wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
mleczka wegańskie
Autor Wiadomość
gosia_w 


Dzieci: córcia '2005
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5539
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-10-08, 13:53   

dzięki maga.
 
 
ifinoe 


Dzieci: Matylda
Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-13, 11:29   

Jenny napisał/a:
Lily napisał/a:
Każde ziarno zamienić można na mleko, chociaż mleko ryżowe jest najbardziej cenione przez Chińczyków. Aby sporządzić mleko ryżowe gotujemy ryż w dużej ilości wody przez dwie godziny, a następnie papkę wycisnąć przez jakiś materiał. Mleczko ryżowe następnie gotować przez 15 minut. W podobny sposób można przygotować inne ziarna.Stąd: http://www.wegetarianski....tura&artykul=27

Dziewczyny i chłopaki, moje dziecko bardzo lubi mleko ryżowe ale niestety nie umiem go przygotować a to ze sklepu jest okropnie drogie. jak zrobić mleko aby smakowało jak to z kartoniku? To mleko wg przepisu, które podała Lily jest takie... mało słodkie i wodne i takie nijakie (w moim wykonaniu oczywiście)


te kartonikowe mleka są robione z fermentowanego ryżu, stąd ta słodycz - w domu chyba ciężko ten proces przeprowadzić
_________________


 
 
Gia

Dołączył: 16 Maj 2012
Posty: 19
Wysłany: 2012-05-24, 17:43   

zmodyfikowałam nieco przepis na mleko kokosowo-owsiane, co wynika z mojego lenistwa ;)
W ogóle nie gotuje go tylko zalewam wodą na 2 godziny wiórki i płatki owsiane, dodaję trochę stweii, potem miksuję z większą ilością wody i przelewam przez sitko z gęstymi oczkami, bo z gazą jest dużo babrania się. Smakuje identycznie, więc polecam takie uproszczenie.
 
 
anyanka 

Dzieci: Bartuś 30.10.2011
Dołączyła: 21 Lut 2012
Posty: 107
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 2012-12-07, 20:53   

Przeczytałam cały wątek i chyba jestem gapa. Małemu zasmakowało mleko owsiane ale mam wątpliwość co do robienia go. Czy miksuje się płatki w tej samej wodzie co sie moczyły czy trzeba ją wylać i dolać nowej?
_________________

http://s1.zmniejszacz.pl/...931__620828.jpg
 
 
Tanpopo

Dołączył: 24 Lis 2010
Posty: 125
Wysłany: 2012-12-13, 20:05   

Czy zalanie nasion wrzątkiem bardzo pozbawia je wartości odżywyczych?

Zrobiłam dzisiaj mleko z nerkowców, wyszło cudowne. :D Tylko wygodniej jest potrzymać orzechy w gorącej wodzie i pół godziny później mieć napój, niż robić to z całodniowym wyprzedzeniem i moczyć je przez noc.
_________________
weganizacja w toku ;)
 
 
Sylwiaca 

Dzieci: Patrick ur.06.12.2008, Maya ur.09.07.2011
Dołączyła: 06 Sty 2010
Posty: 20
Skąd: CA
Wysłany: 2012-12-15, 07:49   

A ja mam pytanie odnosnie mleka migdalowego.
Jak to jest z tym obieraniem migdalow? Przyznam szczerze, ze nie chce mi sie ich obierac i zazwyczaj po moczeniu nocnym, po prostu je plucze i miksuje cale z woda.
Czy chodzi tutaj o walory smakowe, czy zawieraja one w sobie cos, co mogloby nam zaszkodzic?
Pozdrawiam:)
 
 
krzysztof

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 250
Wysłany: 2012-12-16, 11:41   

Cześć Yuka66 :-o

yuka66 napisał/a:
Przyznaję, że nie przebrnęłam przez cały wątek więc nie wiem czy ktoś pisał o mleku z orzechów pecan (tak przy okazji czy ktoś wie jaka jest polska nazwa?). Zrobiłam to mleko kilkakrotnie i muszę przyznać, że do kawy jest wspaniałe. Po pierwsze nie trzeba przecedzać, bo orzechy bardzo dobrze się mielą, po drugie mleko się nie waży po dodaniu do kawy.


