wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wielkanoc
Autor Wiadomość
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-28, 18:36   

Cytat:
Ja w tym roku jakoś nie odczuwam specjalnie magii Świąt
magia czasem przychodzi niespodziewanie, nawet w trakcie Świąt, czego Ci życzę :)

Maple Leaf napisał/a:

My zjadamy same, z sosem pomidorowym albo pieczarkowym
u nas też, ale na świąteczny obiad wydawało mi się jakoś tak... za skromnie ;)

Maple Leaf, theloudestsound, jednak murzynka z wiśniami nie będzie, bo Mężowi nie chce się wiśni szukać ;) a planowałam albo przełożyć murzynka wiśniami w syropie zaciągniętego agarem, albo zrobić mus wiśniowy z mrożonych owoców i podać jako dodatek do ciasta :) no cóż, będzie Murzynek niemojej Babci Kazi (u nas to już jednak tradycja :D )

ropuszka napisał/a:
ogólnie jestem w kropce, co zrobić dzisiaj, czy się nie zepsuje itp.. :-/
moim zdaniem niewiele można zrobić wcześniej na te Święta... co najwyżej pasztet ze 2 dni wcześniej, mazurka/babkę ucieraną czy sałatkę w Wielką Sobotę, chleb też wtedy można upiec. Chyba właśnie Wielka Sobota jest u mnie najbardziej kuchennym dniem ;)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-03-28, 19:07   

diancia, w Wielką Sobotę to moja mama będzie robić schaby itp. , więc kuchnia będzie zajęta przez sporą część dnia, ale mam nadzieję że mrożone krokiety dadzą radę :-P
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2013-03-28, 19:12   

Gołąbki jadamy różnie, czasem same a czasem z z sosem, innym razem z ziemniaki (pieczonymi, z wody) i np. buraczkami na ciepło. wszystko zależy od tego jaką część posiłku stanowią i jakie nadzienie w nich mieszka.
U mnie też zmiana planów. Będzie więcej osób, rodzinnie więc ciasta i tematyka, która nie tyczy uczestników wd bratowa/brat a ja cześć wytrawną/ warzywną i sałatki. Prawdę mówiąc bardzo się cieszę (choć na mojej głowie jajka faszerowane) bo nie lubię robić słodkości. Najbardziej pracowity mam zazwyczaj piątek i poranek sobotni ale że umówieni jesteśmy na od niedzieli, to w tym roku sobota garowana najmocniej
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2013-03-28, 19:42   

diancia napisał/a:
ale na świąteczny obiad wydawało mi się jakoś tak... za skromnie ;-)

Eee tam, gołąbki zawsze dają radę, nawet jak się je zjada bez dodatków :-D

diancia napisał/a:
magia czasem przychodzi niespodziewanie, nawet w trakcie Świąt, czego Ci życzę

Dzięki ;-) Oby się spełniło!

diancia napisał/a:
no cóż, będzie Murzynek niemojej Babci Kazi (u nas to już jednak tradycja :-D )

:-D :-D :-D love :*
 
 
pałczi 


Dołączyła: 26 Gru 2012
Posty: 122
Skąd: Pzn
Wysłany: 2013-03-28, 19:45   

Ja właśnie przyjechałam do domu z paką babeczek cytrynowych z makiem ]:-> oprócz tego będę robić pasztet z soczewicy i warzyw, chocoloco, wegan sałatkę jarzynową tradycyjnie. Mama zrobiła bigos z grzybami, będziemy robić gołąbki z pieczarkowym wkładem, do tego buraczki, chrzan, no i oczywiście żurek z tofu wędzonym 8-)
_________________
hxxp://tosmutne.pl/
 
 
nemain 
happy ever after

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 23 Gru 2010
Posty: 1220
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-03-29, 05:42   

Maple Leaf - przepis wkleiłam na naszego bloga, link: hxxp://wegerodzinka.pl/przepis-na-kultowy-pasztet-z-kaszy-gryczanej/ :)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-29, 10:52   

