wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rogale marcińskie
Autor Wiadomość
yolin 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 08 Mar 2008
Posty: 513
Skąd: sudety
Wysłany: 2008-11-07, 10:07   

Karolino, a macie jakies fajne piosenki?
_________________
To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-11-07, 10:56   

Szczerze mówią nie wiem ;-) Tymek śpiewa raczej te które dobrze już zna. Nowe dopiero z poślizgiem czasowym. Zobaczymy 14-go, będzie przemarsz na św. Marcin to się okaże :-)
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
yolin 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 08 Mar 2008
Posty: 513
Skąd: sudety
Wysłany: 2008-11-07, 15:42   

a ja pilnie potrzebuje jakiejs prostej i krotkiej piosenki do poniedzialku , bo we wtorek maszerujemy :-?
_________________
To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-11-09, 10:16   

To nie jest mój przepis, wyszperany w sieci, moje są wegetariańskie modyfikacje. Jeszcze nie próbowałam, ale podzielę się uwagami. Kto ma ochote i odwagę niech robi na własne ryzyko.
:mrgreen:

Rogale marcińskie

Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
1 łyzka suchych drożdży
olejek waniliowy
3 i 1/2 szklanki mąki
3 lyźki miodu lub słodu
szczypta soli
225g miekkiego masła lub margaryny (z tego 2 łyzki do ciasta)

Nadzienie:
30 dag bialego maku
30 dag migdałów
3/4 szklanki miodu lub słodu
1 lyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można dać wiecej, do 2 lyżek)
2-3 lyżki mleka roślinnego


Do posmarowania:
mleko roślinne

Lukier:
zmielony ksylitol
olej kokosowy
posiekane migdaly do posypania

Ciasto:
Suche drożdze wsypać do mleka, zostawic na kilka minut aby sie rozpuścily i dobrze wymieszac. Dodać olejek waniliowy, lekko wszystko pomieszać.
Mąkę, miód i sól wymieszac razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 lyźki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając lyżka lub ręka, przelozyć ciasto na stolnicę, lekko i krótko wyrobić, tylko do momentu kiedy ciasto stanie sie gładkie. Nie wyrabiać za długo - to ciasto powinno zostac lekko lepiace i chłodne. Uformować je w prostokąt, ulozyć na opruszonej mąką blasze, przykryć folią i schlodzić w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto przelozyć na stolnicę i rozwałkowac na prostokąt o wymiarach 30x15cm, tak aby krótsze strony stanowiły góre i dół. Masło rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2cm margines dookoła). Złozyć 1/3 ciasta od góry, nastepnie złozyć dolną część tak aby przykryla to zlożenie (tak jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkowac w prostokąt 25x17cm używając jak najmnieszej ilości mąki do podsypywania. Zlozyć tak jak poprzednio i schłodzic na blasze przez 45 minut. Powtorzyc proces 3 razy, chłodząc ciasto miedzy wałkowaniami przez 30 minut. Po zakończeniu procesu ciasto dobrze zawinać i włożyć do lodówki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc. Wyjąć z lodówki na okolo 20 minut przed planowanym robieniem. Wywałkować prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34cm i przeciać wzdluż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposob pasek pokroić na 12 trójkatow.

Nadzienie:
Mak sparzyć gorąca wodą, po 15 minutach odcedzić i dobrze odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Dodać miód i skórke pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać mleko roślinne - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą ale plastyczną masę. Masa nie moze być zbyt płynna, ani za twarda i wlaśnie świetnie reguluje się jej konsystencję dodajac mleko stopniowo. Niekoniecznie trzeba zuzyć calą ilość mleka podaną w składnikach.

Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkata - zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy. Ulozyć na wylożonej pergaminem blasze, przykryć i zostawić do wyrośniecia az podwoją objetość, około 1 1/2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 180&ordm;C, wyrośniete rogale posmarować mlekiem roślinnym i piec około 20 minut aż się ładnie zezłocą. Wyjąć i jeszcze ciepłe polać lukrem. Można posypać posiekanymi migdałami.
Ostatnio zmieniony przez puszczyk 2008-11-09, 17:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
yolin 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 08 Mar 2008
Posty: 513
Skąd: sudety
Wysłany: 2008-11-09, 15:12   

a czy te oryginalne nie sa wegetarianskie? :shock: mam na mysli te kupowane w Poznaniu na rynku?
_________________
To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-11-09, 17:48   

Pewnie ze smalcem ;-)
A ja skazana jestem na czarny mak. Specjalnie dranie tak mało sprzedają w sklepach, żeby nie piec własnych i gotowcami się zapychac!
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-11-09, 18:05   

yolin napisał/a:
a czy te oryginalne nie sa wegetarianskie? mam na mysli te kupowane w Poznaniu na rynku?

Może i są, chociaż nie każda margaryna jest wegetariańska czy wegańska, no i tak w sumie nigdy nie można być pewnym co tam dodali.

