kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2015-03-22, 21:46 czekoladowe babeczki z jaglanym musem malinowym
|
|
|
Bardzo proste ale efektowne, powstały bo chciałam napełnić jakieś babeczki cudownym musem wymyślonym przez moją koleżankę, a jeszcze nie potrafię zrobić dobrego kruchego wegańskiego, bezglutenowego ciasta.
Na ok. 12 szt.
Babeczki:
2 tabliczki czekolady - takiej, jakiej używacie, u mnie gorzka
Mus malinowy:
kasza jaglana ugotowana - 1 szklanka
1 banan
słoik dżemu malinowego, jak macie domowy, ja nie miałam, więc użyłam 2 pojemniczków takiego mrożonego musu malinowego
1/4 do 1/2 mleka roślinnego
1-2 łyżki oleju kokoksowego (rozpuszczonego)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przy pomocy łyżeczki smarujemy nią wewnętrzną część silikonowych foremek do mufinkek - średnio na grubość ok. 2 mm. Wbrew pozorom to bardzo prosta praca, jeśli ktoś kiedyś robił pralinki w foremkach, to była to czynność sporo trudniejsza. Po posmarowaniu wstawiamy do lodówy. Najlepiej na noc, bo inaczej będzie kusiło, żeby sprawdzać, czy się udały.
Po porządnym zastygnięciu delikatnie wyjmujemy babeczki z foremek, naprawdę to proste, mnie nie połamała się żadna.
Aby uzyskać mus blendujemy wszystkie jego składniki, dodając tylko tyle mleka, żeby udało się porządnie utrzeć. Myślę, że lepsze byłoby ze stałą częścią mleka koko z puszki, wtedy już bez oleju, ale nie miałam.
Napełniamy babeczki musem, sypiemy płatkami migdałowymi, podajemy robiąc wrażenie.
Nawet się specjalnie nie rozwalają przy jedzeniu, w każdym razie moje były równie trwałe jak takie z ciasta. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|