A co na Swieta zimowe czyli bozonarodzeniowe? |
Autor |
Wiadomość |
śliwka
Iw
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Sie 2010 Posty: 954
|
Wysłany: 2010-12-23, 14:30
|
|
|
Malinetshka napisał/a: | A mnie zastanawia czemu kapusta tak długo się gotuje - kapusta sama w sobie, znaczy się. Przecież to takie cienkie nitki |
Pewnie dlatego, że jest kwaśna a kwas utrudnia miękniecie. Świeża kapusta dosyć szybko się gotuje. |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-12-23, 14:34
|
|
|
excelencja napisał/a: | koncentrat pomidorowy - to dla mnie kompletna nowość... hmmm. | ja z kolei od zawsze robię z dodatkiem koncentratu. Jakoś wszystkie przepisy, z którymi się dotąd zetknęłam też go zawierały, ale widać ile kucharzy tyle receptur |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2010-12-23, 14:34
|
|
|
Upiekłam piernik z bakaliami na bazie Cygana, pierniczki czekają na ozdobienie. Jeszcze pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z makiem, boczniaki panierowane i to wszystko, bo w święta tradycyjnie będziemy u rodziny.
Obiecałam sobie, że następną Wigilię spędzimy wreszcie u siebie.
Nie obraźcie się, ale nie lubię tych rybnych nazw potraw wegetariańskich. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-12-23, 14:47
|
|
|
Iw, nie wiedziałam tego , dzięki za uświadomienie |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
Ewa mama Nuli
Dołączyła: 25 Mar 2009 Posty: 81 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-23, 15:11
|
|
|
Ja bigoś gotuję ze słodkiej i kiszonej, każdą najpierw gotuję w osobnym garnku.
Dodaję cebulę, marchewkę, grzyby suszone i dużo pieczarek. |
_________________ hxxp://nulka.blox.pl
hxxp://klejnociki.blox.pl
hxxp://www.baby-gaga.com/]
|
|
|
|
|
śliwka
Iw
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Sie 2010 Posty: 954
|
Wysłany: 2010-12-23, 16:34
|
|
|
Malinetshka napisał/a: | Iw, nie wiedziałam tego , dzięki za uświadomienie |
oj tam, ja też nie jestem na 100% pewna, ale tak mi się wydaje, bo np. ogórki do ogórkowej też się wrzuca na końcu, bo inaczej włoszczyzna i ziemniaki byłyby twarde. Koncentrat pomidorowy też na koniec gotowania. |
|
|
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2010-12-23, 18:39
|
|
|
Dzięki za rady dotyczące bigosu W tym roku zrobię więc bigos z domieszką białej kapusty, zwłaszcza, że strasznie pyszna jest po ugotowaniu. Trochę zrównoważy tamtą kwaśliznę kiszoną Ja też daję koncentrat pomidorowy do bigosu, ale należy się liczyć z tym, że wtedy bigos jest mocno kwaśny. |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-12-23, 18:41
|
|
|
tak, ja zwykle dodaję odrobinę cukru do smaku... |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2010-12-23, 19:37
|
|
|
dziewczyny, gdzie mogę znaleźć przepis na zupę migdałową, już nie pamiętam, która z Was pisała o niej, wspomniałam o niej synowi i teraz jak na złość dogrzebać się do przepisu nie mogę, a dziecko na zupę czeka
my robimy jak zawsze polentę po grecku, pierniczki, ciasto marchwiowe i kutię
oraz zainspirowani tym wątkiem
makowiec bez ciasta
kapustę czerwoną z orzechami (za moment będzie gotowa)
pasztet z pieczonym czosnkiem (już jest - tylko strasznie mało go wyszło jak na nas )
łazanki (się robią)
i może jeszcze ciasto imbirowe
na sobotę burgery z przepisu Capri i jak będę miała przepis to zupę migdałową
koniec końców nie powinnam czytać tego wątku, bo nie mogę przez Was z kuchni wyjść, a jeszcze chciałam parę prezentów zrobić |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-12-23, 20:11
|
|
|
Jak robię świąteczną kapustę używam kiszonej (najpierw odciskam nadmiar soku, zagotowywuję i odlewam, czasem kilka razy jeśli jest mocno kwaśna a potem można doprawić według własnych kubków smakowych pozostałym sokiem). Często używam kapusty z dodatkiem marchewki albo gdy płyn odparuje podlewam bulionem jarzynowym. W Wigilijnej są zazwyczaj grzyby suszuszone, śliwki i przyprawy.
Bigos robię różnie i często mieszam kiszoną i żywą kapustę. Lubię dodatek pomidorów (przecier/koncentrat), czasem proteiny sojowej, grzybów, pieczarek, sosu sojowego/tamarii, czy w wariancie bardziej słodkim rodzynek, taki przegląd zawartości lodówki i szafek. Na jednym ze spotkań u małej_mi był bardzo smaczny bigos z dodatkiem migdałów ale szczegóły potrawy zostawiam autorce. |
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka 2010-12-23, 20:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
moony
wyjątek od reguły
Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-12-23, 20:29
|
|
|
excelencja napisał/a: | -chleby |
Ożżżż, zapomniałam o chlebie!!! |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2010-12-23, 21:56
|
|
|
Agnieszka napisał/a: | Jak robię świąteczną kapustę używam kiszonej (najpierw odciskam nadmiar soku, zagotowywuję i odlewam, czasem kilka razy jeśli jest mocno kwaśna |
Zawsze gotuję kapustę razem z sokiem, bo lubię taki kwaśny bigos. Kiedyś próbowałam gotować i płukać i znów gotować, ale dla mnie później ta kapusta nie miała smaku
Bigosik się gotuje, już raz stał na mrozie
Barszczyk już mamy gotowy. Uszka jutro Piter ulepi z dziećmi.
