wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pączki tylko na łoju?? tłusty czwartek się zbliża
Autor Wiadomość
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-10, 11:19   

puszczyk napisał/a:
hxxp://www.wielkiezarcie.com/article49133.html


puszczyk, super - jak ja lubię takie artykuły... :->
 
 
padma 


Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 18 Maj 2009
Posty: 491
Skąd: Dublin, Ireland
Wysłany: 2010-02-10, 21:57   Pączki - wersja vegan :)

Dzięki za przepisy :)
_________________

Ostatnio zmieniony przez padma 2010-02-12, 00:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
maryczary 
kocham życie


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 25 Sie 2008
Posty: 2167
Wysłany: 2010-02-10, 23:41   

a można pączki zrobić z mąki bezglutenowej? wyjdą?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-02-11, 11:00   

maryczary napisał/a:
a można pączki zrobić z mąki bezglutenowej? wyjdą?

myślę, że wyjdą, ale warto by dodać jakiegoś "kleju" np. mączki guarowej.

chyba,że masz na myśli gotowe bezglutenowe mieszanki ( one już zazwyczaj w składzie zawierają)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-11, 15:58   

dżo napisał/a:
udadzą się napewno :-) ,

:-D udały się! dziękuję dżo za radę. Ja chcę się zapisać do Ciebie na kurs gotowania :-)

Pączki z przepisu puszczykowo-Kreestalowego ;-) wyszły bardzo smaczne. Część upiekłam, część usmażyłam. Pierwszy raz robiłam smażone, wyszły lekko twardawe w porównaniu do kupnych. Czy takie wychodzą wegańskie pączki z mąki razowej bez cukru, czy może coś nie tak z tym smażeniem? Tak pytam na przyszłość, bo chwilowo, po zjedzeniu 4 sztuk mam dość :-P
A - polukrowałam (cukier puder trzcinowy nierafinowany, woda, skóka pomarańczowa).
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-02-11, 16:40   

gosia_w, ale mi smaka narobiłaś :mrgreen:
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-11, 19:53   

ja też dziś zrobiłam pączki! :-) wyszły bardzo smaczne, lepsze od kupnych. co prawda, pod koniec ugniatania (kiedy już zbliżał się koniec drzemki mojego syna), zorientowałam się, że nie dodałam cukru... :-)
idę wżerać... :-P
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-11, 20:48   

I ja zrobiłam pączki, pieczone :) a raczej donut'y, z dziurką :> Są pyszne :) Bardziej takie słodkie bułeczki właśnie, ale sprężyste i mięciutkie.
Z tego przepisu: hxxp://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Pieczone-paczki.html

_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-02-11, 21:37   

gosia_w napisał/a:
chcę się zapisać do Ciebie na kurs gotowania

spróbowałabyś moich faworkow i od razu wypisałabyś się z kursu :mrgreen: ale już dowiedziałam się w czym tkwi sekret udanych chrustów :-) ,
Malinetshka, wyglądają fantastycznie :-D ,
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-11, 21:41   

Mali, super pączki! Ja niestety nie zdążyłam swoich sfotografować :-D

dżo, to mam nadzieję spróbować :-D
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-11, 21:49   

Merci :) u mnie jeszcze są, bo nie ma kto jeść :P a ja się zasłodziłam...
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-12, 09:06   

Malinetshka, jakie ładne! Moja mama takie robiła, jak byłam mała. :-)
A mi jeszcze zostało kilka pączków na śniadanko... :-)

śniadanie potłustoczwartkowe.jpg
Plik ściągnięto 913 raz(y) 115,27 KB

 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-12, 09:46   

Anja, wpadnę na to śniadano, dobrze? ;-)
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-12, 10:37   

gosia, wpadaj... ;-)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-13, 20:39   

A dzisiaj najadłam się domowych faworków :-D
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-02-14, 16:45   

gosia_w napisał/a:
A dzisiaj najadłam się domowych faworków :-D

sama robisz ?One są wegan?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-14, 17:11   

