|
z lakto-ovo na ovo-wegetarianizm |
| Autor |
Wiadomość |
PewnaPanna

|
Wysłany: 2013-03-14, 08:28 z lakto-ovo na ovo-wegetarianizm
|
|
|
Tak szukam i szukam po forum i nie mogę znaleźć. Jeśli już gdzieś taki temat jest <lub podobny> to przepraszam.
Od już jakiegoś czasu zastanawiam się nad wyrzuceniem z mojego jadłospisu mleka i przetworów <może i na jajka kiedyś czas przyjdzie > . Po prostu już nie mogę patrzeć na kiedyś bardzo lubiany jogurt naturalny czy twaróg, <mleka nie pije już od dawna- roślinne bardziej mi smakuje > . Jeśli chodzi o aspekty etyczne to chyba one najbardziej pchają mnie do pozbycia się nabiału, no jeszcze wybujała wyobraźnie, która sugeruje jakie to nienaturalne <obraz mamy podłączonej do dojarki i jakiejś małpy czy żyrafy robiącej sobie z tym mlekiem osianke brr >.
Bardziej zastanawiają mnie aspekty zdrowotne. Jak wszystkiego dostarczać, jak to z tym wchłanianiem czy nabiał naprawdę przeszkadza, zdrowiej jeść czy nie jeść <nabiał> i dość ważny dla mnie ostatnio temat nabiał=zaparcie?? Czuję ze czeka mnie ciekawa rozmowa z mięsożernym chłopakiem i sama też bym chciała być pewna, że zdrowotnie wszystko ok.
Z góry dziękuje za każda pomoc |
|
|
|
 |
zuzinkas
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Wrz 2010 Posty: 95 Skąd: Polnocne Wlochy
|
Wysłany: 2013-03-14, 10:35
|
|
|
bardzo duzo zrodel jest ktore ci wytlumacza ze mleko i przetwory sa absolutnie nie potrzebne a wrecz szkodliwe.. mnie bardzo podobal sie ten wyklad hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=13336
sa napisy tez po polsku, albo przeczytaj "the china's study" Campbela (po polsku chyba "Nowoczesne zasady odzywiania").. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
 |
PewnaPanna

|
Wysłany: 2013-03-14, 18:19
|
|
|
Dziękuję i zabieram się do czytania |