Cytat:
mam nadzieję że mrożone krokiety dadzą radę :-P
a to nie wątpię :D zalety własnej kuchni - nikt mi się po niej z mięsem nie panoszy ;)

Maple Leaf, znajomi i rodzina ciągle pytają: co to za pyszne ciacho upiekłam - odpowiadam, że to murzynek Babci Kazi. I nikt już dalej nie pyta, bo ja naprawdę miałam Babcię Kazię :D (nie poznałam, bo zmarła 11 lat przed moimi narodzinami, wiem też, że w życiu ciasta nie upiekła, ale Babcia Kazia to Babcia Kazia ;) )

dziś przy okazji gotowania bulionu i tworzenia pasztetu (fasola-orzech-włoski-pieczarki-duszone warzywa) wącham co chwilę zakwas żurkowy - uwielbiam takie smaki i zapachy :)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
nemain 
happy ever after

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 23 Gru 2010
Posty: 1220
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-03-29, 12:15   

ropuszka, a jak robisz seitan? bo ja próbowałam robić coś ala stek i wyszła z tego podeszwa z buta nie do zjedzenia :P

miałam nic nie gotować a tu się mąż zwalił na głowę żeby żur zrobić i babkę i piernika i pasty do jajek i pieczeń pieczarkową i sałatkę. jutro więc mam dzień kuchenny ;) najgorsze jest to, że tego jedzenia potem nie sposób przejeść (zwłaszcza, że my idziemy na śniadanie do rodziców i stamtąd wyjdziemy zapewne też z wałówką do domu) ;)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-29, 13:48   

diancia napisał/a:
wącham co chwilę zakwas żurkowy
ja wczoraj trochę podpiłam ;-)
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2013-03-29, 16:54   

A ja jestem w polu :-/
Rano wstawiłam tylko warzywa na sałatkę do gotowania. Będę musiała w nocy dzisiaj przysiąść.
Upiekę pasztet, zrobię jarzynową sałatkę, upiekę mazurki.
Reszta w sobotę.
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2013-03-29, 16:56   

nemain, dzięki ;-) Się chyba skuszę, o ile wykroję ździebko czasu :->

diancia napisał/a:
Maple Leaf, znajomi i rodzina ciągle pytają: co to za pyszne ciacho upiekłam - odpowiadam, że to murzynek Babci Kazi. I nikt już dalej nie pyta, bo ja naprawdę miałam Babcię Kazię (nie poznałam, bo zmarła 11 lat przed moimi narodzinami, wiem też, że w życiu ciasta nie upiekła, ale Babcia Kazia to Babcia Kazia ;-) )

Ale historia! :-D Fajowo :mrgreen:
 
 
ana138 
vel uma ;)


Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Sty 2011
Posty: 3886
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2013-03-29, 17:23   

nemain napisał/a:
pieczeń pieczarkową

o! to ja przepis poproszę!!
u nas chleb na zakwasie własnym
żurek na zakwasie własnym z parówami sojowymi
sałatka jarzynowa
jakieś jajca pewnie
pasztet z pestek dyni (już się nie mogę doczekać)
bigos
rzeżucha i kiełki
rolada z jabłkami
makowiec
kruche ciastka przez maszynkę
zastanawiam się właśnie nad jakąś pieczenią jeszcze albo może kiełbasą z zielonej soczewicy- ktoś z was robił? dobre?
a - i zaraz będziemy z Marcelem robić ozdoby - niespodzianki ;-)
hxxp://www.facebook.com/photo.php?fbid=635271783166044&set=pb.202813439745216.-2207520000.1364574051&type=3&theater
Diancia podałaś ten przepis na murzynek czy ja ślepa jestem??
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
śliwka 
Iw


