nasza kulinarna TRAGEDDDIAAA |
Autor |
Wiadomość |
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-19, 19:14
|
|
|
Lily, dowiedz się
Jak cos bede probowala jeszcze raz skorka od tego mojego nie wypalu byla przepyszna |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-02-19, 20:14
|
|
|
Lily, to może być chleb z jakimś dodatkiem mąki żytniej, tak jest pieczona większość chlebów żytnich, które można kupić w sklepie. |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-02-19, 22:08
|
|
|
Ania D. napisał/a: | Lily, to może być chleb z jakimś dodatkiem mąki żytniej, tak jest pieczona większość chlebów żytnich, które można kupić w sklepie. | chyba nie, bo czytam na ich stronie, że jednak robią na zakwasie... |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-20, 07:44
|
|
|
Cytat: | chyba nie, bo czytam na ich stronie, że jednak robią na zakwasie... |
a mialam jeszcze cichą nadzieję |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2008-02-20, 07:55
|
|
|
w Lunlinie tez mozna kupic chleb zytni na drożdżach, ale ma 5% maki pszennej
ten 100% żytni jest na zakwasie |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-02-20, 10:15
|
|
|
Mnie się wydaje, że piekarnie robią raczej na zakwasie, przecież tam cały czas idzie produkcja, więc spokojnie mogą ten zakwas robić.
Nie mam wielkiego doświadczenia w pieczeniu chleba, ale ten na żytnim zakwasie robię z dodatkiem pszennej mąki (1/3 do połowy), bo z tego co zrozumiałam z przepisów zakwaszone ciasto powinno stanowić 30 do 50% zawartości mąki żytniej. Czyli gdyby z samej żytniej robić, to trzeba dużo więcej zakwasu, a wtedy to ten chleb będzie dość kwaśny (on i tak wydaje mi się kwaśny); pszenny nie wychodzi mi taki kwaśny.
No i niestety - moje wypieki z maszyny są dużo bardziej udane, niż z piekarnika. Maszyna lepiej robi ode mnie |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-02-20, 11:26
|
|
|
Kofi, chleb może być za kwaśny, jak doda się za ciepłej wody do robienia ciasta zakwaszonego lub gdy stoi ono za długo, zwłaszcza w mocno ciepłym miejscu. Najlepsze są chleby, gdy do produkcji ciasta zakwaszonego daje się letnią wodę (temp. pokojowa) i nie trzyma za długo zakwaszonego ciasta. Jeśli tak się stanie, to dodajemy mąki, odstawiamy np. na 2 godziny (patrzymy, czy ciasto urosło) i znowu dodajemy mąki. Przekładamy juz do foremek. Mnie się tak zadarzyło, że zazpomniałam, że mam ciasto juz w foremkach, gotowe do pieczenia w piecyku i nie upiekłam wieczorem chleba. Rano po prosty wyjęłam ciasto z foremek, dodałam mąki, wody i ponownie włożyłam do wymytych keksówek. Ja wyrosło, to upiekłam. To był jeden z najlepszych moich chlebów. |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-02-20, 11:31
|
|
|
Kamm napisał/a: | a mialam jeszcze cichą nadzieję | czytałam gdzieś, że można żytni upiec na drożdżach, ale trzeba też dodać suchego zakwasu - ile - nie było napisane... |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-20, 13:04
|
|
|
Lily, dzięki ! w takim razie poszukam jeszcze suchego zakwasu i sprobuję ponownie |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
loika
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 346
|
Wysłany: 2008-02-20, 13:09
|
|
|
Kamm, możesz sama wyhodować zakwas w domu. Robi się to bardzo łatwo. Jak będziesz zainteresowana podam Ci recepturę. |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-02-20, 13:19
|
|
|
Kamm, mam mnóstwo suchego zakwasu, jeśli chcesz mogę Ci podesłać pocztą , |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-20, 13:27
|
|
|
loika napisał/a: | Kamm, możesz sama wyhodować zakwas w domu. Robi się to bardzo łatwo. Jak będziesz zainteresowana podam Ci recepturę. |
Nie chcę się w to bawic . Szczerze mowiąc nie mam czasu na to zeby hodowac taki zakwas cztery dni i pielęgnowac go; odpowiednie miejsce cieple i ciemne ( mysle ze nawet bym pewnie takiego w domu nie znalazla ) pilnowanie tego czasu dokarmiania itd to nie na moje nerwy . Wolalabym kupic taki suchy ktory lączy sie pozniej z maką na sucho i postępuje dalej wedlug przepisu
Wogole piecze ktso na drozdzach na forum czy wszyscy extra zdrowo na zakwasie tylko ? |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
Ostatnio zmieniony przez Kamm 2008-02-20, 13:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-02-20, 13:28
|
|
|
hxxp://www.mieszanki.pl/o/product_info.php?products_id=28 |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-20, 13:32
|
|
|
Lily, Ty pomocna kobieto ! dziękuje
Znalazlam juz tutaj hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=23 i chyba lepszy taki i wolę juz typowo na zytni kupic zeby cos znowu nie wypalilo... Tylko tak sie zastanawiam czy drozdze do chleba to trzeba miec takie suche piekarnicze ? Kurde bo ja robilam na takich zwyklych sklepowych , drozdze babuni czy jakos tak ? moze temu taka klapa byla |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-20, 13:34
|
|
|
dżo, a na jaki chleb masz ten zakwas ? |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-02-20, 20:31
|
|
|
Kamm, piekę z niego pszenno-żytni, ale ten zakwas wymaga poświęcenia mu trochę czasu, czyli ożywienia przez trzy dni a z tego co przeczytałam Ty wolisz taki instant - błyskawiczny , takiego nie mam i nie znam, |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2008-02-24, 21:15
|
|
|
Kamm napisał/a: | Wogole piecze ktso na drozdzach na forum czy wszyscy extra zdrowo na zakwasie tylko ? |
Jeśli już piekę to pizzę i wtedy na drożdżach, a tak to nawet na pieczenie na drożdżach nie mam czasu. Plus za mała kuchnia, jeszcze jak Miron sie uprze by mi siedząc na blacie towarzyszyć, to nie mam gdzie garnka odstawić, więc nie ty jedna .
