wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciecierzyca - królowa strączków
Autor Wiadomość
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2007-12-15, 20:31   Ciecierzyca - królowa strączków

kocham, kocham, kocham
-zwyczajnie ugotowaną z kurkumą
-falafel
-pakorę

A Wy?
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-15, 20:33   

ano królowa :)

ja lubię taką podgotowaną lekko chrupiącą :D

no i oczywiście w paście wasabi :D
 
 
Lady_Bird 


Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2077
Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-12-15, 20:35   

falafle rulezzz :-P
 
 
martka 


Pomogła: 88 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 3822
Skąd: UK
Wysłany: 2007-12-15, 20:55   

i hummus :-D
 
 
 
magdusia 

Pomogła: 42 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 1992
Skąd: HRLM
Wysłany: 2007-12-15, 21:03   

ja właśnie zrobiłam ciecierzycowe kiełki,macie sposób na fajne ich przyrządzenie?
_________________

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein
 
 
frjals 
ískalt tófa


Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1706
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-12-15, 21:31   

martka napisał/a:
i hummus

o to, to! :-D
_________________

 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2007-12-15, 22:37   Re: Ciecierzyca - królowa strączków

Karolina napisał/a:
kocham, kocham, kocham
-zwyczajnie ugotowaną z kurkumą
-falafel
-pakorę

A Wy?

Także samo.
Dzisiaj była z kapustą czerwoną. Pyszna!
Chciaż Danielowi hummus już się z lekka przejadł.
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2007-12-15, 23:09   

ja uwielbiam pastę cieciorkową z ogórkiem kiszonym, jutro będzie, cieciora już się moczy :D
_________________

 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2007-12-15, 23:25   

bodi napisał/a:
ja uwielbiam pastę cieciorkową z ogórkiem kiszonym, jutro będzie, cieciora już się moczy :D

Mmmm, pyszna jest z ogórkiem... Też ją lubię :-)
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-12-15, 23:49   

Nie robiłam z ogórkiem, jak to?
hummus uwielbiam...i to jedyna pasta, którą zjada Zuzia ;) Samą cieciorkę tez lubię do chrupania, albo ze szpinakiem. Falafele też są super. Dla mnie przegrywa tylko z soczewicą, z powodu trudniejszej obróbki ;)
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2007-12-15, 23:52   

A ja wolę soczewicę :)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Kreestal 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1497
Skąd: Oxford
Wysłany: 2007-12-15, 23:56   

Lily napisał/a:
A ja wolę soczewicę :)


Lily, czytasz mi w myślach. Dokładnie to samo miałam napisać :) Przygotowanie krócej trwa.
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2007-12-16, 08:23   

A mnie boli po ciecierzycy brzuch i też wolę soczewicę :roll:
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-16, 09:58   

dla mnie ciecierzyca i soczewica czerwona to podstawa :)
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-12-16, 11:24   

Nie wiem dlaczego czasem jest miękka i rozpływa się w ustach, a czasem twarda mimo długiego gotowania. Też tak macie?
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-12-16, 19:00   

puszczyk, może zależy która? Ostatnio nie mogłam znaleźć tej, co lubię, i kupowałam taka mniejszą...ona nie była zbyt dobra :/
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-12-16, 19:31   

Bardzo ją lubimy. Przekonałam się, że warto ją gotować z przerwą. Trochę pogotować, odstawić. Po jakimś czasie znowu gotować. Żeby była miękka podczas jedzenia musi być gotowana tak długo, aż prawie się rozpada, inaczej jest w potrawie twardawa. Zawsze gotuję z kawałkiem kombu.
Jest dla mnie tak uniwersalna, że można z niej zrobić wszystko.
 
 
 
Berserk fan


Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6991
Wysłany: 2007-12-16, 21:04   

my najbardziej lubimy po prostu z masłem! Ale hummus tez zajadam pasjami! Generalnie staram się by zawsze była w kuchni bo jest super. Kupujemy u tego samego dziadka na targu, Ona ma przeróżne strączki na wagę i zawsze pyszne
_________________
Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012
 
 
quatrolibro 


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 324
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2007-12-17, 00:06   

pao napisał/a:

dla mnie ciecierzyca i soczewica czerwona to podstawa


dla mnie też :-) na trzecim miejscu jest zielona soczewica, reszty strączkowych mógłbym nie jeść

cieciorka + oliwa z oliwek + kasza kukurydziana
cieciorka + oliwa z oliwek + ryż
cieciorka + oliwa z oliwek + makaron + czosnek + oregano
humus + chleb

właśnie się moczy i będzie jutro :-P
_________________
nie mam podpisu ;-)
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2007-12-17, 00:14   

ciecierzyca ugotowana, podsmażona z pomidorami (na cząstki), papryką (w paski), makaronem muszelki (wcześniej ugotowanym), można jeszcze czosnku dodać, i co tam komu pasuje, jak kto używa, to posypać żółtym serem. Odjazd!

A ja strączkowych jeszcze nie mogę, buuuuuuu.....
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-17, 09:08   

Cytat:
dla mnie też :-) na trzecim miejscu jest zielona soczewica, reszty strączkowych mógłbym nie jeść


zatem mamy dokładnie takie same preferencje strączkowe ;)

no jeszcze zielony groszek jest pyszny :D
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2007-12-17, 09:18   

Ja jeszcze lubię taką duuużą fasolę: mamut się nazywa.
A ze świeżych - najbardziej taką fioletową w płaskich strąkach (która zielenieje podczas gotowania :-> )
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-17, 09:21   

jeszcze fasolka azuki :) ale i tak pierwsza 3 wygrywa :D
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2007-12-20, 11:35   

Karolina ty lepiej napisz ja robisz te falafle, na Mikołajkach znikneły bardzo szybko, dzieciaki brały po kilka kulek na raz :mrgreen:

ja probowałam robic po powrocie do domu i nie wyszly mi takie dobre, może błedem było smażenie w frytkownicy
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-20, 11:38   

te karolinowe falafele doskonale sie komponują z sezamkami bajaderki ;) bartek jadł oba a raz :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,38 sekundy. Zapytań do SQL: 13