wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pączki tylko na łoju?? tłusty czwartek się zbliża
Autor Wiadomość
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2011-03-02, 21:27   

A ja właśnie usmażyłam pączki. Cholera, zjadłam półtora (ale takie trochę mniejsze robię), super, nie ma to jak pączki na noc. :roll:
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-02, 21:32   

a ja zrobiłam ciasto drożdżowe i rośnie sobie w lodówce. A jutro upiekę :-D
 
 
sunny 
don't worry


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 02 Mar 2011
Posty: 891
Skąd: Poznań/Plewiska
Wysłany: 2011-03-02, 21:33   

W weekend robiłam pączki z przepisu z bloga White Plate, wyszły świetne, bardzo delikatne i miękkie. W przepisie nic nie zmieniałam, poza jedną rzeczą - autorka zrobiła z ciasta pączki z dziurką bez nadzienia, ja zrobiłam tradycyjne kulki i napchałam powidłami śliwkowymi (po usmażeniu).

Ciasto:
500 g mąki
230 g ugotowanych ziemniaków
200 g mleka
100 g żółtek – autorka bloga oraz ja użyłyśmy 2szt. spokojnie wystarczy
50 g cukru pudru – dałam zwykły, drobny
50 g masła
12 g świeżych drożdży (lub 4 g drożdży suszonych instant)
tarta skórka z cytrusów lub wanilia
1 szczypta soli
ew. coś do nadziewania, np. powidła śliwkowe.
Z przepisu wychodzi około 16 średnich pączków

Ziemniaki doprowadzamy do stanu puree, wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje około 60g-65g (mniej więcej mała morela). Możemy formować kulki lub obwarzanki, wówczas w kulce robimy dziurkę. Ciasto ma dość luźną i delikatną konsystencję – to dobrze, bo pączki wychodzą lekkie, ale ze względu na to ewentualne nadziewanie lepiej przeprowadzać po usmażeniu.

Kulki zostawiamy do wyrastania do podwojenia objętości. Rozgrzewamy olej, smażymy pączki.
Jeśli chcemy nadziewać, to nadziewamy po lekkim przestudzeniu. Można je posypać cukrem pudrem. Pączki bez nadzienia można posypać cukrem pudrem z cynamonem (tak było w oryginale przepisu). Najlepsze w dniu smażenia. Polecam.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-02, 22:44   

gosia_w napisał/a:
a ja zrobiłam ciasto drożdżowe i rośnie sobie w lodówce. A jutro upiekę :-D


u mnie też ciasto na pączki w lodówce..planuję upiec na śniadanie ;)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-02, 23:34   

ja juz upieklam paczki i jak to sie zwie z mojewypieki roze czy cos zamiast smietany dalam jogurtu sojowego a zamiast jaja olej.
 
 
nika 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 508
Skąd: Kielce
Wysłany: 2011-03-03, 19:56   

ja zrobiłam, z przepisu na wegańskie z Puszki, lukier zrobiłam z melasy, polecam, są pyszne choć strasznie duże mi wyszły, pękam chyba z przeżarcia :mrgreen: , ale strasznie dumna jestem z siebie
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-03, 20:04   

nika, jak zrobiłaś lukier z melasy? Szukam przepisu na niecukrowy lukier.
 
 
nika 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 508
Skąd: Kielce
Wysłany: 2011-03-03, 21:28   

ma taką melasę hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=1375&page= i trochę mi wyschła i kiedyś na puder w młynku do kawy zmieliłam z ciekawości,ale myślę, że z niezmielonej też będzie ok, dodałam ciut mleka sojowego i sok z pół cytryny i zagotowałam.Trochę wolno zasychał, a ja nie jestem cierpliwa więc podsuszyłam w piekarniku troszkę te pączki.
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-04, 06:30   

dziękuję, myślałam, że melasa występuje tylko w postaci płynnej.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-16, 12:58   

Upiekłam dziś razowe pączki w 2 wersjach - z dżemem z dzikiej róży (20 sztuk, ale mniejszych niż tradycyjne) oraz z czekoladą (8 sztuk). Na wierzch 2 rodzaj polewy - słód ryżowy pogotowany kilkanaście minut z niewielką ilością wody albo rozpuszczone masło smarowane pędzlem i posypka z nierafinowego cukru trzcinowego z cynamonem (całe pół łyżeczki cukru zużyłam ;-) ). Pączki b. smaczne wyszły. Jednak wolę pieczone od smażonych.
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-16, 17:03   

Moje też wyszły boskie, z przepisu Puszczyka, tylko zamiast wody dałam mleko. Konfitura malinowa, na wierzch cukier puder. W ogóle nie czuć że są z razową mąką.

