Wielkanoc |
Autor |
Wiadomość |
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-03-28, 18:36
|
|
|
Cytat: | Ja w tym roku jakoś nie odczuwam specjalnie magii Świąt | magia czasem przychodzi niespodziewanie, nawet w trakcie Świąt, czego Ci życzę
Maple Leaf napisał/a: |
My zjadamy same, z sosem pomidorowym albo pieczarkowym | u nas też, ale na świąteczny obiad wydawało mi się jakoś tak... za skromnie
Maple Leaf, theloudestsound, jednak murzynka z wiśniami nie będzie, bo Mężowi nie chce się wiśni szukać a planowałam albo przełożyć murzynka wiśniami w syropie zaciągniętego agarem, albo zrobić mus wiśniowy z mrożonych owoców i podać jako dodatek do ciasta no cóż, będzie Murzynek niemojej Babci Kazi (u nas to już jednak tradycja )
ropuszka napisał/a: | ogólnie jestem w kropce, co zrobić dzisiaj, czy się nie zepsuje itp..
| moim zdaniem niewiele można zrobić wcześniej na te Święta... co najwyżej pasztet ze 2 dni wcześniej, mazurka/babkę ucieraną czy sałatkę w Wielką Sobotę, chleb też wtedy można upiec. Chyba właśnie Wielka Sobota jest u mnie najbardziej kuchennym dniem |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2013-03-28, 19:07
|
|
|
diancia, w Wielką Sobotę to moja mama będzie robić schaby itp. , więc kuchnia będzie zajęta przez sporą część dnia, ale mam nadzieję że mrożone krokiety dadzą radę |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-03-28, 19:12
|
|
|
Gołąbki jadamy różnie, czasem same a czasem z z sosem, innym razem z ziemniaki (pieczonymi, z wody) i np. buraczkami na ciepło. wszystko zależy od tego jaką część posiłku stanowią i jakie nadzienie w nich mieszka.
U mnie też zmiana planów. Będzie więcej osób, rodzinnie więc ciasta i tematyka, która nie tyczy uczestników wd bratowa/brat a ja cześć wytrawną/ warzywną i sałatki. Prawdę mówiąc bardzo się cieszę (choć na mojej głowie jajka faszerowane) bo nie lubię robić słodkości. Najbardziej pracowity mam zazwyczaj piątek i poranek sobotni ale że umówieni jesteśmy na od niedzieli, to w tym roku sobota garowana najmocniej |
|
|
|
|
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2013-03-28, 19:42
|
|
|
diancia napisał/a: | ale na świąteczny obiad wydawało mi się jakoś tak... za skromnie |
Eee tam, gołąbki zawsze dają radę, nawet jak się je zjada bez dodatków
diancia napisał/a: | magia czasem przychodzi niespodziewanie, nawet w trakcie Świąt, czego Ci życzę |
Dzięki Oby się spełniło!