Nie, wegan faworków jeszcze nie robiłam. Euridice robiła w zeszłym roku wegańskie i pisała, że dobre wyszły.
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-27, 12:14   

Jak w tym roku z pieczeniem/smażeniem pąków/faworków u Was? :D
Ja właśnie zabieram się do pieczonych pączków :P będę miała Tłustą Niedzielę ;)
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2011-02-27, 16:01   

Nie wiem, czy to jest wskazane, ale ostatnio smażyłam pączki w oleju słonecznikowym, ze wszystkich wypróbowanych do tej pory był najlepszy. Wegan faworki możnaby z ciasta francuskiego, o ile byłoby wegańskie. :roll:
Ostatnio jesteśmy zdecydowanie pączkowi, więc w środę pewnie zrobię pączki. 8-)
O ile będę w stanie, bo moje przeziębienie powoli zmienia się w coś poważniejszego
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-27, 16:21   

puszczyk napisał/a:
i przepis z tofu jest super hxxp://www.kuchareczka.com/przepisy/paczusie_martyny


o,chyba wypróbuję :-)
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-02-27, 17:49   

Przepis z znakomitej książki Cafe credo Alicji Hofman-minimalnie zmieniony przede wszystkim użyłam mleka kokosowego zamiast ryżowego

Faworki makrobiotyczne

1,5 kubka mąki typu 650
szczypta soli morskiej
150 g miękkiego tofu( ja dałam zwykłe naturalne )
2 czubate łyżki syropu klonowego
2 łyżki mleka ( a raczej śmietanki , bo dałam z wierzchu puszki) mleka kokosowego
1 łyżka oleju pestek winogron
1 łyżeczka whiskey
olej do smażenia

W misce wymieszać przesiana mąkę z solą. Pozostałe składniki zmiksować –konsystencja podobna będzie do śmietany, wlać do maki i z sola i wyrobić na miękkie , elastyczne ciasto.
Wałkować na oprószonej mąka stolnicy na grubość ok. 2-3 mm. Pociąć na prostokąty , naciąć środki i przewinąć jak faworki.
Rozgrzać olej i smażyć faworki na złoty kolor
Odsączyć na papierowych ręcznikach , podawać ciepłe ,ale i zupełnie zimne są przepyszne

[ Dodano: 2011-02-27, 17:52 ]
Pączki wegańskie
przepis z puszki ,ale prawie taki sam jak Kuchareczki , ja go ciut pod siebie zmieniłam
hxxp://puszka.pl/przepis/4100-paczki_weganskie.html

mąka – 500 g
olej - ok. 1/3 szklanki
mleko sojowe, ryżowe albo kokosowe – ok. 250 ml
(cukier, fruktoza i inne) - ok.1/4- 1/2 szklanki
drożdże ½ paczki czyli ok. 20 g ( używam drożdży takich 42 g)
ser tofu – 50-80 g
mąka sojowa-1-2 łyżki
2-3 łyżki spirytusu, mocnego80% rumu lub ocet
nadzienie - dżem/ marmolada np. marmolada z owoców róży wymieszana z utartymi płatkami róży z cukrem
olej do smażenia + alkohol-2 łyżki

Przygotowanie: 30-60 min.