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 22 Sie 2010
Posty: 954
Wysłany: 2013-03-29, 17:37   

nemain napisał/a:
ropuszka, a jak robisz seitan? bo ja próbowałam robić coś ala stek i wyszła z tego podeszwa z buta nie do zjedzenia
no ładnie :( Ja planuję robić pieczeń z seitana i mam nadzieję, że mi podeszwa nie wyjdzie. To co zrobiłaś źle? Wolałąbym na Twoim błędzie się uczyć :-P
Ja już zrobiłam galarety a la nóżki, pasztet z pestek dyni, paszteciki z ciecierzycy, babkę piaskową z lukrem, mazurek z kajmakiem, tofusernik z brzoskwiniami. Jeszcze zrobię sałatkę jarzynową i sałatkę z groszku i guacamole. Na obiad będzie żurek i właśnie seitan w sosie koperkowym i buraczkami, a na drugi dzień świąt filety "rybne" z tofu w nori z pieczonymi ziemniakami. Teściowa będzie u nas ale wszystko ja sama robię, bo powiedziała, że ona bardzo lubi wegańskie jedzenie ale nie potrafi nic wegańskiego zrobić :-/ No bo to takie trudne nie dodać jajka do sałatki (sojonez mam) :evil:
 
 
 
Mimmi90 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 25 Cze 2011
Posty: 123
Skąd: Poznań/ wieś
Wysłany: 2013-03-29, 18:29   

U mnie już większość gotowa, część czeka w formie półproduktów, żeby wymieszać jutro
- żurek z wędzonym tofu
- pasztet z grochu z pieczarkami i rozmarynem
- ćwikła
- drożdżowe pierożki z farszem marchewkowo-oliwkowo-pieczarkowym
- galaretki z warzywami
- sałatka makaronowa ze szparagami konserwowymi, winogronem i słonecznikiem
- sos czosnkowy i chrzanowy z gęstej śmietany słonecznikowej
- sos tatarski z jogurtu owsianego
- mazurki chałwowo-morelowe
- babka marmurkowa
I jeszcze został mi tempeh, może w Drugie Święto zrobię w jakimś sosie.
_________________
Can you show me the WAY?!
hxxp://nieprobujcie.blogspot.com/
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-29, 19:05   

bronka napisał/a:
Reszta w sobotę.
ło matko! jaka reszta? ;)

gosia_w napisał/a:
diancia napisał/a:
wącham co chwilę zakwas żurkowy
ja wczoraj trochę podpiłam ;-)
to ja wolę nie zaczynać, bo nie będzie z czego żuru zgotować ;)

ana138, nie podałam, bo to przepis Maple Leaf i Jej Babci Kazi ;) ja tylko piekę to ciacho maniakalnie i rozsławiam jego prostotę oraz smakowitość :D oto link
hxxp://maple-pie.blogspot.com/2012/09/murzynek-babci-kazi.html ciacho idealnie wychodzi z bakaliami, mąką razową, mlekiem roślinnym i wszelkimi innymi modyfikacjami ;) no rewelka!
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2013-03-29, 19:51   

bronka: ja też przyciaskam i stawiam na czas nocny oraz jutrzejszy dzień bo w lesie jestem. Mam masę na pasztet ale kolacja w piekarniku, smalec wg iw, zamarynowaną tekturę.
 
 
ana138 
vel uma ;)


Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Sty 2011
Posty: 3886
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2013-03-29, 19:57   

diancia, nie doczytałam :oops: dzięki wielkie !!!
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-03-29, 20:49   

nemain, śliwka, hxxp://puszka.pl/przepis/4606-seitan_czyli_chinskie_mieso_.html a potem kroiłam na plastry i nasmarowane przyprawą (do mielonego, do gulaszu) smażyłam

struktura raczej parówkowa ale mi nie przeszkadzało

niestety, średnio efektownie mi wychodziło
 
 
nemain 
happy ever after

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 23 Gru 2010
Posty: 1220
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-03-30, 08:55   

