Bardzo prosty przepis, niedużo cukru, wychodzi pysznie:) hxxp://wprostysposob.pl/mus-truskawkowy/ |
_________________
|
|
|
|
|
mermezd
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 15 Lip 2012 Posty: 1032 Skąd: Włcławek
|
Wysłany: 2014-06-20, 21:14
|
|
|
Dzięki za odp będę próbować.
Ka.ja ale pysznie wygląda:)
Ostatnio jestem fajką ciast bez pieczenia, często do serników chcą żelatyny, mam nadzieję że do tego agar się nada. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2014-06-21, 08:12
|
|
|
Ka.ja napisał/a: | na 1 l soku - 4łyżeczki agaru | a co z mlekiem kokosowym?
No i jak z tym posmakiem agarowym, da sie go jakoś pozbyć lub zakryć? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2014-06-21, 15:46
|
|
|
maryczary, mnie ten posmak też czasem przeszkadza. Podobno trzeba pogotować z 10 min płyn z agarem, wtedy posmak znika. Nie próbowałam, więc nie wiem, czy działa
A próbował ktoś pektyny? Ostatnio chciałam spróbować, ale mi wykupili w sklepie i posżło z agarem |
_________________
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-06-21, 18:28
|
|
|
U mnie nawet 10 minut gotowania nie pomaga Dostałam agar z Francji i ten w galaretce truskawkowej był ok. |
|
|
|
|
|