wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Młynek.
Autor Wiadomość
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-29, 11:55   

Zajrzałam na stronę - mają młynki Schnitzer. Ciekawe, jak cenowo u nich wygląda, już obejrzałam ofertę Boguty Młyn i tobio (wszyscy mają te same młynki).

[ Dodano: 2010-10-01, 09:00 ]
Mam jeszcze jedno pytanie - czy w takim domowym młynku można zmielić ziarno na taką mąkę do ciasta, czy raczej tylko taką chlebową?
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2011-01-06, 10:37   

gosia_w, i co w końcu kupiłaś?

Czy ktoś z Was ma maszynkę do mielenia Zelmer z młynkiem żarnowym?
Przystawka kosztuje 115 zł i zastanawiam się czy warto kupić.
Z dokupionej szatkownicy jestem bardzo zadowolona.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-06, 11:27   

Mikołaj przyniósł mi elektryczny młynek Schnitzer. Jestem bardzo zadowolona. Wczoraj miałam małą awarię, bo młynek się zablokował (mieliłam mąkę żytnią zbyt drobno), ale bardzo łatwo jest go odkręcić i wyczyścić.
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2011-01-07, 00:29   

gosia_w, fajny Mikołaj tam u Was chodzi. 8-)
Tak wygląda to cudo: hxxp://czesciagd.pl/zelmer-mlynek-zarnowy-9866000-p-206649.html
Znalazłam też wątek o tym młynku (piszą o nim pod kątem mielenia kawy, ale sa fotki jak wyglądają te żarna): hxxp://www.caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=6651&sid=504044f2f9e8ab49768678924da18aed

Myślę, że go kupię jak będę miała fundusze. Na stronie producenta piszą, że mieli także zboża.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-07, 09:49   

puszczyku, ja mam doświadczenie z taką przystawką do innego robota (Bosch) - można zmielić zboże, ale do chleba. Do ciasta, czy naleśników nie za bardzo, bo mieli dość grubo. Można przesiać, wiem 8-)
 
 
karusia 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Lis 2010
Posty: 114
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-01-07, 18:48   

hxxp://www.spam/mlynki/mlynek-mpm-product-xb-9103.html

taki mam, mama też ma taki, bardzo polecam. MIeliłam kawę, kasze, orzechy (któreś się mocno zbryliły w środku), siemie, sezam, tapiokę, ryż...
 
 
Krokodyl


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 101
Wysłany: 2011-02-20, 06:14   

Przepraszam, za OT, ale kiedy kilka miesięcy temu zainteresowałam się pieczeniem chleba (bo w Polsce nie można kupić czeskiego pieczywa), to przeczytałam, że do pieczenia nigdy nie używa się świeżo zmielonej mąki. Mąka podobno musi sobie trochę poleżeć, najlepiej ok 2 miesięcy. Podobno robiły tak już nasze prababki (tak wyczytałam z blogów poświęconych tej tematyce, np. hxxp://www.telatko.bloguje.cz/]tu ). No i na stronach młynów wyczytałam, że piekarniom oferują też takie "odleżane" mąki.
No i właśnie jakoś mi to nie pasuje do tego:
Ania D. napisał/a:
Teraz mąkę zawsze mam świeżą, nie muszę robić dużo zapasów (a razowa nie powinna długo stac, bo szybko jełczeje).

Ania D. napisał/a:
Najcenniejsza jest właśnie taka świeżo zmielona mąka, ta stojąca na półkach powoli traci swoje cenne wartości odżywcze.


Chyba, że wegetarianie i weganie zupełnie inaczej pieką chleb i ciasta?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-20, 08:59   

Krokodyl, pierwsze słyszę, że lepsza jest mąka, która poleży... W wielu źródłach znalazłam info o tym, że świeża lepsza, bo leżąc jełczeje, tak jak pisała Ania. Ja piekę chleb i inne wyroby również ze świeżej mąki. Udają się dobrze i są b. smaczne.
Czeskiego linka nie czytałam, zastanawiam się jeszcze, czy mówisz o mące oczyszczonej, czy razowej? Oczyszczona faktycznie wolniej jełczeje.
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-20, 11:08   

gosia_w napisał/a:
pierwsze słyszę, że lepsza jest mąka, która poleży...