diancia napisał/a: | no cóż, będzie Murzynek niemojej Babci Kazi (u nas to już jednak tradycja ) |
love :* |
|
|
|
|
pałczi
Dołączyła: 26 Gru 2012 Posty: 122 Skąd: Pzn
|
Wysłany: 2013-03-28, 19:45
|
|
|
Ja właśnie przyjechałam do domu z paką babeczek cytrynowych z makiem oprócz tego będę robić pasztet z soczewicy i warzyw, chocoloco, wegan sałatkę jarzynową tradycyjnie. Mama zrobiła bigos z grzybami, będziemy robić gołąbki z pieczarkowym wkładem, do tego buraczki, chrzan, no i oczywiście żurek z tofu wędzonym |
_________________ hxxp://tosmutne.pl/ |
|
|
|
|
nemain
happy ever after
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 23 Gru 2010 Posty: 1220 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-03-29, 05:42
|
|
|
Maple Leaf - przepis wkleiłam na naszego bloga, link: hxxp://wegerodzinka.pl/przepis-na-kultowy-pasztet-z-kaszy-gryczanej/ |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-03-29, 10:52
|
|
|
Cytat: | mam nadzieję że mrożone krokiety dadzą radę | a to nie wątpię zalety własnej kuchni - nikt mi się po niej z mięsem nie panoszy
Maple Leaf, znajomi i rodzina ciągle pytają: co to za pyszne ciacho upiekłam - odpowiadam, że to murzynek Babci Kazi. I nikt już dalej nie pyta, bo ja naprawdę miałam Babcię Kazię (nie poznałam, bo zmarła 11 lat przed moimi narodzinami, wiem też, że w życiu ciasta nie upiekła, ale Babcia Kazia to Babcia Kazia )
dziś przy okazji gotowania bulionu i tworzenia pasztetu (fasola-orzech-włoski-pieczarki-duszone warzywa) wącham co chwilę zakwas żurkowy - uwielbiam takie smaki i zapachy |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
nemain
happy ever after
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 23 Gru 2010 Posty: 1220 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-03-29, 12:15
|
|
|
ropuszka, a jak robisz seitan? bo ja próbowałam robić coś ala stek i wyszła z tego podeszwa z buta nie do zjedzenia
miałam nic nie gotować a tu się mąż zwalił na głowę żeby żur zrobić i babkę i piernika i pasty do jajek i pieczeń pieczarkową i sałatkę. jutro więc mam dzień kuchenny najgorsze jest to, że tego jedzenia potem nie sposób przejeść (zwłaszcza, że my idziemy na śniadanie do rodziców i stamtąd wyjdziemy zapewne też z wałówką do domu) |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-03-29, 13:48
|
|
|
diancia napisał/a: | wącham co chwilę zakwas żurkowy | ja wczoraj trochę podpiłam |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2013-03-29, 16:54
|
|
|
A ja jestem w polu
Rano wstawiłam tylko warzywa na sałatkę do gotowania. Będę musiała w nocy dzisiaj przysiąść.
Upiekę pasztet, zrobię jarzynową sałatkę, upiekę mazurki.
Reszta w sobotę. |
|
|
|
|
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2013-03-29, 16:56
|
|
|
nemain, dzięki Się chyba skuszę, o ile wykroję ździebko czasu
diancia napisał/a: | Maple Leaf, znajomi i rodzina ciągle pytają: co to za pyszne ciacho upiekłam - odpowiadam, że to murzynek Babci Kazi. I nikt już dalej nie pyta, bo ja naprawdę miałam Babcię Kazię (nie poznałam, bo zmarła 11 lat przed moimi narodzinami, wiem też, że w życiu ciasta nie upiekła, ale Babcia Kazia to Babcia Kazia ) |
Ale historia! Fajowo |
|
|
|
|
ana138
vel uma ;)
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Sty 2011 Posty: 3886 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2013-03-29, 17:23
|
|
|
nemain napisał/a: | pieczeń pieczarkową |
o! to ja przepis poproszę!!
u nas chleb na zakwasie własnym
żurek na zakwasie własnym z parówami sojowymi
sałatka jarzynowa
jakieś jajca pewnie
pasztet z pestek dyni (już się nie mogę doczekać)
bigos
rzeżucha i kiełki
rolada z jabłkami
makowiec
kruche ciastka przez maszynkę
zastanawiam się właśnie nad jakąś pieczenią jeszcze albo może kiełbasą z zielonej soczewicy- ktoś z was robił? dobre?