1Podgrzewamy olej w jednym garnuszku.
2. W drugim garnuszku podgrzewamy mleko sojowe z cukrem.
3. Gdy mleko będzie podgrzane - wlewamy ok. 5 łyżek do miski i rozrabiamy w nim drożdże.
4. Odstawiamy na chwilę drożdże z mlekiem, aż drożdże zaczną rosnąć , i dodajemy rozdrobnione (zmiksowane) tofu.
5. Po chwili dosypujemy stopniowo mąkę i ugniatamy ciasto na przemian dolewając mleko, dosypując mąkę i podgrzanego oleju. Cały czas dosypujemy wszystkiego po trochu na przemian - i ugniatamy, ugniatamy, ugniatamy aż powstanie ciasto w miarę nie przyklejające się do rąk (w międzyczasie należy jeszcze chlusnąć ocet lub alkohol).
6. Jak już mamy ciasto wyrobione , nakrywamy i zostawiamy, aż podwoi objętość , z wyrośniętego ciasta zaczynamy robić pączki.
7. Bierzemy nieduże kawałki ciasta, ugniatamy przez chwilę, żeby się łatwiej zlepiało, i nadziewamy je marmoladą (lub czym kto lubi), sklejamy je i formujemy kulki.
8. Gdy już uformujemy pączki z całego ciasta, to układamy je na blacie i następnie zakrywamy ściereczką by wyrosły, ok. 15-30 min.
9. W międzyczasie można rozgrzać olej z alkoholem i gdy wyrosną, wrzucamy kolejno do garnka. Nakrywamy pokrywką i smażymy pod przykryciem , zdejmujemy pokrywkę , przewracamy na drugą stronę i smażymy bez przykrycia, wyjmujemy na talerz wyłożony papierowymi rzecznikami
10.Posypujemy cukrem pudrem
Wskazówki i uwagi:
1. Jeżeli chodzi o alkohol, to służy on tu jako spulchniacz - bez niego wyjdą gniotki.
2. Jeśli chodzi o smażenie - należy ciągle czuwać nad garnkiem, bo bardzo szybko się smażą.

karnawał 358.jpg
Plik ściągnięto 638 raz(y) 128,99 KB

karnawał 353.jpg
Plik ściągnięto 608 raz(y) 179,79 KB

karnawał 384.jpg
Plik ściągnięto 668 raz(y) 130,83 KB

 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2011-02-27, 17:52   

kofi napisał/a:
Wegan faworki możnaby z ciasta francuskiego, o ile byłoby wegańskie. :roll:
W Biedronce jest :P Chyba że wolisz sama robić.
Ja jakiś czas temu robiłam pączki z pełnoziarnistej orkiszowej, pierwszy raz w życiu, w dodatku kot mi chciał zjeść surowe ciasto - ale wyszły całkiem dobre, tylko trochę za bardzo tłuste, spróbuję następnym razem ocet dodać.

[ Dodano: 2011-02-27, 17:54 ]
margot napisał/a:
1. Jeżeli chodzi o alkohol, to służy on tu jako spulchniacz - bez niego wyjdą gniotki.
Hmm, chyba chodzi o to, żeby nie nasiąkały za bardzo tłuszczem - ja nie dawałam alkoholu ani octu i nie wyszły gniotki ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-02-27, 18:58   

Lily napisał/a:
Hmm, chyba chodzi o to, żeby nie nasiąkały za bardzo tłuszczem - ja nie dawałam alkoholu ani octu i nie wyszły gniotki

jedno i drugie , ja w puszki te zalecenie ściągnęłam, ja robiłam raz faworki (bez jajek ,ale z śmietaną i masłem ) bez alkoholu bo z przepisu polskich krysznowców i wyszły przepiękne i nic nie piły tłuszczu, wiec szczerze nie wiem czy musi być ten alkohol :mrgreen:
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-02, 18:21   

A ja z innej beczki: w Wawie można będzie jutro kupić pączki wegańskie (np. z konfiturą różaną).
Kopiuję info z fb:
Zamówienia przyjmujemy do jutra /środa/ do godziny 20.00. Odbiór osobisty w VegeMieście / CHMIELNA 9A. W naszych pączkach nie znajdziecie jajek, tłuszczów cukierniczych, zesmażonego oleju z dodatkiem smalcu, spulchniaczy, ulepszaczy, konserw...antów i sztucznych dodatków smakowych. Cena za pączki 3zł. szt. lub mini pączki lukrowane bez nadzienia 35zł./kg. Proszę podać przybliżoną godzinę odbioru :)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2011-03-02, 20:07   

Vegavani :-)
nie mogłam znaleźć przepisu na faworki więc na jutro popełniam fikołki (ciasto drożdżowe ze słodem i smażone na głębokim tłuszczu) potem cienie na ścianie sprawdzamy :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,58 sekundy. Zapytań do SQL: 15