przetwory z wolnowara |
Autor |
Wiadomość |
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-06-29, 23:30 przetwory z wolnowara
|
|
|
Wiem, że parę osób na forum posiada ten magiczny sprzęt - ja kupiłam go m.in. z myślą o przetworach.
Wczoraj wypróbowałam - wypestkowałam 2 kg wiśni, wrzuciłam na noc na high, potem do południa jeszcze posmażyło się z uchyloną pokrywą, co jakiś czas mieszałam. Na końcu dałam szklankę cukru i jeszcze z godzinkę siedziało. Wyszły z tego dwa słoiczki świetnych konfitur, takich naprawdę wysmażonych. Właśnie wrzuciłam kolejną górę wiśni...
Macie już jakieś doświadczenia? |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-06-30, 06:43
|
|
|
W zeszłym roku robiłam powidła śliwkowe i borówkowe (nie dosładzane niczym, borówkowe z wanilią), w tym jagodowe z cytryną, jagodowe z wanilią i wiśnie Zielińskiej ze słodem zamiast miodu. Trzymam ok. 2 godzin na high, potem zmieniam na low, zdejmuję pokrywkę i wolnowaruję do pożądanej konsystencji. Robiłam też w zeszłym roku przecier pomidorowy, ale smakował mi mniej niż taki z kuchenki. Owocowe powidła wychodzą pyszne. |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-06-30, 06:58
|
|
|
Marta Ty masz podobnie jak ja - ten duży wolnowar, prawda? Zapełniasz go "po brzegi" jak robisz powidła? Dziewczyny, potem te słoiczki jeszcze pasteryzujecie, czy wsadzacie gorące powidła do słoików wyparzonych i wsio? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-06-30, 07:05
|
|
|
Ja zostawiam tak ze 3-4 centymetry u góry. Zeszłorocznych borówek i śliwek nie pasteryzowałam, jedliśmy po kilku miesiącach i nic się nie zepsuło, mimo że nie dosładzane i przechowywane w kuchni. Ale co do zasady pasteryzuję. |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-06-30, 08:32
|
|
|
Na razie nie napełniałam po brzegi, ale to wynikało z ilości surowca. Prawie po brzegi. Szybko odparowuje i się zmniejsza objętość. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-06-30, 09:12
|
|
|
Dostałam takie jabłka - spady, będę próbowała zrobić z nich marmoladę, ale obawiam się, że pójdzie dużo cukru (nie mam, muszę kupić), bo pewnie są koszmarnie kwaśne. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-07-27, 12:03
|
|
|
Ze mną na wsi był wolnowar (kolejny będzie 6 litrowy) i robiłam wiśnie smażone (opcja z miodem) oraz jabłka (wczesne) w kombinacjach z brzoskwiniami, morelami, śliwkami (przewaga jabłek, pozostałe owoce to nieskonsumowane nadwyżki) - tych już nie słodziłam i nie pasteryzowałam ale w sumie połowa już zjedzona a reszta pewnie na dniach przez pozostałych członków rodziny zostanie skonsumowana. Mam wrażenie, że wolnowarowarowe przetwory są słodsze. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-08-09, 22:38
|
|
|
Mój wolnowar pracuje prawie non stop. Zrobiłam dżemy: truskawkowy, wiśniowy, czereśniowy, borówkowy, jabłkowy, śliwkowy, wszystko bez cukru. Planuję zrobić jeszcze ketchup. |
|
|
|
|
Gudi
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 01 Cze 2011 Posty: 1893 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-08-09, 22:52
|
|
|
dżo napisał/a: | Planuję zrobić jeszcze ketchup. |
a jaki masz przepis na ketchup? mój w zeszłym roku zrobiony okazał się idealnym sosem do pizzy - ale jako sam ketchup już nie |
_________________
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-08-09, 23:42
|
|
|
gudi: zależne to od: odparowania sosu, gatunku pomidorów i zapewne przypraw. Ja w zeszłym roku robiłam taki co mógł być i na pizzy a cieniej rozsmarowany na kanapkach lub do czegoś (w minimalizm idę ale na szczęście mojemu dziecku nie przeszkadza ta opcja)
dżo: u mnie wiśniowe, mieszane i jabłka. Teraz odpoczywa pan richards ale jak w sobotę dobrnę na działkę i dotaszczę będzie miał zajęcie. Na wieś też powinien jechać ale wszystko u mnie w zawieszeniu i PKSem wraz z dzieckiem, świnkami, tobołami nie wiem czy zabiorę, nie wiem czy cd w tym roku przetworowania będzie. Logistyka mi dokucza mocno i inne rzeczy angażują. Kolejny rok tylko uprawy bliższe ale też "?" |
|
|
|
|
Gudi
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 01 Cze 2011 Posty: 1893 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-08-10, 09:17
|
|
|
Agnieszka napisał/a: | zależne to od: odparowania sosu, gatunku pomidorów i zapewne przypraw. |
no właśnie o te przyprawy mi chodzi... gdzieś mam zapisane co dodawałam, ale smakowo lepsze to na sos do pizzy:) ale taki pyyyyszny jest |
_________________
|
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-08-10, 11:18
|
|
|
Gudi, keczup trzeba posłodzić- tak z mojego doświadczenia. Fajny jest też z dodatkiem słodkich owoców- jabłek, śliwek.