A w ogóle to miałam spytać o gotową mąkę do chleba? Co w niej jest, nadaje się do czego innego, bo na opakowaniu poza reklamami jaka ona cudowna to nic nie ma? |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-02-24, 21:25
|
|
|
W niektórych mieszankach jest suchy zakwas, w niektórych nie ma żadnych dodatków, po prostu mąka. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
jasminea
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Sty 2008 Posty: 82 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2008-02-24, 21:54
|
|
|
A ja nie tak dawno zaimprowizowałam zupę, już nawet nie pamiętam z czego.
Wyszła ciapka totalna, pachniało... takim zapachem jaki pamiętam, gdy moja babcia karmiła kury
Ale i ja i mąż zjedliśmy dzielnie z przyklejonym uśmiechem na ustach |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2008-02-25, 11:07
|
|
|
majaja ja na początku mojej przygody z chlebem i automatem kupowałam taką mieszankę hxxp://allegro.pl/item316703179_mieszanka_mak_do_wyrobu_chleba_np_w_automacie.html
- pan przy okazji przesyła mnóstwo przepisów na chleb i ciasta |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
quatrolibro
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 324 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-02-26, 13:59
|
|
|
dzisiejszy obiad do pracy, dla W. do przedszkola i dla frjals, która już rano wyraziła swój "zachwyt" na widok kaszy k...
sucha niedogotowana kasza kukurydziana, sucha niedogotowana soczewica, za mało oliwy, fasola szparagowa (wyjatkowojak na ten obiad OK) i dwa kamienie, jeden udało mi się nawet przegryźć. |
_________________ nie mam podpisu |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-26, 18:39
|
|
|
majaja napisał/a: | Jeśli już piekę to pizzę i wtedy na drożdżach, a tak to nawet na pieczenie na drożdżach nie mam czasu. Plus za mała kuchnia, jeszcze jak Miron sie uprze by mi siedząc na blacie towarzyszyć, to nie mam gdzie garnka odstawić, więc nie ty jedna . |
Ufff ... ulzylo mi |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2008-02-26, 20:29
|
|
|
Właśnie gar potencjalnego żuru wylałam, że zakwas mi nie wyszedł poczułam jak dolałam do wywaru No i trzeba było zadowolić się makaronem z fasolką szparagową. A młody do żlobka będzie miał kotlety z jaj, choć biorąc pod uwagę, że makaron przesoliłam trochę, to aż się boję za nie brać |
|
|
|
|
eli
Dzień świstaka...
Dołączyła: 03 Lut 2009 Posty: 28 Skąd: z rezerwatu...
|
Wysłany: 2010-05-02, 01:11
|
|
|
ogórki kiszone...! totalna porażka... nigdy w życiu mi nie wyszły.... dawki soli i reszty odmierzam z laboratoryjną dokładnością, według sprawdzonych przez zasłużone gospodynie przepisów, a i tak zgniją lub przynajmniej zaśmierdą... odpuściłam sobie i od lat kupuję, tudzież przyjmuję darowizny od Krewnych i Znajomych Królika... |
_________________ hxxp://weganizmdomowy.blogspot.com/]weganizm udomowiony
______________________________________
-Kochanie spokojnie, to tylko salwa w niebo...
-I wszystkie anioły powyciekały...! |
|
|
|
|
strzyga
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 19 Wrz 2012 Posty: 845 Skąd: Kato
|
Wysłany: 2015-02-24, 18:54
|
|
|
Chyba muszę się tu dopisać z moimi kopytkami dyniowymi. Robiłam "na oko" i to, co wyszło dobrze oddaje tytuł tego wątku Teraz jak poszlerałam w necie, to widzę, że dynię powinnam była zmieszać pół na pół z ziemniakami... Może macie na nie jakiś sprawdzony przepis? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
|