wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dolma czyli warzywa nadziewane po arabsku.
Autor Wiadomość
moniasweden 

Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 60
Skąd: Szczecin/Malmö
Wysłany: 2012-11-24, 19:20   Dolma czyli warzywa nadziewane po arabsku.



U mnie dzisiaj prawdziwa wyżerka :lol: Ten przepis jest na dolme z Iraku w wersji wegetariańskiej. Więcej zdjęć na blogu.

Będziemy nadziewać

Papryki jak najmniejsze 3 sztuki
Bakłażany jak najmniejsze 3 sztuki
Pomidory 5 sztuk
Liście winorośli 30 sztuk ( można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub przynieść z działki, ale najpierw trzeba je obgotować w osolonej wodzie i odciąć łodygi)
Myślę że jak nie możemy dostać liści to same warzywa też będą świetne

Farsz

2 szklanki ryży najlepiej Basmati moczonego przez 2 godziny i odsączonego z wody.
Duży pęczek pietruszki
2 szczypiory razem z cebulką
3 ząbki czosnku
1 cebula
6 pomidorów bez skórki i pestek
Pół pora biała część
Trochę oleju
sól, pieprz, kminek, kolendra, cynamon, imbir, sproszkowany gożdziki, kardamon.

Sos
Pół passaty pomidorowej
2 pomidory bez skórki i pestek
2 ząbki czosnku
Pól łyżeczki cukru
sól
sok z połowy cytryny
Woda około litra
Trochę oleju

Na spód garnka wsypujemy paczkę bobu mrożonego.

Warzywa wydrążamy. Bakłażana solimy i zostawiamy na pół godziny aby puścił sok.
Składniki na farsz kroimy w kostkę i mieszamy, przyprawiamy dość mocno.
Na dno garnka wsypujemy bób może być zamrożony w łupinkach.
Nadziewamy warzywa a resztę zawijamy w liście winorośli i układamy w garnku.
Zalewamy sosem ( zmieszać wszystkie składniki). Nakrywamy talerzykiem przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu około 2 godzin do miękkości i wchłonięcia całej wody. W trakcie radzę zaglądać czy nie trzeba podlać wody, jak wszystko jest jest już mięciutkie możemy podawać.
Są dwa sposoby albo po prostu wyciągamy łyżką z garnka albo ta efektowna jak mamy gości, czyli bierzemy tacę lub największy talerz jaki mamy w domu zakrywamy garnek i odwracamy do góry nogami. Smacznego ;-)
_________________
hxxp://talerzrozmaitosci.blogspot.se/
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2012-11-24, 21:23   

Zapowiada się b apetycznie :)

Możesz napisać jeszcze ile dajesz passaty I przypraw?
_________________

 
 
moniasweden 

Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 60
Skąd: Szczecin/Malmö
Wysłany: 2012-11-25, 11:15   

bodi napisał/a:
Zapowiada się b apetycznie :)

Możesz napisać jeszcze ile dajesz passaty I przypraw?


Passaty to z opakowania 500 ml to na oko pół będzie czesto lejnie się więcej :->
Co do przypraw to tak po pół łyżeczki każdej , soli około 3 łyżeczek , ale to sprawa gustu jak chcesz mieć bardziej aromatyczną potrawe dodajesz więcej ;-)
_________________
hxxp://talerzrozmaitosci.blogspot.se/
 
 
dundunkini 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 28 Kwi 2011
Posty: 720
Skąd: Londyn
Wysłany: 2012-11-26, 00:17   

Wow, suuuper, ja uwielbiam kuchnie arabska i zwlaszcza dolme, wiec na pewno sie skusze, zwlaszcza ze kupilam niedawno baklazany. Nigdy jeszcze nie probowalam sama nadziewac lisci winorosli - kupic takie w sloiku lub opakowaniu?

PS Masz naprawde swietnego bloga. Bede zagladac czesto, bo uwielbiam kuchnie Bliskiego Wschodu najbardziej ze wszystkich :)
 
 
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-26, 06:05   

moniasweden wrzuć koniecznie zdjęcia patentu z obracaniem garnka, niby oczywiste a nigdy tak nie robiłam :)
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
esti

Dołączył: 26 Lis 2012
Posty: 6
Wysłany: 2012-11-26, 10:51   

Ale to wygląda apetycznie, ale musi być równie kaloryczne, brrr a ja jestem na diecie i muszę takie rzeczy oglądać :P
_________________
hxxp://ostry-sklep.com.pl/c/19/akcesoria-kuchenne.html]akcesoria kuchenne
 
 
moniasweden 

Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 60
Skąd: Szczecin/Malmö
Wysłany: 2012-11-27, 11:42   

dundunkini napisał/a:
Wow, suuuper, ja uwielbiam kuchnie arabska i zwlaszcza dolme, wiec na pewno sie skusze, zwlaszcza ze kupilam niedawno baklazany. Nigdy jeszcze nie probowalam sama nadziewac lisci winorosli - kupic takie w sloiku lub opakowaniu?

PS Masz naprawde swietnego bloga. Bede zagladac czesto, bo uwielbiam kuchnie Bliskiego Wschodu najbardziej ze wszystkich :)


Takie właśnie ja zawsze kupuje w opakowaniu, tylko najpierw przepłucz je wodą ;-)

Jadłonomia tu zdjęcie tego garnka. Najpierw nakrywasz garnek tacą, odwracasz i powolutku ściągasz garnek a zawartość zostaje na tacy :->

_________________
hxxp://talerzrozmaitosci.blogspot.se/
 
 
serenatta 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 20 Gru 2011
Posty: 90
Skąd: Dublin, Kętrzyn
Wysłany: 2012-12-02, 00:26   

no to może być niezwykle efektowne danie swiąteczne... chyba wegańskie, jakoś nie zauważyłam niewegańskich rzeczy...muszę pomyśleć czy nei dałabym rady tego zrobić na święta, bo dostaję już lekkiego stresa co zrobić... u mnie bób to tylko od arabów suszony, więc w sumie też może być ciekawie...dzięki
_________________
hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl

hxxp://pierwszezabki.pl]
 
 
serenatta 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 20 Gru 2011
Posty: 90
Skąd: Dublin, Kętrzyn
Wysłany: 2012-12-24, 22:18   dolma

wyszła prześwietnie, cudny smak i efekt, zrobiłam to na popisówkę na swiąteczne, a właściwie wigilijne danie i zachwyciła wszystkich, dzięki wielkie za ten przepis :) pozdrawiam :)
_________________
hxxps://www.facebook.com/pages/Renata-Ledzinska/281668668618411?ref=hl

hxxp://pierwszezabki.pl]
 
 
moniasweden 

Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 60
Skąd: Szczecin/Malmö
Wysłany: 2012-12-25, 15:19   

To świetnie ! i dobrze że nie tylko mnie smakuje :mryellow:
_________________
hxxp://talerzrozmaitosci.blogspot.se/
 
 
malva 
vegan warrior


Pomogła: 35 razy
Dołączyła: 27 Gru 2007
Posty: 1445
Wysłany: 2012-12-25, 16:39   

ale masz fajne te przepisy :) namiętnie korzystam :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 8