A ja to słyszałam prosto od rolników. Ale uzasadnienia nie znam. :> Myślę, że chodzi nie o kwestie zdrowotne, a o to, że mąka nie będzie mokra, ale pewności nie mam. To jedyne co mi do głowy przychodzi.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-20, 19:06   

Może chodzi o to, że żeby mąka nie pleśniała, to trzeba ją wysuszyć (jeśli planuje się ją przechowywać). I wtedy lepsza jest przechowywana.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-02-20, 21:10   

Mąka świeża jest niedojrzała, ma mniejszą wartość wypiekową, słabsze właściwości gazotwórcze czyli chleb wychodzi mniej wyrośnięty. Ma to znaczenie przy produkcji masowej, wiadomo, że piekarz chce ładnie wyglądające pieczywo, z dużymi porami w środku, dla wypieku domowego nie ma to znaczenia moim zdaniem.
 
 
Krokodyl


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 101
Wysłany: 2011-02-21, 00:10   

O, dokładnie coś takiego czytałam, jak napisała dżo, tylko nie zapamiętałam tego dokładnie. Dodam jeszcze, że (przynajmniej czeskie) pieczywo, zwłaszcza chleb, z tej dojrzałej mąki wcale nie ma dużych porów. Wielkość porów to chyba zależy od tego, czy mąka razowa, czy biała i czy użyto tylko kwasu, czy drożdży.
Tak przynajmniej zaobserwowałam.
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2011-02-21, 00:11   

Krokodyl napisał/a:
Wielkość porów to chyba zależy od tego, czy mąka razowa, czy biała i czy użyto tylko kwasu, czy drożdży.
I ile tego użyto moim zdaniem też ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-21, 06:53   

dżo napisał/a:
Mąka świeża jest niedojrzała, ma mniejszą wartość wypiekową, słabsze właściwości gazotwórcze czyli chleb wychodzi mniej wyrośnięty.

dżo, mi chleb rośnie tak samo jak z mąki kupnej. Ale faktycznie z ciastami, a właściwie muffinkami mam ostatnio problem, może to kwestia świeżej mąki.
 
 
Maliboo7 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 193
Wysłany: 2011-04-26, 19:03   

karusia napisał/a:
hxxp://www.spam/mlynki/mlynek-mpm-product-xb-9103.html

taki mam, mama też ma taki, bardzo polecam. MIeliłam kawę, kasze, orzechy (któreś się mocno zbryliły w środku), siemie, sezam, tapiokę, ryż...


Przekonałaś mnie i też taki nabyłam. Na razie jestem bardzo zadowolona i mielę wszystko, co mi wpadnie w ręce :-D
_________________
Life is green again!
hxxp://www.wyleczonazazs.pun.pl
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2014-07-19, 12:39   

Podbijam temat. Szukam czegoś nowego. Może ktoś się wyposażał niedawno w młynek do orzechów, migdałów, ciecierzycy i znalazł coś ciekawego na rynku?
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2016-08-18, 06:27   

Odświeżam. Tamten młynek do kawy padł mi po latach, na rynku ich juz nie ma, a bosze wytrzymują max 6 miesiecy. Z linków podanych w temacie większość się nie otwiera, no więc poproszę o rady. Mielę głównie migdały, sezam, rzadziej zboża na mąkę. I wolałąbym y nie kosztował majatek, i był elektryczny, bo migdałów ręcznie se nie wyobrażam. Pomóżcie, bo mnie już szlag trafia.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2016-08-18, 15:46   

maja Też zabiłam młynek, znalazłam hxxp://www.avans.pl/mlynki-elektryczne/mlynek-mpm-mmk-06m,id-631323?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=858967&utm_campaign=2016-07&utm_term=Mlynki-elektryczne&ceneo_spo=true&gclid=CJnypcyDj84CFcsicgod4jgGyw&gclsrc=ds]coś takiego. Tutaj najtańszy. W końcu nie kupiłam, bo używam wycisarki do mielenia kawy, taka była idea przy jej zakupie - minimalizacja liczby sprzętów kuchennych, ale gdybym miała kupić to ten.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
arahja 


Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 1148
Skąd: brno
Wysłany: 2016-08-18, 20:09   

Tristar / Macina

hxxp://sfk.pl/i/AGDTRTMLY0001.jpg

Już go parę lat mam, kupowany chyba z 6-7 lat temu w PL, a do tej pory ślicznie mieli. Chociaż za migdały nie będę ręczyć...
_________________
hxxp://czeski-sen.blogspot.cz
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 13