Jedyny problem to że się rozklejały i konfitura wypływała. Nie wiem czemu nie udało mi się ich dobrze posklejać.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-16, 18:46   

kasienka, mi też dżem wypłynął - wydawał się w słoiku gęsty, nakładałam łyżeczką kawałki, myślę, że rozpuścił się pod wpływem temperatury. Ale to co wypłynęło jest bardzo smaczne, taki podsuszony dżem ;-)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 16:13   

Zrobiłam faworki na piwie bez piwa (na kwasie chlebowym), z mąki razowej orkiszowej. Pyszne :-)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2013-02-12, 17:55   

gosia_w: uśmiecham się o przepis faworkowy bo dzieć męczy :-)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 19:18   

3 żółtka, tyle samo objętościowo kwasu chlebowego (w oryginale piwa), szczypta soli, mąka orkiszowa razowa drobnomielona - ile ciasto zabierze
wyrobić ciasto, wstawić do lodówki (1-12 godzin można, konsultowałam z margot, bo w przepisie 1 godzina, ale ona trzymała dłużej i było ok)
wałkować, wycinać i smażyć (u mnie na oleju słonecznikowym do smażenia z dodatkiem masła klarowanego i 1 łyżki spirytusu)
posypałam trzcinowym nierafinowanym cukrem pudrem ;-)
 
 
theloudestsound 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 23 Sie 2012
Posty: 275
Skąd: żary
Wysłany: 2014-02-24, 21:28   

Tłusty czwartek już w czwartek! Macie jakiś sprawdzony przepis na wegańskie faworki i wegański karmel (chcę zrobić pączki z karmelem posypanym orzeszkami) :mryellow:
_________________
Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2014-02-24, 22:11   

na weganizm spróbujesz był ostatnio jakiś przepis na faworki, czy sprawdzony to nie wiem, też szukam czegoś bo chłop się domaga cholera :)

A teraz szukam tego przepisu o nie wiem czy miałam zwidy czy co bo go nie ma, ahahahahaa! A jestem pewna, że był, bo nawet M. mówił, że muszę zrobić takie koniecznie, hmmm, zagwozdka...
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
theloudestsound 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 23 Sie 2012
Posty: 275
Skąd: żary
Wysłany: 2014-02-25, 07:22   

Sylwia, zobaczyłam dziś te hxxp://www.greenmorning.pl/faworki-najlepsze/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=faworki-najlepsze i już wiem, że na pewno je zrobię ;)
_________________
Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/
 
 
Fatty 

Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 30 Maj 2008
Posty: 1192
Wysłany: 2014-02-25, 09:15   

Kiedys moja ówczesna stażystka na tłusty czwartek przyniosła pączki... z ziemniakami :P

Były cieższe niż standardowy pączek, ale pyszne, jakby mi nie powiedziała to za cholere bym sie nie domyśliła, że to ziemniaczane :P Zrobiłabym, gdyby nie myśl o pozniejszym myciu naolejowanego gara... :P
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2014-02-25, 09:31   

theloudestsound napisał/a:
Sylwia, zobaczyłam dziś te hxxp://www.greenmorning.pl/faworki-najlepsze/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=faworki-najlepsze i już wiem, że na pewno je zrobię ;)


To tych szukałam!!!! Poznaję te zdjęcia! :D Nie mam pojęcia gdzie je widziałam w takim razie ale to właśnie o te mi chodziło, dzięki Ci dobra kobieto :mryellow:
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-02-25, 09:39   

theloudestsound napisał/a:
Sylwia, zobaczyłam dziś te hxxp://www.greenmorning.pl/faworki-najlepsze/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=faworki-najlepsze i już wiem, że na pewno je zrobię ;)

Aaaaa, jak możesz mi to robić, obiecywałam sobie, że żżżżadnych faworków, ani pączków nie będzie, tylko mufiny w najlepszym razie. ;-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-02-25, 09:40   

Fatty napisał/a:
Kiedys moja ówczesna stażystka na tłusty czwartek przyniosła pączki... z ziemniakami :P

Ewa Wachowicz poleca. ;-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
theloudestsound 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 23 Sie 2012
Posty: 275
Skąd: żary
Wysłany: 2014-02-25, 14:08   

kofi ja jem pączki i faworki tylko wtedy kiedy sama je sobie zrobię czyli raz w roku, więc czuję się usprawiedliwiona ;-)
O Sylwia ale trafiłam!
_________________
Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-02-26, 17:10   

Robię właśnie te faworki z greenmorning, ale niestety to co mi wychodzi nijak nie chce przypominać tych ze zdjęć na blogu :-P
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Sylwia8 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2012
Posty: 944
Wysłany: 2014-02-26, 17:53   

priya, a ja właśnie weszłam tu, żeby spytać theloudestsound czy już robiła, bo ja poległam, totalna porażka... Ale złożyłam broń zanim zmarnowałam całe ciasto i zrobiłam z niego zwykłe faworki - pyszne! Więc ciasto polecam ale robienie "khaja" - chyba tylko dla indyjskich kapłanek i Cintamani, autorki Green Morning...

hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/weganskie-faworki.html
_________________
Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,44 sekundy. Zapytań do SQL: 13