|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Pierogi bezglutenowe - ciasto |
Autor |
Wiadomość |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2017-01-01, 17:43 Pierogi bezglutenowe - ciasto
|
|
|
Znalezione w necie, sprawdzone niedawno, jadalne i nawet niezłe. Skład nie powala, wiem, ale jak ktoś nie jadł pierogów od dawna, a lubi, doceni
Pierogi doskonałe
składniki
300 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki ryżowej
100 g mielonego siemienia złocistego
400-500 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
Wykonanie
Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej, a następnie wlej 300 ml wody. Rozpocznij wyrabianie ciasta za pomocą robota kuchennego lub zwykłego, ręcznego miksera z końcówką hakiem. Powoli dodawaj wodę, obserwując czy ciasto zaczyna się formować w całość czy jest suche i grudkowate. Wlej tyle płynu aby dało się formować. Ja najczęściej zużywam około 450 ml.
Wyłącz mikser i dokończ wyrabianie ręcznie. Przez kilka minut dokładnie wygnieć składniki aż ciasto będzie zupełnie jednolite, trochę wilgotne, plastyczne i bardzo przyjemne w obróbce. Uformuj coś na kształt kuli, a następnie podziel na trzy części. Jedną zostaw na blacie, a pozostałe owiń szczelnie przezroczystą folią typu stretch.
Blat oprósz minimalną ilością mąki ziemniaczanej. Ciasto rozwałkuj cienko lub trochę grubiej jeżeli lubisz. Szklanką lub specjalną wykrawarką wytnij kilka kółek. Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu i zlep złóż na pół. Zlep dokładnie przyciskając mocno. Możesz wykończyć końce warkoczykiem lub odciskając końcówkę widelca.
Gotowe pierogi wrzucaj do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Kiedy wypłyną gotuj około minuty. Wyłów łyżką cedzakową i opłucz pod zimną wodą aby uniknąć wzajemnego sklejania. Układaj na talerzu.
Pierogi możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Smacznego! |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2017-01-01, 21:00
|
|
|
Ja lubię przepisy Weroniki, robiłam jej ciasto te z kaszy jaglanej, bardzo smaczne ale kapryśne , jednym wychodzi drugim nie
Najlepsze jakie do tej pory robiłam to te
hxxp://nakuchennymprogu.pl/weganskie-pierogi-gryczane-z-ciecierzyca-i-jarmuzem/
ja miele po prostu niepaloną kaszę ,a zamiast lnu mogą być nasiona chia |
|
|
|
|
rud@
Dołączyła: 05 Paź 2017 Posty: 32 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 2017-12-08, 11:21
|
|
|
kofi a czemu sklad nie powala? Wlasnie fajny bez gumy guam, ksylitolu (?) czy innych takich, co to ich nawet nie pamietam, jak sie je pisze Na intencje tego przepisu juz zakupilam siemie mielone w Biedrze-zdziwilam sie, zemaja takie rzeczy Bedzie na wigilie, juz niedlugo, dam znac czy sie udaly |
_________________ To właśnie cali śmiertelnicy – mają tylko parę chwil na tym świecie, a poświęcają je na komplikowanie najprostszych spraw. Terry Pratchett. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|