Kreestal
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1497 Skąd: Oxford
|
Wysłany: 2007-11-20, 19:58
|
|
|
Ja robię wg tego przepisu, zawsze wychodzi pyszne:
Składniki:
4 żółtka,
100 g cukru,
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej),
skórka starta z połówki cytryny,
100 g zmielonych orzechów,
200 g świeżej startej dyni,
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
20 ml rumu,
4 białka,
szczypta soli.
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać bułkę tartą, skórkę z cytryny, orzechy i dynię. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę i starannie wymieszać z masą. Wszystko przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm) i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika, piec ok. 45 min w temperaturze 200°C. Przed podaniem schłodzić. |
|