wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak dlugo gotujecie zboza
Autor Wiadomość
-kreska- 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 11 Sty 2013
Posty: 320
Skąd: toruń
  Wysłany: 2014-09-16, 13:25   Jak dlugo gotujecie zboza

Czesc!
Mam problem, trafilam na artykul w Zielonym Zagonku odnosnie odrobki zboz
Przyznam sie, ze wczesniej nie interesowalam sie tematem i gotowalam standardowo ryz-20 min, jaglanke-10 itd... Ostatnio unikamy pszenicy (obecnej i starych odmian ze wzgledow zdrowotnych, jednak nie wykluczylismy calkowiecie glutenu)
Tu link do wpisu, ktory mnie zaniepokoil
hxxp://zielonyzagonek.pl/sniadanie-troszke-zbozu-prochnicy/
Co myslici :oops: :?:
_________________
Przepraszam za notoryczny brak polskich znakow. Cora mi "alt" wydlubala.

hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2014-09-18, 07:59   

Jest ciąg dalszy: hxxp://zielonyzagonek.pl/fermentacja/?utm_campaign=fermentacja_zboz&utm_medium=email&utm_source=Subskrybenci&utm_content=fermentacja_zboz
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2014-09-18, 08:02   

Osobiście nie wiem, jaglanki nigdy nie wpadłabym, żeby fermentować :roll: i generalnie bezglutenowych. A kw. fitowy. Kurde, nie wiem :roll:
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2014-09-18, 08:36   

A mnie się zdaje, że w toku poszukiwań okazuje się, że niczego nie można jeść i wszystko jest niezdrowe.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2014-09-18, 12:19   

koko, :mrgreen:
Ja z czystej, smakowej ciekawości nastawiłam owies do podkiszenia ;) Dam znać co z tego będzie
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2014-09-18, 15:27   

koko napisał/a:
A mnie się zdaje, że w toku poszukiwań okazuje się, że niczego nie można jeść i wszystko jest niezdrowe.
Dokładnie. W dodatku wszyscy od tego umrzemy ;)
Jaglankę gotuje dłużej, wydaje mi się, że po 10 minutach to jeszcze jest twarde ziarno.
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2014-09-18, 15:52   

Lily napisał/a:
Dokładnie. W dodatku wszyscy od tego umrzemy ;)

I to prędzej lub później :mryellow:
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
Poli 


Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 07 Mar 2011
Posty: 1315
Skąd: Dania
Wysłany: 2014-09-18, 21:26   

Zaraz, zaraz przeciez moczenie+ ugotowanie likwiduje kwas fitynowy(wyjatek soja) . Wiec juz sie zakrecilam. Fermentacja jest dla mnie bardziej logiczna w przypadku zboz glutenowych, ale np jaglanki ???? To jakies dziwne dla mnie :roll:
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 13