wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
odchudzanie
Autor Wiadomość
Choina 
blablabla

Wysłany: 2007-11-27, 22:03   odchudzanie

hej mam problem z wagą tego typu że ważę za dużo
czy znacie może jakieś diety godne polecenia lub przez was wypróbowane??

[ Dodano: 2007-11-27, 22:23 ]
co sądzicie o tym: hxxp://www.montignac.info.pl/ ??????

mossi 

Pomogła: 20 razy
Wysłany: 2007-11-27, 22:36   

ŻP. Żer połowe jak to się mówi. Najlepsza dieta. Mniej słodyczy i ćwiczyć. Zamiast auta czy tramwaju pieszo albo rower.

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-27, 22:41   

jeść aby żyć a nie żyć aby jeść ;) + sporo zdrowego ruchu (napisała pao po 4 godzinach przed komputerem :lol: )

mnie i tak nikt słuchać nie chce bo nie mam kłopotów z nadwagą, niemniej dieta nie powinna nas ograniczać, bowiem jeśli walczymy sami ze sobą to i tak przegramy niezaleznie od wyniku... aurea mediocritas jak zwykle mile widziany :)

zazwyczaj zmiana przyzwyczajeń żywieniowych: najpierw kilku, potem następnych daje dużo lepsze rezultaty niż diety. i co najważniejsze jest to działanie stałe, bo zmieniamy przyzwyczajenia nie na czas odchudzania ale na stałe :)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-11-27, 22:44   

nie mam
jadłam mało, znacznie mniej niż wcześniej ostatnio i nie schudłam NIC

Kreestal 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-11-27, 22:49   

Może za krótko Lily? Trzeba cierpliwości do takich akcji ... u mnie ruszyło się coś po miesiącu. A metoda MŻ + ćwiczenia + ocet jabłkowy, chyba jest jedyną skuteczną i trwałą z wypróbowanych przeze mnie. Ma jedną wadę: efekty widać stopniowo i może Ci się wydawać, że w ogóle ich nie ma.

Lily 

Wysłany: 2007-11-27, 22:51   

Kreestal napisał/a:
Może za krótko Lily?
nie, dawniej od razu było widać efekt, a właściwie musiałabym nie jeść prawie nic, żeby schudnąć
ocet mi szkodzi, bolał mnie przez 3 dni brzuch zawsze po occie parę godzin, jakbym miała jakieś zatrucie, coś mi tam bulgotało strasznie i zrezygnowałam :/

Kreestal 

Wysłany: 2007-11-27, 22:54   

Z czasem (a tym bardziej gdy dana osoba często się odchudza) przemiana materii ulega spowolnieniu. Znam ten ból :)

Lily 

Wysłany: 2007-11-27, 22:58   

Zwłaszcza po 30 :P

mossi 

Wysłany: 2007-11-27, 23:09   

ja tam nie miałam czasu jeść + zakochanie i pare kilo mniej niestety (!) na studiach to nadrabiam! W domu więcej ruchu miałam. a we wro tylko na tramwaj i od uczelni do uczelni..

honey 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2007-11-28, 01:26   

a co z tym octem .....? jak to sie stosuje i dlaczego...?

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2007-11-28, 06:47   

pao napisał/a:
mnie i tak nikt słuchać nie chce bo nie mam kłopotów z nadwagą, niemniej dieta nie powinna nas ograniczać, bowiem jeśli walczymy sami ze sobą to i tak przegramy niezaleznie od wyniku... aurea mediocritas jak zwykle mile widziany

Jako osoba miewająca problemy z nadwagą potwierdzam. Nic tak nie tuczy człowieka jak systemowe odchudzanie :)

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2007-11-28, 09:12   

Weganizm (u mnie została odrobina masła i jajek) i odstawienie cukru, do tego ciąża i karmienie. :mrgreen: Jak na razie wróciłam do wagi z średniej szkoły, ale jakoś się z tego nie cieszę.

Lady_Bird 

Pomogła: 21 razy
Wysłany: 2007-11-28, 10:04   

a ja oststnio czuję się jak krowa przed ocieleniem :/
odstawiam pieczywo i wszystko co mączne (chyba właśnie po tych produktach mi najgorzej).Postaram się jeść głównie surowizne,
aaa i mój B. zabiera mnie dziś na wspólne bieganie :mrgreen:
Mam nadzieje, że poprawi mi sie samopoczucie :)

Malroy
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-28, 10:23   

przede wszystkim ruch - od kiedy zacząłem biegać poleciało 19 kg w dół, dieta zmieniała się mało, zmieniły sięnawyki żywieniowe, czyli jedzenie częściej, ostatni posiłek parę godzin przed snem, picie większej ilości wody.