a - i zaraz będziemy z Marcelem robić ozdoby - niespodzianki
hxxp://www.facebook.com/photo.php?fbid=635271783166044&set=pb.202813439745216.-2207520000.1364574051&type=3&theater
Diancia podałaś ten przepis na murzynek czy ja ślepa jestem?? |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
|
|
|
|
|
śliwka
Iw
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 22 Sie 2010 Posty: 954
|
Wysłany: 2013-03-29, 17:37
|
|
|
nemain napisał/a: | ropuszka, a jak robisz seitan? bo ja próbowałam robić coś ala stek i wyszła z tego podeszwa z buta nie do zjedzenia | no ładnie Ja planuję robić pieczeń z seitana i mam nadzieję, że mi podeszwa nie wyjdzie. To co zrobiłaś źle? Wolałąbym na Twoim błędzie się uczyć
Ja już zrobiłam galarety a la nóżki, pasztet z pestek dyni, paszteciki z ciecierzycy, babkę piaskową z lukrem, mazurek z kajmakiem, tofusernik z brzoskwiniami. Jeszcze zrobię sałatkę jarzynową i sałatkę z groszku i guacamole. Na obiad będzie żurek i właśnie seitan w sosie koperkowym i buraczkami, a na drugi dzień świąt filety "rybne" z tofu w nori z pieczonymi ziemniakami. Teściowa będzie u nas ale wszystko ja sama robię, bo powiedziała, że ona bardzo lubi wegańskie jedzenie ale nie potrafi nic wegańskiego zrobić No bo to takie trudne nie dodać jajka do sałatki (sojonez mam) |
|
|
|
|
Mimmi90
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 25 Cze 2011 Posty: 123 Skąd: Poznań/ wieś
|
Wysłany: 2013-03-29, 18:29
|
|
|
U mnie już większość gotowa, część czeka w formie półproduktów, żeby wymieszać jutro
- żurek z wędzonym tofu
- pasztet z grochu z pieczarkami i rozmarynem
- ćwikła
- drożdżowe pierożki z farszem marchewkowo-oliwkowo-pieczarkowym
- galaretki z warzywami
- sałatka makaronowa ze szparagami konserwowymi, winogronem i słonecznikiem
- sos czosnkowy i chrzanowy z gęstej śmietany słonecznikowej
- sos tatarski z jogurtu owsianego
- mazurki chałwowo-morelowe
- babka marmurkowa
I jeszcze został mi tempeh, może w Drugie Święto zrobię w jakimś sosie. |
_________________ Can you show me the WAY?!
hxxp://nieprobujcie.blogspot.com/ |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-03-29, 19:05
|
|
|
bronka napisał/a: | Reszta w sobotę. | ło matko! jaka reszta?
gosia_w napisał/a: | diancia napisał/a: | wącham co chwilę zakwas żurkowy | ja wczoraj trochę podpiłam | to ja wolę nie zaczynać, bo nie będzie z czego żuru zgotować
ana138, nie podałam, bo to przepis Maple Leaf i Jej Babci Kazi ja tylko piekę to ciacho maniakalnie i rozsławiam jego prostotę oraz smakowitość oto link
hxxp://maple-pie.blogspot.com/2012/09/murzynek-babci-kazi.html ciacho idealnie wychodzi z bakaliami, mąką razową, mlekiem roślinnym i wszelkimi innymi modyfikacjami no rewelka! |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-03-29, 19:51
|
|
|
bronka: ja też przyciaskam i stawiam na czas nocny oraz jutrzejszy dzień bo w lesie jestem. Mam masę na pasztet ale kolacja w piekarniku, smalec wg iw, zamarynowaną tekturę. |
|
|
|
|
ana138
vel uma ;)
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Sty 2011 Posty: 3886 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2013-03-29, 19:57
|
|
|
diancia, nie doczytałam dzięki wielkie !!! |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
|
|
|
|
|
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2013-03-29, 20:49
|
|
|
nemain, śliwka, hxxp://puszka.pl/przepis/4606-seitan_czyli_chinskie_mieso_.html a potem kroiłam na plastry i nasmarowane przyprawą (do mielonego, do gulaszu) smażyłam
struktura raczej parówkowa ale mi nie przeszkadzało
niestety, średnio efektownie mi wychodziło |
|
|
|
|
nemain
happy ever after
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 23 Gru 2010 Posty: 1220 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-03-30, 08:55
