Rogale marcińskie |
Autor |
Wiadomość |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-11-10, 18:57
|
|
|
Bronka , a podzielisz sie tym niezdrowym przepisem ? Bardzo proszę |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-11-10, 21:52
|
|
|
margot, szukam w nerwach i nie mogę znaleźć
Ten z linka jest bardzo podobny- hxxp://did.kuchnia.com.pl/DiD/rogalemarcin.html
nawet nie wiem, czy nie taki sam Zrobię na jego bazie bo już nie mam siły dalej szukać
Planuję też zrobić drugą wersję- bezcukrowe i wegańskie. Pochwalę się jeśli wyjdą |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-11-11, 08:48
|
|
|
Bronka dziękuje zaraz poczytam |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-11-11, 10:42
|
|
|
margot, robię z tego przepisu powyższego. Nie podano ilości cukru- ja dałam pół szklanki brązowego na 1,5 porcji ( do jednej porcji to nie ma co podchodzić). Mąki dałam więcej- na 1,5 porcji prawie kilogram.
Teraz się chłodzą i czekają na wałkowanie. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-10, 20:29
|
|
|
robię z tego przepisu hxxp://kopalniasmakow.blogspot.com/2012/11/rogale-na-sw-marcina.html
z mąki graham, zamiast cukru dałam słód orkiszowy (do masy 3 łyżki, do ciasta 3 łyżki), mleko ryżowe, masło klarowane, a biszkopty i śmietanę w nadzieniu pominęłam
ciasto w lodówce, nadzienie się studzi, jutro piekę |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-11-10, 21:45
|
|
|
A ja zrobię może nie tradycyjne, ale takie jak lubimy ostatnio najbardziej - drożdżowe, do masy pójdzie mleko tylko i skórka pomarańczowa, no i płatki migdałowe i syrop z agawy pewnie. Jutro, bo dzisiaj byśmy się na noc nażarli, a nie wolno. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-11, 19:46
|
|
|
pyszne
pominęłam jajko do smarowania, po lekkim ostudzeniu posmarowałam cienko syropem z agawy i posypałam posiekanymi migdałami
nie wyszło mi takie listkowane ciasto, więc następnym razem zrobię pewno zwykłe drożdżowe z nadzieniem makowo-migdałowym, bo to smarowanie, wałkowanie, składanie dość pracochłonne |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-11-11, 19:58
|
|
|
Nasze też pyszne, posmarowałam tylko siemieniem i posypałam makiem, nie dawałam lukru, bo nadzienie wydało mi się strasznie słodkie. Nie powinnam ich robić, bo jak zwykle zjadłam za dużo. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-12, 10:25
|
|
|
a tu wegańskie hxxp://ciekawesniadanie.blogspot.com/2011/11/rogale-marcinskie.html |
|
|
|
|
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-12, 20:49
|
|
|
nie porywałam się na rogale w tym roku, ale upiekłam inspirowane nimi ciasto: drożdżowe z maki graham, z odrobiną słodu i dwoma łyżkami oleju rzepakowego, nadzienie z maku białego (ok pół szklanki, tylko tyle miałam), mielonych migdałów i daktyli, a zamiast rogalików wrzuciłam do tortownicy taki zapleciony wieniec...było pyszne, a mniej pracochłonne |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2017-11-12, 14:50
|
|
|
Moje wegańskie
rogale z 004.JPG
|
|
Plik ściągnięto 11 raz(y) 248,25 KB |
rogale z 011.JPG
|
|
Plik ściągnięto 11 raz(y) 227,86 KB |
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2017-11-12, 21:03
|
|
|
wyglądają obłędnie! A ja nie mogę ani margaryny ani oleju kokosowego |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2017-11-13, 22:04
|
|
|
oj , to nie wiem czym zastąpić , chyba ,że takie oszukane i ciasto drożdżowe podzielić na osiem części , wałkować i smarować je olejem jakim możesz, złożyć w stos, rozwałkować , kroić i nadziewać
A masło możesz ? Czy nie chcesz używać? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2017-11-14, 16:03
|
|
|
masło jem, chyba najprościej |
|
|
|
|
Fatty
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 30 Maj 2008 Posty: 1192
|
Wysłany: 2017-11-14, 18:01
|
|
|
margot, są przepiękne |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2017-11-14, 19:05
|
|
|
gosia_w napisał/a: | masło jem, chyba najprościej |
Bo one pierwotnie to masło mają , to przepis Bajaderki z cin cin ,a ja skorzystałam z wegan przerobionego na blogu mniu mniu
Fatty napisał/a: | margot, są przepiękne |
Dziękuję, na forum kulinarnym cin cin jedna dziewczyna wstawiła link do filmiku jak robić i skorzystałam |
|
|
|
|
|