wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
A co na Swieta zimowe czyli bozonarodzeniowe?
Autor Wiadomość
śliwka 
Iw


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 22 Sie 2010
Posty: 954
Wysłany: 2010-12-23, 14:30   

Malinetshka napisał/a:
A mnie zastanawia czemu kapusta tak długo się gotuje - kapusta sama w sobie, znaczy się. Przecież to takie cienkie nitki


Pewnie dlatego, że jest kwaśna a kwas utrudnia miękniecie. Świeża kapusta dosyć szybko się gotuje.
 
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2010-12-23, 14:34   

excelencja napisał/a:
koncentrat pomidorowy - to dla mnie kompletna nowość... hmmm.
ja z kolei od zawsze robię z dodatkiem koncentratu. Jakoś wszystkie przepisy, z którymi się dotąd zetknęłam też go zawierały, ale widać ile kucharzy tyle receptur :-D
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-12-23, 14:34   

Upiekłam piernik z bakaliami na bazie Cygana, pierniczki czekają na ozdobienie. Jeszcze pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z makiem, boczniaki panierowane i to wszystko, bo w święta tradycyjnie będziemy u rodziny.
Obiecałam sobie, że następną Wigilię spędzimy wreszcie u siebie.

Nie obraźcie się, ale nie lubię tych rybnych nazw potraw wegetariańskich. :lol:
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-23, 14:47   

Iw, nie wiedziałam tego :oops: , dzięki za uświadomienie :)
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Ewa mama Nuli 

Dołączyła: 25 Mar 2009
Posty: 81
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-23, 15:11   

Ja bigoś gotuję ze słodkiej i kiszonej, każdą najpierw gotuję w osobnym garnku.
Dodaję cebulę, marchewkę, grzyby suszone i dużo pieczarek. :-)
_________________
hxxp://nulka.blox.pl
hxxp://klejnociki.blox.pl

hxxp://www.baby-gaga.com/]
 
 
 
śliwka 
Iw


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 22 Sie 2010
Posty: 954
Wysłany: 2010-12-23, 16:34   

Malinetshka napisał/a:
Iw, nie wiedziałam tego :oops: , dzięki za uświadomienie


oj tam, ja też nie jestem na 100% pewna, ale tak mi się wydaje, bo np. ogórki do ogórkowej też się wrzuca na końcu, bo inaczej włoszczyzna i ziemniaki byłyby twarde. Koncentrat pomidorowy też na koniec gotowania.
 
 
 
adriane 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3064
Skąd: teraz Irlandia
Wysłany: 2010-12-23, 18:39   

Dzięki za rady dotyczące bigosu :) W tym roku zrobię więc bigos z domieszką białej kapusty, zwłaszcza, że strasznie pyszna jest po ugotowaniu. Trochę zrównoważy tamtą kwaśliznę kiszoną ;) Ja też daję koncentrat pomidorowy do bigosu, ale należy się liczyć z tym, że wtedy bigos jest mocno kwaśny.
_________________
Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991.
 
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2010-12-23, 18:41   

tak, ja zwykle dodaję odrobinę cukru do smaku...
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2010-12-23, 19:37   

dziewczyny, gdzie mogę znaleźć przepis na zupę migdałową, już nie pamiętam, która z Was pisała o niej, wspomniałam o niej synowi i teraz jak na złość dogrzebać się do przepisu nie mogę, a dziecko na zupę czeka :-P

my robimy jak zawsze polentę po grecku, pierniczki, ciasto marchwiowe i kutię
oraz zainspirowani tym wątkiem
makowiec bez ciasta
kapustę czerwoną z orzechami (za moment będzie gotowa)
pasztet z pieczonym czosnkiem (już jest - tylko strasznie mało go wyszło jak na nas :-P )
łazanki (się robią)
i może jeszcze ciasto imbirowe

na sobotę burgery z przepisu Capri i jak będę miała przepis to zupę migdałową

koniec końców nie powinnam czytać tego wątku, bo nie mogę przez Was z kuchni wyjść, a jeszcze chciałam parę prezentów zrobić ]:->
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2010-12-23, 20:11   

Jak robię świąteczną kapustę używam kiszonej (najpierw odciskam nadmiar soku, zagotowywuję i odlewam, czasem kilka razy jeśli jest mocno kwaśna a potem można doprawić według własnych kubków smakowych pozostałym sokiem). Często używam kapusty z dodatkiem marchewki albo gdy płyn odparuje podlewam bulionem jarzynowym. W Wigilijnej są zazwyczaj grzyby suszuszone, śliwki i przyprawy.
Bigos robię różnie i często mieszam kiszoną i żywą kapustę. Lubię dodatek pomidorów (przecier/koncentrat), czasem proteiny sojowej, grzybów, pieczarek, sosu sojowego/tamarii, czy w wariancie bardziej słodkim rodzynek, taki przegląd zawartości lodówki i szafek. Na jednym ze spotkań u małej_mi był bardzo smaczny bigos z dodatkiem migdałów ale szczegóły potrawy zostawiam autorce.
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka 2010-12-23, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
moony 
wyjątek od reguły


Pomogła: 49 razy
Dołączyła: 25 Lis 2009
Posty: 3740
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-12-23, 20:29   

excelencja napisał/a:
-chleby

Ożżżż, zapomniałam o chlebie!!!
_________________
mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl
 
 
adriane 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3064
Skąd: teraz Irlandia
Wysłany: 2010-12-23, 21:56   