Z przypraw daję świeżą bazylię, świeże oregano, sól i pieprz. |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-08-10, 19:00
|
|
|
Gudi: masz ulubiony keczup? przeczytaj skład może nakieruje na właściwe dla podniebienia tory. Może dodatki: nieco octu (np. jabłkowy), owoców (śliwki, jabłka), warzyw (seler, marchew, cebula, papryka....), dosłodzenia (miód, słód itp), przyprawy (ziele ang, różne gat. pieprzu, papryki, jakaś masala jeśli stosujesz w kuchni, imbir...). Zazwyczaj zioła żywe lub suszone (lubczyk, tymianek, oregano, bazylia, majeranek, mieszanki jak zioła prowansalskie....) dodaję bezpośrednio wykonując coś na przetworowej bazie (tyczy się to raczej sosów lub przecierów). Do keczupów niektórzy dodają musztardę lub gorczycę, wg mnie kolendra (ziarna) też fajna.
Dodam, że wolnowar mam od krótkiego czasu i przetwory (owocowe: wiśnie, jabłka, mieszane) pomidorowe doświadczenia przede mną a dotychczas wersja była tradycyjna = garnek i kuchenka. |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-08-12, 23:05
|
|
|
Zazdroszcze wam Dziewczyny ja przez to zamieszanie z mieszkaniem, przeprowadzka żadnych powidel nie zrobiłam a wolnowary leza gdzieś pod workami z ciuchami u moich rodzicow. Chyba musze sie z nimi przeprosić |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-08-13, 12:39
|
|
|
edysqa: odgrzeb wolnowar. Gruszki, śliwki, jabłka jeszcze będą i np. ze skandynawskim zdążysz
Czyli decyzja mieszkaniowa połączona z domem rodziców? (wiem, wiem na inny to dział pytanie |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-08-13, 19:32
|
|
|
Agnieszka, musze go wyciągnąć spod którejś sterty
OT decyzja podjęta, działka kupiona, w środę zdajemy klucze od mieszkania nowym wlascicielą. Nie mam czasu aktualizowac, moze w środę przysiade, ale jak wygląda ta działka na wsi mozesz zobaczyć tutaj: hxxps://www.dziwlowydziennikbudowy.blox.pl |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
Kawonka
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 26 Maj 2011 Posty: 284
|
Wysłany: 2012-08-14, 08:57
|
|
|
Edyska, świetny blog, dobrze się go czyta! Kiedy pojawią się nowe wpisy? |
|
|
|
|
Gudi
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 01 Cze 2011 Posty: 1893 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-08-14, 10:48
|
|
|
Jestem ułomna, ale chciałabym zrobić leczo z wolnowara.... Ma ktoś jakiś rozsądny przepis na 6l? Jak czasowo to robić?
No i ten ketchup chcę zrobić... tylko ja z tych co na oko to nic nie potrafią;P Na jak długo nastawiać by wyszło zjadliwe i nie zepsuło się zimą?
wstyd się przyznać, ale kupiłam wolnowar i w sumie ani razu go nie użyła...
help help |
_________________
|
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-08-14, 13:12
|
|
|
Gudi, a dlaczego leczo w wolnowarze? Paciaja wyjdzie
Wrzuć pomidorów po brzegi i rób keczup. Może zdążysz przed Jagódką |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2012-08-14, 13:19
|
|
|
A ja dzisiaj nawrzucam jabłek i zobaczę co wyjdzie. Próbował ktoś? |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-08-14, 14:48
|
|
|
MartaJS, robiłam dżem (marmoladę) z papierówek, wyszło ok w smaku, kolor mało zachęcający bo papierówki szybko mi ściemniały. |
|
|
|
|
Gudi
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 01 Cze 2011 Posty: 1893 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-08-14, 15:26
|
|
|
dżo napisał/a: | Gudi, a dlaczego leczo w wolnowarze? Paciaja wyjdzie |
a nie wiem ;P no to zrobię normalnie
pomidory jakieś dupne kupiłam... ;/ ale mnie chłop poganiał i nie było jak wybrać na rynku ;/ może coś z nich wyjdzie... |
_________________
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-14, 18:53
|
|
|
zrobiłam przecier pomidorowy w wolnowarze, długo gotowałam (odparowałam 2/3), ale wyszedł pyszny, mimo że pomidory miałam niezbyt dobre |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-08-14, 23:34
|
|
|
gosia_w, super pomysł a pasteryzowalas jeszcze? Chyba jutro przywiozę moje wolnowary od rodzicow Na tej mojej nowej wsi jeździ raz w tyg samochód z warzywami i ma na razie podłużne pomidory po 2 zł (niedlugo będą na pewno tańsze) wiec jak bedzie nastepnym razem to za mowie kilkadziesiąt kg i zrobię przecier. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-15, 06:22
|
|
|
słoiki się zamknęły, ale będę pasteryzować, ze względu na brak piwnicy |
|
|
|
|
|