Pecan to inaczej Orzesznik jadalny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Orzesznik_jadalny
Dobrze się mielą i nie waży się nich mleczko dlatego ,że to prawdziwe tłuściochy wśród orzechów
http://nutritiondata.self...products/3129/2


Przy obieraniu trzeba uważać aby nie mieć mokrych paluszków :-) bo skorupa barwi na pecanowy kolor


wybrane przepisy:
Sweet Pecan Milk
http://thepalatepeacemake...eet-pecan-milk/
Prosty przepis
http://www.rawist.com/recipes/990/pecan-nut-milk

Bez słodzików też jest pyszne - można dodać cynamon ,imbir itd.

:-o
 
 
Tanpopo

Dołączył: 24 Lis 2010
Posty: 125
Wysłany: 2012-12-18, 19:27   

Spróbuję pecanowego! Nawet nie wiedziałam, że te orzechy są takie ładne. :D

Mleko ryżowe uważam ze średnio udane, ale da się pić. Podobno ryż należy dobrze wypłukać przed gotowaniem, żeby pozbyć się substancji nadajacej mu "kleikową" konsystencję. Nie wiem, nie próbowałam, ale następnym razem zobaczę, czy zadziała. Teraz przymierzam się do mleka kokosowo-migdałowego. :D Chociaż to nerkowcowe było najlepsze... gęste, aksamitne, słodkie, szkoda że z 200 gramów miałam tylko 400 ml.
_________________
weganizacja w toku ;)
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-01-03, 15:36   

ja się zastanawiam na jedną sprawą, mianowicie wartością odżywczą samych mlek

z orzechowymi nie mam problemu - to co zostanie - zużyję

ostatnio zrobiłam makowe, nawet mi pasuje (no i chyba jest to najtańsze mleko ever ) tylko resztek po nim nie mam w czym użyć

pytanie - co wyrzucam :?: szczególnie chodzi mi o wapń i tłuszcz...
 
 
Aries 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Gru 2011
Posty: 108
Wysłany: 2013-03-14, 12:31   

ropuszka, dlatego chyba najlepiej by było miksować na taką gładką masę, żeby już nic nie wyrzucać i nie przecedzać. Tak jak w przypadku nerkowców - tam już nie ma co odcedzić. No ale do tego to dobry blender potrzebny.
_________________
Jak ktoś chce - zawsze znajdzie sposób, jak ktoś nie chce - zawsze znajdzie wymówkę.

Jeśli uważasz, że coś potrafisz lub nie potrafisz - w obu przypadkach masz rację.
 
 
Aries 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Gru 2011
Posty: 108
Wysłany: 2013-04-17, 10:10   

bronka napisał/a:
moony napisał/a:
Nie słyszałam nigdy o mleku z innych strączków

Z fasolki adzuki np. Przepyszne.


Czy ktoś może ma więcej informacji o tym, jak zrobić to mleko z fasolki adzuki? Ma byc na surowo czy gotowane jak sojowe? Skoro to strączek to pewnie gotowane, ale wolałabym się upewnić
 
 
AK 

Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 33
Wysłany: 2013-05-21, 13:11   

Malinetshka napisał/a:
codziennie robię mleczko


Ja świeży jestem u Was , a mam pytanie - czy któreś z mleczek własnej produkcji maja smak zblizony do krowiego? To samo pytanie jesli chodzi o smietanke (do kawy).
_________________
AK
 
 
krzysztof

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 250
Wysłany: 2013-05-24, 09:29   

Cześć :-o

Jak zrobić łatwo mleko ryżowe - nawet dzieciaki to robią :-)
http://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=8184#144034

PZdr.
 
 
fila 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 29 Sie 2012
Posty: 711
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-06-13, 10:04   

AK, migdałowe i nerkowcowe są kremowe, ale czy zbliżone do krowiego...?

Ja się zastanawiam nad zakupem maszyny i dodawania do mleka melasy z karobu. Wciąż mnie temat wapnia męczy, a gdyby tak dodać ok 20 g na litr, to łatwo można załatwić 300 mg dziennie dwoma szklankami i nie kupować drogich gotowców. (http://www.zdrowyprzedszkolak.org/o-wapniu-czy-tylko-w-mleku/)
_________________
Lilypie Second Birthday tickers
 
 
Aries 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Gru 2011
Posty: 108
Wysłany: 2013-07-03, 08:18   

A nie lepiej zjeść sobie do tego mleczka takiego sezamka np? Albo zrobić mleczko sezamowe czy makowe? Tam mnóstwo wapnia...
_________________
Jak ktoś chce - zawsze znajdzie sposób, jak ktoś nie chce - zawsze znajdzie wymówkę.