śliwka no właśnie nie wiem co zrobiłam źle :) wiem, że nie dało się tego pogryźć w żaden sposób więc szukam teraz sprawdzonego przepisu :)

ana, specjal for you spisuję przepis na pieczeń pieczarkową: hxxp://wegerodzinka.pl/pieczen-pieczarkowa/
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu
 
 
ana138 
vel uma ;)


Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 22 Sty 2011
Posty: 3886
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2013-03-30, 15:25   

nemain, dzięki xxx ♥ brzmi nieźle, a ja uwielbiam pieczary.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-03-30, 17:30   

a się pochwalę :-P właśnie wyszedł z piekarnika i mam ochotę go połknąć - PYCHA

Jabłecznik

spód:
500 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (maksymalnie! najlepiej mniej)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

twarożek:
szklanka midałów
1/2 - 3/4 szklanki wody
sok z połowy cytryny
łyżka cukru pudru

jabłka:
2 kilo obranych, posiekanych i uprażonych jabłek
(albo przynajmniej 1,5 litra musu)
w zależności od gatunku jabłek cukier
ew. cynamon

przygotować twarożek: migdały sparzyć i obrać, można ewentualnie odstawić na chwilę na namaczanie, zblendować na gładko z olejem, wodą i sokiem i cytryną
zagnieść składniki na ciasto, dodać trochę wody jeśli zbyt suche i wygnieść dużą blaszkę, posmarować twarożkiem i wyłożyć jabłka

pieczemy w 200st przez 40 min

przepis na spód zaczerpięty: hxxp://pysznadieta.blogspot.com/2012/02/kruche-ciasto-z-olejem-w-wersji-apple.html
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2013-03-30, 17:41   

Jestem w wirze pracy. Dzieć zbojkotował pasztet i na jego bazie popełniam coś jak kiełbaski (w garze z wodą się nie rozwaliło znaczy rokuje dobrze ale ważny efekt końcowy a tu debiutuję.) . Mam zryw po jodze bo nic nie boli. Zmykam bo wiele jeszcze czeka. Chyba się wypalam kulinarnie. Marzy mi się wyjazd z jedzeniem tego, co ktoś popełni dla nas (jeszcze pewnie poczekam na ten czas).
 
 
nemain 
happy ever after

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 23 Gru 2010
Posty: 1220
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-03-30, 18:05   

Pochwalę się bo zrobiłam kokosanki takie ala Rafaello i wyszly niesamowicie pyszne :) połowy już nie ma heheh a pierwszy raz robiłam i strzelałam z proporcjami :)

przepis tutaj: hxxp://wegerodzinka.pl/rafaello-kokosnaki-weganskie/
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]

hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu
 
 
theloudestsound 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 23 Sie 2012
Posty: 275
Skąd: żary
Wysłany: 2013-03-30, 19:34   

To ja też się pochwalę, mój tofurnik na zimno,
robiłam dwa, jeden dla mnie, drugi na zamówienie przyjaciółki mojej mamy ;)
_________________
Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2013-03-30, 20:38   

Mam nadzieję, że będzie widoczne. Kiełbaski totalna improwizacja (miały być pasztetem), dł mają ok 23 cm tyle ile dno największego domowego gara. Pozostałe dwie na talerzu jeszcze nie rozpakowane z gazy (żółta bo w płynie kurkuma). Skład: soczewica zielona, kasza jaglana, gotowana marchewka, pietruszka, duszona cebula, czosnek, papryka żywa + przyprawy, bułka tarta, skrobia kukurydziana, mikstura z agaru oraz po zmiksowaniu dodatek kaszy gryczanej jasnej. Obwinięte gazą (nie cała poszła do produkcji Marzanny) i 15-20 min w garze z woda i przyprawami.

VegKielbas_1.jpg
Plik ściągnięto 226 raz(y) 105,02 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,38 sekundy. Zapytań do SQL: 13