krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2009-10-06, 15:42 lecytyna sojowa - czym jest ?
|
|
|
WITAM !!!
W dość dużym skrócie technologia otrzymywania lecytyny sojowej wygląda tak:
Lecytyna jest połączenie fosfolipidów, które naturalnie występują w soi ( wykorzystuje się tez nasiona słonecznika ) . Wyciąg lecytynowy , ekstrakt ( gums ) jest otrzymywany z oleju sojowego tłoczonego - wyodrębnionego z płatków soi . Lecytyna jest usuwana z oleju sojowego przy zastosowaniu procesu parowego W tym momencie wyciąg zawierają około 25% wilgoci, 50% fosfolipidów i 25% oleju sojowego. Wyciąg (ekstrakt ) lecytynowy jest suszony w próżni do około 65% zawartości fosfolipidów. Szeroką gamę procesów technologicznych przechodzi lecytyna i wykorzystuje się filtrację, mieszanie, sprężanie, enzymatyczną lub chemicznie modyfikację lub odolejenie.
Ciekawe że lecytyna z soi jest ekstrahowana chemicznie przez użycie HEKSANU lub mechanicznie .
Heksanu generalnie nie stwierdza się w w większości żywności lub wody pitnej, więc ludzie ogólnie nie mogą być narażeni poprzez żywność i napoje.
Jednak niektóre grupy zawodowe mogą być narażone na toksyczne działanie heksanu: pracownicy rafinerii, przy produkcji obuwia pracowników laboratorium , pracowników naprawy , montażu , pracowników składu maszyn i druku, pracowników budowlanych, w produkcji warstw dywanowych, stolarzy, mechaników i pracowników stacji , pracowników w zakładach produkcyjnych opon lub dętek oraz transportu lotniczego i lotniczych przewozów towarowych.
Narażenie szczurów na heksan w powietrzu, powoduje oznaki uszkodzenia w ich układzie nerwowym bardzo podobne do tych u ludzi, po zatruciu w miejscu pracy.
Heksan stosowany jest do wyciągu z olejów jadalnych nasion i warzyw, jako specjalnego zastosowania rozpuszczalnik, i jako środek czyszczący.
Główne zastosowanie heksanu jest jako rozpuszczalnik do olejów jadalnych wyciąg z nasion i roślinnych upraw (np. soja, orzeszki ziemne, kukurydza).- tzw.: KOMERCYJNE OLEJE RAFINOWANE.
W hydrolizie enzymatycznej lecytyny wykorzystuje się enzym fosfolipazę ale nie jest
on pozyskiwany z źródeł zwierzęcych jak wielu podejrzewa ale jest wytwarzany przez bakterie - tutaj dla zainteresowanych dość "szczegółowo" :
hxxp://micro.org.pl/doku.php/grupa8:index
Lecytyna może być także modyfikowane przez proces zwany frakcjonowaniem. Podczas tego procesu, lecytyna jest mieszana z alkoholem, najczęściej alkoholem etylowym. Niektóre fosfolipidy maja dobrą rozpuszczalnością w etanolu (np. phosphatidylcholine), podczas gdy większość innych fosfolipidów nie rozpuszcza się dobrze w etanolu. Etanol jest oddzielona od lecytyna osadów, po czym etanol jest usuwany przez ODPAROWANIE, aby uzyskać phosphatidylcholine wzbogaconego lecytyna frakcji.
Na koniec frakcjonowania następuje destylacja czyli rozdzielenie mieszaniny związków lecytyny i etanolu i ( tu dochodzi do wrzenia mieszaniny - punkt wrzenia ) - przez ogrzewanie do wystarczająco wysokiej temperatury.
(Lecytyna jest dopuszczone przez UE jako dodatek do żywności, wyznaczony przez e liczba E322.)
tutaj trochę bardziej szczegółowo na temat technologi uzyskiwania lec:
hxxp://www.lecithinguide.info/soy-lecithin.html
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://www.lecithinguide.info/soy-lecithin.html&ei=aZylSZD4JdH__QbQp62gBQ&sa=X&oi=translate&resnum=1
tutaj o lecytynie uzyskiwanej z nasion słonecznika:
hxxp://www.lecithin-source.com/sunflower-lecithin.html
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://www.lecithin-source.com/sunflower-lecithin.html&ei=bj6pSZK2LqGe1QWy16y9Ag&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhow%2Blecithin%2Bis%2Bin%2Bseeds%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DzgP
Wynika z całego procesu technologicznego , iż jest produktem wysoce przetworzonym przechodzącym liczne procesy z obróbka termiczną w wysokiej temp. włącznie.
