chleb pszenny razowy na zakwasie |
Author |
Message |
eM
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Wydaję mi się, że lepszy byłby np. durszlak i jakaś szmatka dobrze obsypana mąką. Kiedyś tak robiłam i nie było problemu z przerzuceniem na blaszkę. Jeżeli już miska to lepiej jednak kłaść jakąś szmatkę i obsypać dobrze mąką.
Przydają się też takie koszyczki do pieczywa, nie są tak drogie jak te specjalne do wyrastania, a chleb w nich dobrze wyrasta i łatwo się przenosi na blachę :) |
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]dżo[/b], a jaki masz kamień? |
|
|
|
dżo
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]gosia_w[/b], taki:
hxxp://www.grillpro.com/accessory.php?category=2&type=1&part=98155 |
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]dżo[/b], i jak się sprawuje? Ja odkąd jadłam pizzerinki pieczone przez [b]blamagdę[/b] na kamieniu, myślę o zakupie, tylko nie wiem, co wybrać. I gdzie przechowywać :roll: Czy Twój kamień jest ciężki? |
|
|
|
dżo
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]gosia_w[/b], piekę na nim pizzę i jestem zadowolona, wychodzi chrupiąca, szybko się piecze. Mój kamień waży około 3 kg (dokładnie nie udało mi się zważyć), rzeczywiście jest duży i trzeba znaleźć jakieś miejsce, u mnie leży na płasko na półce w "spiżarnio-garderobie". |
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]dżo[/b], a te rączki jakoś się odwraca/zdejmuje? Przeczytałam, że można piec też na spodniej stronie.
A co to za materiał ta mielona krzemionka? Dotychczas czytałam o szamotowych lub granitowych. |
|
|
|
|
dżo
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]gosia_w[/b], one są oddzielnie, jeśli chcesz zrobię zdjęcie. |
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
rączki są oddzielnie czy warstwy kamienia? |
|
|
|
dżo
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]gosia_w[/b], uchwyt wygląda tak jak na tym zdjęciu:
hxxps://www.google.pl/search?q=uchwyt+do+kamienia+do+pizzy&newwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=9JrVUp7jPOKw0AW0vYDoCQ&ved=0CF0QsAQ&biw=910&bih=428#facrc=_&imgdii=_&imgrc=wbSOw8ueAl-HtM%253A%3BMqOiUlVa5MYgbM%3Bhttp%253A%252F%252Fallegro.zapodaj.net%252Fthumbs%252Fc5553ceb8e9f.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Farchiwum.allegro.pl%252Foferta%252Fkamien-do-pieczenia-pizzy-33cm-i3323269666.html%3B500%3B333 |
|
|
|
gosia_w
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Dzięki [b]dżo[/b]. A ten materiał, z którego jest zrobiony kamień? Dopisałam wcześniej, wysłałyśmy w podobnym czasie, więc pewno nie zauważyłaś mojego pytania. |
|
|
|
dżo
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]gosia_w[/b], napisano, że to kompozyt ceramiczny, nie wiem co to znaczy, ale doczytałam, że kamienie ceramiczne dobrze oddają ciepłoi pochłaniają wilgoć, warto byłoby doczytać na ile jest to produkt naturalny.
Kamień dostałam w prezencie, nie wybierałam go, mąż wiedząc, że marzy mi się piec chlebowy kupił mi kamień w zastępstwie ;-) . |
|
|
|
gosia_w
|
|
|
|
|