Ja chciałam coś bez białej mąki, cukru, mleka, orzechów arachidowych i jajek.
Właśnie ciasto chłodzi się w lodówce, czeka na następne wałkowanie, a jutrę zajmę się masą.
 
 
yolin 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 08 Mar 2008
Posty: 513
Skąd: sudety
Wysłany: 2008-11-10, 16:14   

ja nie pieke rogali, tylko slodkie buleczki marcinskie ( zwyczaj przywieziony z Niemiec, tam sie wszyscy dziela podwojnymi buleczkami, takie dwie okragle, zrosniete) z maki orkiszowej prosto z Czech,
rogale mamy gotowe, z rynku w Poznaniu.
_________________
To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-11-10, 18:57   

Puszczyk jak tam idzie robota? Ja za chwolkę będę kroiła trójkąty. Czy z tego przepisu wychodza takiej wielkości jak te kupne, czy mniejsze?
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-11-10, 21:02   

Moje upieczone. :-D Smaczne, nie są takie przesłodzone jak te kupne. Wychodzą mniejsze, mają ok. 10 cm długości.
Masę makową musiałam zagęścić płatkami owsianymi, ale to pewnie dlatego, że zmieliłam mak przed sparzeniem i potem nie dało się wycisnąć całej wody.
Jestem ciekawa jak Twoje?
Postaram się zabrać kilka jutro do biechny (o ile się uchowają).

yolin, nie słyszałam o tych bułeczkach, ciekawostka.
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-11-10, 22:06   

Ja moich na pewno nie zabiorę bo to podróbka nad podróbki. Ani grama białego maku, migdałów, biała mąka, lukier z cukru a posypka z nerkowców ;-) Ale w przyszłym roku... 8-)
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-11-11, 09:24   

Eee tam, i tak lepsze od kupnych. 8-)
 
 
bajka 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1694
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-11-11, 11:07   

A ja tradycyjnie kupnego wciągnęłam...a co tam :-P
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxps://www.suwaczki.com/]
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1310
Wysłany: 2008-11-11, 12:18   

Puszczyk zrobiłaś na mace razowej pszennej tak?
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-11-11, 14:19   

Na razowej orkiszowej.
Tylko jeden był tej samej wielkości co kupne i to jest strzał w dziesiątkę. Dzięki temu jest w nim dużo masy i jest wilgotny. W przyszłym roku takie zrobię.
 
 
yolin 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 08 Mar 2008
Posty: 513
Skąd: sudety
Wysłany: 2008-11-11, 21:20   

puszczyk zwyczaj z buleczkami drozdzowymi (ja upieklam z maki orkiszowej PRO-BIO z lekkim dodatkiem cukru trzcinowego i oleju ryzowego) przywiezlismy z Niemiec, gdzie powszechnie obchodzi sie Dzien sw. Marcina w przedszkolach i szkolach, z przemarszem z lampionami za koniem , na ktorym siedzi sm. Marcin. Po przemarszu wszyscy sie gromadza dookola ogniska i dziela sie taka podwojna buleczka tzn. dwoma okraglymi zlepionymi razem podczas pieczenia. Co ma podkreslac znaczenie tego dnia, tzn. dzielenia sie tak samo jak Marcin / jako zolnierz rzymski/ podzielil sie z marznacym z zimna zebrakiem swoim plaszczem.
My jestesmy juz po sw. Marcinie, poza spiewaniem /mielismy problem z polska wersja piosenki/ wszystko poszlo, jak na pierwszy raz calkiem dobrze, dzieciaki zadowolone, bo tutaj jeszcze czegos takiego nie widzialy,
.. no i skutecznie zniszczylismy bialaczke Zu, zdjecia jak najszybciej dodamy :-D
_________________
To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 
 
bajka 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1694
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-11-11, 21:23   

Rogale puszczykowe- pyyyycha :-D
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxps://www.suwaczki.com/]
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-11-12, 10:43   

Jak już mówiłam o wiele smaczniejsze niż sklepowe! Mniam mniam :-D
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-11-12, 12:33   

yolin, nie zdawałam sobie sprawy, że w Niemczech obchodzi się to święto. Fajna sprawa. My tylko objedlismy się "podkowami". ;-)

Cieszę się że rogale smakowały. W przysZłym roku będą jeszcze smaczniejsze. 8-)
 
 
yolin 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 08 Mar 2008
Posty: 513
Skąd: sudety
Wysłany: 2008-11-23, 19:43   

a tu sa zdjecia z akcji spalania bialaczki
hxxp://picasaweb.google.com/micrybczynski
_________________
To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-11-09, 12:11   

Piecze ktoś rogale? :-P
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-11-09, 12:27   

Ja :-D Ale słodkie tłuste i niewegańskie :-P
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-11-10, 08:54   

Ja w tym roku miałam falstart zobaczyłam w kalendarzu, że 24 października jest Marcina, to postanowiłam upiec - potem mnie olśniło, że to jest w dniu jakiegoś święta i przypomniało mi się to 11 listopada, ale decyzja zapadła - były rogale. Zrobiłam z krucho-drożdżowego, nawet udało mi się zrobić lukier. Tym razem zrobię z tego półfrancuskiego z twarogiem. To ma być jeszcze posypane orzeszkami tak?
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-11-10, 10:17   

bronka, też bym chętnie zjadła. :-P A biały mak masz?
kofi, nieźle, dwa razy się objecie rogalami. :lol:
W cukierniach posypują fistaszkami lub włoskimi, ale początkowo to były migdały.

Upiekłam improwizowane drożdżowe wegańskie z kupną masą, więc niewiele mają wspólnego z marcińskimi - ale są. :-)
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-11-10, 13:55   

puszczyk, ja robię z masą migdałową. Dostałam kiedyś przepis od poznanianki po jej prababci. Dopiero potem poznałam biały mak. Niemniej robię z migdałami.
A ciasto drożdżowe wałkuję z masłem analogicznie do francuskiego. Jest polistkowane, słodkie, maślane, lekkie i och i ach :-P

Muszę sie na jutro uszykować :-P
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 12