Liczne opracowania pokazują jak wpływa na org. człowieka ale czy cena za jaka można ja nabyć jest tego warta skoro cała gama orzechów i nasion posiada bogate źródła tego związku - choćby nasiona lnu , dyni ,migdały.
siemię lniane - REKORDZISTA : 78 mg - choliny na 100 g nasion ( cholin i inozytol w komercyjnej lecytynie to ok.: 23 g i 14 g / 100 g na łyżeczkę wychodzi ok.0,5 choliny i ok.0,35 inozytolu - w sumie wychodzi więcej niż w tej samej porcji zmielonych nasion ale jest to wysoce przetworzony produkt pozbawiony pozostałych cennych związków ale nasiona ,orzachy można regularnie spożywać przez cały rok )
nasiona dyni - 63.0mg
migdał - 52 mg , itd
PRODUCENCI KOMERCYJNEJ LECYTYNY ZAPOMINAJĄ DODAĆ NA SWOICH STRONACH , iż właściwości lecytyny pochodzącej z nasion , orzechów o wiele przewyższają ich produkt co wynika z faktu , iż naturalnie znajdująca się nich lecytyna występuje z całą frakcją tłuszczów , sterolii roślinnych , minerałów itd.
Jeżeli ktoś jest zmuszony kupować JAKĄKOLWIEK LECYTYNĘ TO MOŻE ZAINWESTOWAĆ W PRODUKTY ORGANICZNE pozyskiwane z nasion lnu , konopi , dyni itp. , orzechów , kasztanów jadalnych itp. - o np. takie:
hxxp://www.silanutrition.com/coldmilled.html
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://www.silanutrition.com/coldmilled.html&ei=oiuoSY_0CdKd_gbSnNjoDw&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhow%2Bmany%2Blecithin%2Bis%2Bin%2Bflaxseed%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DFO7
Tutaj przeczytacie krytyczna analizę dotyczącą komercyjnej lecytyny :"LECYTYNA SOJOWA . Z OSADÓW DO ZYSKU" - rys historyczny , przypisy itp.:
hxxp://www.westonaprice.org/soy/lecithin.html
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://www.westonaprice.org/soy/lecithin.html&ei=oWepSY-BBZWV_gacusnfDw&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.westonaprice.org/soy/lecithin.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dil7
W tym miejscu podkreśla się ,że czas usunąć lecytynę listy dozwolonych dodatków do żywności ( chodzi o komercyjny chłam ) w związku z faktem ,że obecnie są dostępne już źródła organiczne:
hxxp://www.treehugger.com/files/2008/11/gmo-soy-lecithin-out-of-certified-organic-food.php
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://www.treehugger.com/files/2008/11/gmo-soy-lecithin-out-of-certified-organic-food.php&ei=uMWqSdbaEqaG1QWPwajPAg&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.treehugger.com/files/2008/11/gmo-soy-lecithin-out-of-certified-organic-food.php%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dfkp
tutaj znajdziecie spis gdzie się "pakuje" przemysłowa lecytynę - DO WSZYSTKIEGO z chemią włącznie :
hxxp://www.americanlecithin.com/leci_appfood.html
hxxp://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=hxxp://www.americanlecithin.com/leci_appfood.html&ei=zWipSdaIFYOZ_ga_qaHdDw&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.americanlecithin.com/leci_appfood.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DFBn
CAŁA SPRAWA Z KOMERCYJNĄ LECYTYNĄ ROZBIJA SIĘ O STOSOWANIE W TECHNOLOGI JEJ POZYSKIWANIA HEKSANU , ALKOHOLU ETYLOWEGO A PRZEDE WSZYSTKIM O WYKORZYSTYWANIE GEN .MODYFIKOWANEJ SOI - to ,że producent pisze na opakowaniu gmo free można między bajki włożyć ( oczywiście cały proces jej pozyskiwanie to liczne "nieciekawe zabiegi" co czyni lec. produktem wysoce przetworzonym ). Inaczej ma się sprawa z dostępna już obecnie organiczną lecytyną.
CZY WEGAŃSKIE CZY NIE ? OCEŃCIE SAMI.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY |
|