Agnieszka napisał/a:
Jak robię świąteczną kapustę używam kiszonej (najpierw odciskam nadmiar soku, zagotowywuję i odlewam, czasem kilka razy jeśli jest mocno kwaśna


Zawsze gotuję kapustę razem z sokiem, bo lubię taki kwaśny bigos. Kiedyś próbowałam gotować i płukać i znów gotować, ale dla mnie później ta kapusta nie miała smaku ;)

Bigosik się gotuje, już raz stał na mrozie ;)
Barszczyk już mamy gotowy. Uszka jutro Piter ulepi z dziećmi.
Grzyby jako ryby są w dużej ilości i czekają na jutrzejsze pałaszowanie. :)
Pierniczki będziemy piec jutro, ciasto się chłodzi. Chyba na ciepło będziemy je jutro jeść :)
_________________
Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991.
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-23, 22:03   

pierogi zrobiłam i uszka, pierwszy raz, sama! Ale się cieszę :-D Upiekłam dzisiaj pasztet orzechowy bronki, chleb, zrobiłam masę do makowca i ciasto drożdżowe (postoi w lodówce do rana), pogotowałam kapustę, rano robiłam jeszcze masę do uszek, pracowity dzień za mną...
 
 
Ewa mama Nuli 

Dołączyła: 25 Mar 2009
Posty: 81
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-23, 22:11   

Makowiec upieczony, sernik się piecze. Znalazłam Agar więc będą warzywne galaretki. Powiedzcie czy pół op. na 500 ml bulionu starczy? I czy lekki bulion na bazie bulionu z Evergreen będzie dobry?
_________________
hxxp://nulka.blox.pl
hxxp://klejnociki.blox.pl

hxxp://www.baby-gaga.com/]
 
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2010-12-23, 22:24   

Ewa mama Nuli: nie pomogę bo nie pamiętam kiedy robiłam więc precyzyjna w proporcjach nie będę

Ada: wszystko zależy od kubków smakowych ale z pewnością będzie pyszny :-)

Pasztet dochodzi (soczewica brązowa, jaglana, mielone pestki dyni, warzywa z bulionu, duszona cebula z czosnkiem i przyprawy w tym ta dla wegetarian z "Dary natury". Kutia już jest, makowiec w trakcie produkcji więc na dziś jeszcze tylko grzyby. W między czasie pranie, prasowanie, zmywanie, telefony, meile i wd ;-)
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2010-12-23, 22:33   

a gdzie jest przepis na ten pasztet bronki

i ponawiam pytanie o przepis na zupę migdałową
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-23, 23:26   

Ja też lubię kwaśśśny bigos :) mniam mniam.. Zjadłam świeży, pyszny wyszedł. Ciekawe jaki będzie wychłodzony po nocy i odgrzany.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
śliwka 
Iw


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 22 Sie 2010
Posty: 954
Wysłany: 2010-12-24, 02:18   

dort, specjalnie dla Ciebie długo szukałam tego przepisu na zupę migdałową, ale jeszcze nie znalazłam.
Na puszce jest przepis na tę zupę, może tamten był podobny? hxxp://puszka.pl/przepis/86-zupa_migdalowa.html .
I jeszcze tu: hxxp://gotowanie.onet.pl/36657,0,1,zupa_migdalowa,przepis.html
 
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2010-12-24, 08:56   

Iw pięknie dziękuję, również szukałam i nic nie znalazłam, tym bardziej dzięki za pomoc :-D
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-24, 10:05   

dort, ja sobie swojego czasu skopiowałam chłodnik Anji, ale nie wiem, czy o to Ci chodziło:
chłodnik czosnkowo-migdałowy Anja
150g migdałów (obrać ze skórki i zmielić)
1 główka czosnku
2 czerstwe bułki (uprzednio dobrze namoczyć!)
3 łyżki octu z białego wina
oliwa
woda
sól

Bułki odcisnąć z wody i zmiksować na gładką masę, dodać zmielone migdały oraz rozdrobniony czosnek. Konsystencja masy ma być gładka. Dodać trochę oliwy, ocet i wodę (około litra) i posolić. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2010-12-24, 10:14   

U nas już zrobione: barszcz z uszkami, grzybowa (z borowików), grochowa, kwaśnica, pierogi ruskie z tofu, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, kompot z suszu, sałatka jarzynowa z vegan majonezem (z przepisu Amani) i chocoloco :)
 
 
 
Ewa mama Nuli 

Dołączyła: 25 Mar 2009
Posty: 81
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-24, 11:29   

A mi galaretka warzywna z Agaru nie stężała. :-( Może dlatego, że z wsypałam Agar do ciepłego wywaru...
_________________
hxxp://nulka.blox.pl
hxxp://klejnociki.blox.pl

hxxp://www.baby-gaga.com/]
 
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2010-12-24, 12:35   

Ale przecież robiąc np. galaretki owocowe wsypuje się agar właśnie do ciepłego soku, więc dlaczego to miałoby być przyczyną?
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Ewa mama Nuli 

Dołączyła: 25 Mar 2009
Posty: 81
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-24, 13:01   

To dlaczego nie zesztywniało? Dałam opak. na litr płynu, a proporcję są na 1,4 litra... :-/
_________________
hxxp://nulka.blox.pl
hxxp://klejnociki.blox.pl

hxxp://www.baby-gaga.com/]
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-24, 21:31   

U nas panforte wszystkim najbardziej smakowało. Polecam do zrobienia :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,5 sekundy. Zapytań do SQL: 12