Dolma czyli warzywa nadziewane po arabsku. |
Autor |
Wiadomość |
moniasweden
Dołączyła: 25 Sie 2012 Posty: 60 Skąd: Szczecin/Malmö
|
Wysłany: 2012-11-24, 19:20 Dolma czyli warzywa nadziewane po arabsku.
|
|
|
U mnie dzisiaj prawdziwa wyżerka Ten przepis jest na dolme z Iraku w wersji wegetariańskiej. Więcej zdjęć na blogu.
Będziemy nadziewać
Papryki jak najmniejsze 3 sztuki
Bakłażany jak najmniejsze 3 sztuki
Pomidory 5 sztuk
Liście winorośli 30 sztuk ( można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub przynieść z działki, ale najpierw trzeba je obgotować w osolonej wodzie i odciąć łodygi)
Myślę że jak nie możemy dostać liści to same warzywa też będą świetne
Farsz
2 szklanki ryży najlepiej Basmati moczonego przez 2 godziny i odsączonego z wody.
Duży pęczek pietruszki
2 szczypiory razem z cebulką
3 ząbki czosnku
1 cebula
6 pomidorów bez skórki i pestek
Pół pora biała część
Trochę oleju
sól, pieprz, kminek, kolendra, cynamon, imbir, sproszkowany gożdziki, kardamon.
Sos
Pół passaty pomidorowej
2 pomidory bez skórki i pestek
2 ząbki czosnku
Pól łyżeczki cukru
sól
sok z połowy cytryny
Woda około litra
Trochę oleju
Na spód garnka wsypujemy paczkę bobu mrożonego.
Warzywa wydrążamy. Bakłażana solimy i zostawiamy na pół godziny aby puścił sok.
Składniki na farsz kroimy w kostkę i mieszamy, przyprawiamy dość mocno.
Na dno garnka wsypujemy bób może być zamrożony w łupinkach.
Nadziewamy warzywa a resztę zawijamy w liście winorośli i układamy w garnku.
Zalewamy sosem ( zmieszać wszystkie składniki). Nakrywamy talerzykiem przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu około 2 godzin do miękkości i wchłonięcia całej wody. W trakcie radzę zaglądać czy nie trzeba podlać wody, jak wszystko jest jest już mięciutkie możemy podawać.
Są dwa sposoby albo po prostu wyciągamy łyżką z garnka albo ta efektowna jak mamy gości, czyli bierzemy tacę lub największy talerz jaki mamy w domu zakrywamy garnek i odwracamy do góry nogami. Smacznego |
_________________ hxxp://talerzrozmaitosci.blogspot.se/ |
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2012-11-24, 21:23
|
|
|
Zapowiada się b apetycznie
Możesz napisać jeszcze ile dajesz passaty I przypraw? |
_________________
|
|
|
|
|
moniasweden
Dołączyła: 25 Sie 2012 Posty: 60 Skąd: Szczecin/Malmö
|
Wysłany: 2012-11-25, 11:15
|
|
|
bodi napisał/a: | Zapowiada się b apetycznie
Możesz napisać jeszcze ile dajesz passaty I przypraw? |
Passaty to z opakowania 500 ml to na oko pół będzie czesto lejnie się więcej
Co do przypraw to tak po pół łyżeczki każdej , soli około 3 łyżeczek , ale to sprawa gustu jak chcesz mieć bardziej aromatyczną potrawe dodajesz więcej |
_________________ hxxp://talerzrozmaitosci.blogspot.se/ |
|
|
|
|
dundunkini
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Kwi 2011 Posty: 720 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 2012-11-26, 00:17
|
|
|
Wow, suuuper, ja uwielbiam kuchnie arabska i zwlaszcza dolme, wiec na pewno sie skusze, zwlaszcza ze kupilam niedawno baklazany. Nigdy jeszcze nie probowalam sama nadziewac lisci winorosli - kupic takie w sloiku lub opakowaniu?
PS Masz naprawde swietnego bloga. Bede zagladac czesto, bo uwielbiam kuchnie Bliskiego Wschodu najbardziej ze wszystkich |
|
|
|
|
Jadłonomia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-26, 06:05
|
|
|
moniasweden wrzuć koniecznie zdjęcia patentu z obracaniem garnka, niby oczywiste a nigdy tak nie robiłam |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
|
esti
Dołączył: 26 Lis 2012 Posty: 6
|
Wysłany: 2012-11-26, 10:51
|
|
|
Ale to wygląda apetycznie, ale musi być równie kaloryczne, brrr a ja jestem na diecie i muszę takie rzeczy oglądać |
_________________ hxxp://ostry-sklep.com.pl/c/19/akcesoria-kuchenne.html]akcesoria kuchenne |
|
|
|
|
moniasweden
Dołączyła: 25 Sie 2012 Posty: 60 Skąd: Szczecin/Malmö
|
Wysłany: 2012-11-27, 11:42
|
|
|
dundunkini napisał/a: | Wow, suuuper, ja uwielbiam kuchnie arabska i zwlaszcza dolme, wiec na pewno sie skusze, zwlaszcza ze kupilam niedawno baklazany. Nigdy jeszcze nie probowalam sama nadziewac lisci winorosli - kupic takie w sloiku lub opakowaniu?
PS Masz naprawde swietnego bloga. Bede zagladac czesto, bo uwielbiam kuchnie Bliskiego Wschodu najbardziej ze wszystkich |
Takie właśnie ja zawsze kupuje w opakowaniu, tylko najpierw przepłucz je wodą
Jadłonomia tu zdjęcie tego garnka. Najpierw nakrywasz garnek tacą, odwracasz i powolutku ściągasz garnek a zawartość zostaje na tacy
|
_________________ hxxp://talerzrozmaitosci.blogspot.se/ |
|
|
|
|
serenatta
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 20 Gru 2011 Posty: 90 Skąd: Dublin, Kętrzyn
|
Wysłany: 2012-12-02, 00:26
|
|
|
no to może być niezwykle efektowne danie swiąteczne... chyba wegańskie, jakoś nie zauważyłam niewegańskich rzeczy...muszę pomyśleć czy nei dałabym rady tego zrobić na święta, bo dostaję już lekkiego stresa co zrobić... u mnie bób to tylko od arabów suszony, więc w sumie też może być ciekawie...dzięki |
_________________ hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl
hxxp://pierwszezabki.pl]
|
|
|
|
|
serenatta
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 20 Gru 2011 Posty: 90 Skąd: Dublin, Kętrzyn
|
Wysłany: 2012-12-24, 22:18 dolma
|
|
|
wyszła prześwietnie, cudny smak i efekt, zrobiłam to na popisówkę na swiąteczne, a właściwie wigilijne danie i zachwyciła wszystkich, dzięki wielkie za ten przepis pozdrawiam |
_________________ hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl
hxxp://pierwszezabki.pl]
|
|
|
|
|
moniasweden
Dołączyła: 25 Sie 2012 Posty: 60 Skąd: Szczecin/Malmö
|
Wysłany: 2012-12-25, 15:19
|
|
|
To świetnie ! i dobrze że nie tylko mnie smakuje |
_________________ hxxp://talerzrozmaitosci.blogspot.se/ |
|
|
|
|
malva
vegan warrior
Pomogła: 35 razy Dołączyła: 27 Gru 2007 Posty: 1445
|
Wysłany: 2012-12-25, 16:39
|
|
|
ale masz fajne te przepisy namiętnie korzystam |
|
|
|
|
|