Grzyby jako ryby są w dużej ilości i czekają na jutrzejsze pałaszowanie.
Pierniczki będziemy piec jutro, ciasto się chłodzi. Chyba na ciepło będziemy je jutro jeść |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-23, 22:03
|
|
|
pierogi zrobiłam i uszka, pierwszy raz, sama! Ale się cieszę Upiekłam dzisiaj pasztet orzechowy bronki, chleb, zrobiłam masę do makowca i ciasto drożdżowe (postoi w lodówce do rana), pogotowałam kapustę, rano robiłam jeszcze masę do uszek, pracowity dzień za mną... |
|
|
|
|
Ewa mama Nuli
Dołączyła: 25 Mar 2009 Posty: 81 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-23, 22:11
|
|
|
Makowiec upieczony, sernik się piecze. Znalazłam Agar więc będą warzywne galaretki. Powiedzcie czy pół op. na 500 ml bulionu starczy? I czy lekki bulion na bazie bulionu z Evergreen będzie dobry? |
_________________ hxxp://nulka.blox.pl
hxxp://klejnociki.blox.pl
hxxp://www.baby-gaga.com/]
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-12-23, 22:24
|
|
|
Ewa mama Nuli: nie pomogę bo nie pamiętam kiedy robiłam więc precyzyjna w proporcjach nie będę
Ada: wszystko zależy od kubków smakowych ale z pewnością będzie pyszny
Pasztet dochodzi (soczewica brązowa, jaglana, mielone pestki dyni, warzywa z bulionu, duszona cebula z czosnkiem i przyprawy w tym ta dla wegetarian z "Dary natury". Kutia już jest, makowiec w trakcie produkcji więc na dziś jeszcze tylko grzyby. W między czasie pranie, prasowanie, zmywanie, telefony, meile i wd |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2010-12-23, 22:33
|
|
|
a gdzie jest przepis na ten pasztet bronki
i ponawiam pytanie o przepis na zupę migdałową |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-12-23, 23:26
|
|
|
Ja też lubię kwaśśśny bigos mniam mniam.. Zjadłam świeży, pyszny wyszedł. Ciekawe jaki będzie wychłodzony po nocy i odgrzany. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
śliwka
Iw
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Sie 2010 Posty: 954
|
Wysłany: 2010-12-24, 02:18
|
|
|
dort, specjalnie dla Ciebie długo szukałam tego przepisu na zupę migdałową, ale jeszcze nie znalazłam.
Na puszce jest przepis na tę zupę, może tamten był podobny? hxxp://puszka.pl/przepis/86-zupa_migdalowa.html .
I jeszcze tu: hxxp://gotowanie.onet.pl/36657,0,1,zupa_migdalowa,przepis.html |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2010-12-24, 08:56
|
|
|
Iw pięknie dziękuję, również szukałam i nic nie znalazłam, tym bardziej dzięki za pomoc |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-24, 10:05
|
|
|
dort, ja sobie swojego czasu skopiowałam chłodnik Anji, ale nie wiem, czy o to Ci chodziło:
chłodnik czosnkowo-migdałowy Anja
150g migdałów (obrać ze skórki i zmielić)
1 główka czosnku
2 czerstwe bułki (uprzednio dobrze namoczyć!)
3 łyżki octu z białego wina
oliwa
woda
sól
Bułki odcisnąć z wody i zmiksować na gładką masę, dodać zmielone migdały oraz rozdrobniony czosnek. Konsystencja masy ma być gładka. Dodać trochę oliwy, ocet i wodę (około litra) i posolić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. |
|
|
|
|
ina
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2936 Skąd: południe
|
Wysłany: 2010-12-24, 10:14
|
|
|
U nas już zrobione: barszcz z uszkami, grzybowa (z borowików), grochowa, kwaśnica, pierogi ruskie z tofu, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, kompot z suszu, sałatka jarzynowa z vegan majonezem (z przepisu Amani) i chocoloco |
|
|
|
|
Ewa mama Nuli
Dołączyła: 25 Mar 2009 Posty: 81 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-24, 11:29
|
|
|
A mi galaretka warzywna z Agaru nie stężała. Może dlatego, że z wsypałam Agar do ciepłego wywaru... |
_________________ hxxp://nulka.blox.pl
hxxp://klejnociki.blox.pl
hxxp://www.baby-gaga.com/]
|
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-12-24, 12:35
|
|
|
Ale przecież robiąc np. galaretki owocowe wsypuje się agar właśnie do ciepłego soku, więc dlaczego to miałoby być przyczyną? |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Ewa mama Nuli
Dołączyła: 25 Mar 2009 Posty: 81 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-24, 13:01
|
|
|
To dlaczego nie zesztywniało? Dałam opak. na litr płynu, a proporcję są na 1,4 litra... |
_________________ hxxp://nulka.blox.pl
hxxp://klejnociki.blox.pl
hxxp://www.baby-gaga.com/]
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-12-24, 21:31
|
|
|
U nas panforte wszystkim najbardziej smakowało. Polecam do zrobienia |
|
|
|
|
|