|
|
|
śliwka no właśnie nie wiem co zrobiłam źle wiem, że nie dało się tego pogryźć w żaden sposób więc szukam teraz sprawdzonego przepisu
ana, specjal for you spisuję przepis na pieczeń pieczarkową: hxxp://wegerodzinka.pl/pieczen-pieczarkowa/ |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu |
|
|
|
|
ana138
vel uma ;)
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Sty 2011 Posty: 3886 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2013-03-30, 15:25
|
|
|
nemain, dzięki xxx ♥ brzmi nieźle, a ja uwielbiam pieczary. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
|
|
|
|
|
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2013-03-30, 17:30
|
|
|
a się pochwalę właśnie wyszedł z piekarnika i mam ochotę go połknąć - PYCHA
Jabłecznik
spód:
500 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (maksymalnie! najlepiej mniej)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
twarożek:
szklanka midałów
1/2 - 3/4 szklanki wody
sok z połowy cytryny
łyżka cukru pudru
jabłka:
2 kilo obranych, posiekanych i uprażonych jabłek
(albo przynajmniej 1,5 litra musu)
w zależności od gatunku jabłek cukier
ew. cynamon
przygotować twarożek: migdały sparzyć i obrać, można ewentualnie odstawić na chwilę na namaczanie, zblendować na gładko z olejem, wodą i sokiem i cytryną
zagnieść składniki na ciasto, dodać trochę wody jeśli zbyt suche i wygnieść dużą blaszkę, posmarować twarożkiem i wyłożyć jabłka
pieczemy w 200st przez 40 min
przepis na spód zaczerpięty: hxxp://pysznadieta.blogspot.com/2012/02/kruche-ciasto-z-olejem-w-wersji-apple.html |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-03-30, 17:41
|
|
|
Jestem w wirze pracy. Dzieć zbojkotował pasztet i na jego bazie popełniam coś jak kiełbaski (w garze z wodą się nie rozwaliło znaczy rokuje dobrze ale ważny efekt końcowy a tu debiutuję.) . Mam zryw po jodze bo nic nie boli. Zmykam bo wiele jeszcze czeka. Chyba się wypalam kulinarnie. Marzy mi się wyjazd z jedzeniem tego, co ktoś popełni dla nas (jeszcze pewnie poczekam na ten czas). |
|
|
|
|
nemain
happy ever after
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 23 Gru 2010 Posty: 1220 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-03-30, 18:05
|
|
|
Pochwalę się bo zrobiłam kokosanki takie ala Rafaello i wyszly niesamowicie pyszne połowy już nie ma heheh a pierwszy raz robiłam i strzelałam z proporcjami
przepis tutaj: hxxp://wegerodzinka.pl/rafaello-kokosnaki-weganskie/ |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://cud-narodzin.pl - hipnoza, relaksacja i autohipnoza na czas ciąży i do porodu
hxxp://doulaszczecin.pl - wsparcie w okresie ciąży, w porodzie i połogu |
|
|
|
|
theloudestsound
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 23 Sie 2012 Posty: 275 Skąd: żary
|
Wysłany: 2013-03-30, 19:34
|
|
|
To ja też się pochwalę, mój tofurnik na zimno,
robiłam dwa, jeden dla mnie, drugi na zamówienie przyjaciółki mojej mamy
|
_________________ Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-03-30, 20:38
|
|
|
Mam nadzieję, że będzie widoczne. Kiełbaski totalna improwizacja (miały być pasztetem), dł mają ok 23 cm tyle ile dno największego domowego gara. Pozostałe dwie na talerzu jeszcze nie rozpakowane z gazy (żółta bo w płynie kurkuma). Skład: soczewica zielona, kasza jaglana, gotowana marchewka, pietruszka, duszona cebula, czosnek, papryka żywa + przyprawy, bułka tarta, skrobia kukurydziana, mikstura z agaru oraz po zmiksowaniu dodatek kaszy gryczanej jasnej. Obwinięte gazą (nie cała poszła do produkcji Marzanny) i 15-20 min w garze z woda i przyprawami.
VegKielbas_1.jpg
|
|
Plik ściągnięto 226 raz(y) 105,02 KB |
|
|
|
|
|
|