Lily 

Wysłany: 2007-11-28, 10:28   

Nie zgadzam się Malroy, ruch to tylko 20% odchudzania. Ja kiedyś myślałam, że schudnę nie zmieniając diety i tylko ćwicząc, ale baaaardzo sie rozczarowałam, bo przez prawie 3 miesiące nie schudłam nic. Bez diety ruch nie pomoże, chyba że masz na myśli bieganie maratonów. Zresztą - wystarczy spojrzeć np. na Ronaldo ;)

mossi 

Wysłany: 2007-11-28, 10:39   

Lady_Bird napisał/a:
a ja oststnio czuję się jak krowa przed ocieleniem :/
też się tak czuje... :-( zawsze wieczorem wracam z uczelni i jem jem jem... a brzuch rośnie.

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2007-11-28, 10:41   

Lily, a nie myślałam aby spisywać przez kilka dni dokładnie co jesz, codziennie i mniej więcej w jakiej ilości? tak postępuje się aby okreslić nawyki żywieniowe i zobaczyć jakie błędy się popełnia, czasem wydaje się nam , że mało jemy a po rzetelnym spisaniu dziennego jadłospisu okazuje się, ze wcale tak mało nie było,
powtórze to co już zostało napisane: brak kolacji lub ostatni posiłek do 18-tej, wybrana forma ruchu, jeden dzień w tygodniu - post i powinno pomóc, przemiana materii w starszym wieku się zmniejsza ale nie aż tak aby nie można było tego opanować,

Kreestal 

Wysłany: 2007-11-28, 10:43   

Heh, Lily, ja biegając przytyłam :) ale to raczej dlatego, że mięśnie są cięższe od tłuszczu.

Malroy
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-28, 10:44   

dobra ok - zależy kto z jakiego poziomu startował, ja miałem nadwagę :)

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2007-11-28, 13:20   

Moja metoda polega na całkowitym odstawieniu słodyczy i cukrów, ograniczenie tłuszczy, zwiększenie na maksa ilości warzyw i owoców, umiarkowany ruch i popijanie herbatki poprawiającej przemianę materii (vitax smukła talia).Wczesna i lekka kolacja.
Najważniejsze jest pozytywne nastawienie i wizualizacja procesu spalania :mryellow: nadmiarów.I zero stresów z powodu przejściowych niepowodzeń...

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2007-11-28, 13:49   

pao napisał/a:
zazwyczaj zmiana przyzwyczajeń żywieniowych: najpierw kilku, potem następnych daje dużo lepsze rezultaty niż diety. i co najważniejsze jest to działanie stałe, bo zmieniamy przyzwyczajenia nie na czas odchudzania ale na stałe :)

Właśnie w ten sposób zamierzam odchudzić siebie i rodzinę: ostatnio strasznie zapaśliśmy się słodyczami i to raczej tymi niezdrowymi :oops: i to raczej z mojej winy, bo mój mąż (z genetycznymi skłonnościami do tycia, o ile coś takiego w ogóle istnieje) nie był przyzwyczajony do jedzenia dużych ilości słodyczy, a ja go niestety zbałamuciłam. :oops: Dziecko młodsze nie dostawało słodyczy (czekolady, ciastek) do 2 lat, potem niestety popłynęliśmy...
Zamierzam wykluczyć biały cukier (najbardziej przemawia do mnie sposób jego rafinacji), białą mąkę, przestać kupować czekoladę, co jest dość trudne, bo jestem od niej uzależniona. Ostatnio jednak wbiłam sobie do głowy, że czekolada mi szkodzi, bo przez 5 dni nie jadłam, a jak się 6 rzuciłam - rozbolała mnie głowa. Na szczęście Daniel nie rozpacza, jak nie ma czegoś słodkiego w domu, ja też jakoś dam sobie radę, jak są jakieś owoce.

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2007-11-28, 13:56   

dżo napisał/a:
Lily brak kolacji lub ostatni posiłek do 18-tej,

U mnie to się kończy tym, że w środku nocy budzi mnie głód i wstaję na kanapkę z majonezem.

Lily 

Wysłany: 2007-11-28, 14:01   

Rzecz w tym, że po obiedzie jadłam co najwyżej jakąś mandarynkę. Rano 1 bułka, potem jednodaniowy obiad i jakiś owoc. I tyle.

Malroy
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-28, 14:31   

Lily napisał/a:
Rzecz w tym, że po obiedzie jadłam co najwyżej jakąś mandarynkę. Rano 1 bułka, potem jednodaniowy obiad i jakiś owoc. I tyle.

widzisz, może jadlaś za mało? Ważne, żeby z rana dobrze pobudzić metabolizm solidnym śniadaniem.ie

mossi 

Wysłany: 2007-11-28, 17:51   

moja mama pobudza organizm fajką i kawą i jest szczupła. Śniadania je ok 11-12 albo wcale :roll: wiec nie koniecznie trzeba solidne śniadanie zjeść :-P

Odpowiedz do tematu