Jeśli uważasz, że coś potrafisz lub nie potrafisz - w obu przypadkach masz rację.
 
 
fila 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 29 Sie 2012
Posty: 711
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-07-04, 23:50   

Żeby dostarczyć 300 mg wapnia trzeba zjeść ~3 kopiaste łyżki sezamu zmielonego, jak dla mnie dużo.
Poza tym to źródło o bogactwie wapnia w melasie z karobu jest pomylone o jeden rząd, bo sprawdziłam na innych stronach ;/
Nie będę się już tak spinać chyba tym wapniem, bo wpisywałam w cronometer jadłospis i nie jest źle.
_________________
Lilypie Second Birthday tickers
 
 
Sylwia8 


Dzieci: córusia Majusia (2008) i córunia Sarunia (2012)
Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 946
Wysłany: 2013-09-07, 17:54   

AK napisał/a:


Ja świeży jestem u Was , a mam pytanie - czy któreś z mleczek własnej produkcji maja smak zblizony do krowiego? To samo pytanie jesli chodzi o smietanke (do kawy).


Mój mąż twierdzi, że z nerkowców, jeśli chodzi o śmietankę to na pewno. Jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda takie mleczko w mojej wersji, zapraszam tutaj:

http://wszystkojestwglowi...ne-mleczka.html :)
_________________
Mój wegański sklep - http://sun.sklep.pl

Mój wegański blog - http://wszystkojestwglowie.blogspot.com
 
 
go. 


Dzieci: lubię rodzić wiosną;)
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2014-01-03, 20:04   

Dziewczyny, zaczęłam robić mleko z quiony, wychodzi super. Dla młodej "czyste", dla nas z cynamonem lub wanilią lub w ogóle na "korzennie". Polecam, chociaż cena quiony mnie ostatnio rozwaliła. Na duże paczce poszła w górę o 14 zł w dwóch miejscach :shock:
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa

 
 
dynia 
natulku :)


Dzieci: Hija y hijo
Pomogła: 152 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5252
Skąd: El Mundo
Wysłany: 2014-01-03, 20:17   

go jak robisz ,gotujesz najpierw tą kinłę czy jak?
_________________
Lilypie First Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu. Stanisław Lem
 
 
Humbak 


Pomogła: 80 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3937
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-01-03, 20:53   

dynia napisał/a:
gotujesz najpierw tą kinłę czy jak?
właśnie właśnie? też jestem ciekawa :)
_________________
AlternaTickers - Cool, free Web tickersAlternaTickers - Cool, free Web tickersAlternaTickers - Cool, free Web tickers
 
 
lilias 

Pomogła: 25 razy
Dołączyła: 15 Sie 2012
Posty: 1012
Wysłany: 2014-01-05, 22:00   

http://www.youtube.com/watch?v=iaKy0k6Gb_I

:)
 
 
Humbak 


Pomogła: 80 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3937
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-01-05, 23:18   

kapitalny filmik, zdziwiło mnie tylko że nie trzeba na koniec przecedzać, ja migdałowe np. przecedzam, nie lubię farfocli w mleku
_________________
AlternaTickers - Cool, free Web tickersAlternaTickers - Cool, free Web tickersAlternaTickers - Cool, free Web tickers
 
 
lilias 

Pomogła: 25 razy
Dołączyła: 15 Sie 2012
Posty: 1012
Wysłany: 2014-01-06, 16:03   

Humbak, ona tą magiczną maszynę co mocno rozdrabnia. poza tym, wiesz, wszystko zależy od upodobania do farfocli ;) ja również wszystko przecedzam :)
 
 
Veronique 


Dzieci: Danika, Tymon
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 14 Lis 2014
Posty: 899
Skąd: Tübingen
Wysłany: 2015-04-28, 05:33   

Czy ktoś robił mleko z orzechów brazylijskich? Namaczac je najpierw? Zdjąć resztki skorki ktora jest na nich? Czy macie jakis fajny, sprawdzony przepis?
_________________




Anyone who doesn't go crazy can't be normal.
 
 
gosia_w 


Dzieci: córcia '2005
Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5539
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-28, 05:39   

Tak, nie namaczam, nie zdejmuję, daje 1/2 szkl. orzechów na 2 szkl wody, dodaję szczyptę cynamonu lub kardamonu i 1 łyżkę syropu ryżowego lub klonowego.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 11