wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bita śmietana
Autor Wiadomość
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-06-10, 20:44   Bita śmietana

Po ponad miesięcznym okresie poszukiwań bitej śmietany sojowej w spreju albo takiej w kartoniku do ubicia postanowiłam zrobić sama. Jest mi potrzebna do Mijkowego torta urodzinowego. Może się kumuś przyda więc wrzucam:

1/2 szklanki mleka sojowego ( prawdopodobnie może być też inne, np. migdałowe)
1/2 szklanki oleju (dałam zwykły rzepakowy ale możen dać jakiś lepszy)
3 łyżki słodu z brązowego ryżu
szczypta soli
sok z połówki cytryny
kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego

Mleko miksujemy z solą i słodem. Na najwyższych obortach blendera/miksera, małym strumyczkiem dolewamy olej, ale bez przesady, nie tak jak w majonezie powoli. Najpierw robiłam tą ubijaczką ale zmienilam na końcówkę miksującą. Pół szkalnki oleju to było trochę mało wiec dolałam jeszcze ale wciąż konsystencja mnie nie zadowalała, więc wycisnęłam pół cytryny - i jakimś cudem śmietanka zrobiła się gęstsza.
W sumie jest to tak bardzo tłusta śmietanka - ale daje się kształtować w esy-floresy i co najważnejsze - nie rozpłwa się więc dekoracja na potencjalnym torcie jest trwalsza.
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-06-10, 20:45   

O, a ja robiłam z sojowego w proszku i agaru, też dobra :)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-06-10, 20:54   

Lily to dawaj przepis!
Tak myślałam nad agarem - taki suchy sypiesz?
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-06-10, 20:56   

Mleko z wodą rozrobione i odrobina agaru (trzeba chyba zagotować, przynajmniej z tego co wiem), a potem miksuję - może nie jest to klasyczna bita śmietana, ale smakowało nieźle z truskawkami :) Troszkę dosłodziłam.
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-06-11, 06:16   

Karolina napisał/a:
W sumie jest to tak bardzo tłusta śmietanka - ale daje się kształtować w esy-floresy i co najważnejsze - nie rozpłwa się więc dekoracja na potencjalnym torcie jest trwalsza.


A jak smakuje ? ;-)

To mleko sojowe to moze byc takie z proszku ? :mryellow:
_________________
hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-06-11, 09:11   

Euridice wiem, że jest ;-) Teraz to już nie mam czasu, żeby zamówić, bo tort robię w sobotę. No po prpstu babki z Organica miały m sprowadzić psiakną i im nie wyszło.

Kamm smakuje nienajgorzej, a na pewno lepiej niż większość cukierniczych kremów do tortów. Moim zdaniem mozna zastąpoć olej masłem kokosowym, które jest gęstsze i będzie można dac go mniej.
Robiłam to z czego miałam w domu, z braku środków finansowych, więc jeśli macie jakieś eksperymenty przeprowdzone to prosze o porady/sugestie.
Acha troche mnie wkurza, że te wszystkie zrobione z niczego wegańskie frykasy w sklepach mają taką kosmiczną cenę.
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
Kamm 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 1737
Wysłany: 2008-06-11, 12:25   

Karolina napisał/a:
Acha troche mnie wkurza, że te wszystkie zrobione z niczego wegańskie frykasy w sklepach mają taką kosmiczną cenę.


Troche ? mnie to bardzo wkurza :evil:
_________________
hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria !
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-06-11, 12:50   

No wiesz ja to bym bluzgnęła jakim przekleństwem ale przecież dzieci to czytają, nie? ]:->
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
hashira 


Dołączyła: 03 Paź 2007
Posty: 15
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-06-15, 06:46   

Zrobiłam bite mleko kokosowe (z puszki), wyszło całkiem do rzeczy; wypróbuję jeszcze pomysl z mlekiem i agarem - tylko w jakich proporcjach mleko i woda? Tak jak na mleko czy trochę więcej proszku?
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-06-15, 20:24   

Daję z kartonu, Lily to pytanie do Ciebie :-D
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-06-15, 20:28   

hashira, nie wiem, dałam na oko, za to agaru odrobinę ;) chyba można trochę więcej proszku dać, żeby było bardziej wyraziste w smaku :)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
yolin 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 08 Mar 2008
Posty: 513
Skąd: sudety
Wysłany: 2008-10-13, 20:47   

Euridice, mniam.... ale dalas smakowite zdjecie ..... zjadloby sie..
szkoda tylko, ze moj M ma alergie na soje, przy najblizszej okazji wyprobuje powyzsze przepisy ale z mleka orkiszowego 8-) , bo tylko takie mozemy kupic w naszym czeskim sklepie eko
_________________
To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 
 
kordonia 


Dołączyła: 05 Lis 2007
Posty: 9
Wysłany: 2008-10-24, 21:00   

Ja używam mleka gryczanego, ryżowego i owsianego. Jest o wiele lepsze w smaku, niżsojowe.
Kupuję na Allegro:

hxxp://allegro.pl/item460367288_mleko_gryczane_czas_na_odmiane.html
hxxp://allegro.pl/item459368472_mleko_ryzowe_sprobuj_czegos_niezwyklego.html
hxxp://allegro.pl/item463090099_mleko_owsiane_z_blonnikiem_popraw_swoje_trawienie.html
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-10-25, 16:12   

Mi kokosowe nie chciało się ubic :-?
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
skar5

Dołączył: 22 Paź 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-10-22, 14:37   

tort wyglada wysmienicie. jeśli możesz podaj proszę przepis na biszkopt. pozdrawiam
 
 
madalenka 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 25 Sie 2009
Posty: 155
Wysłany: 2009-10-22, 19:55   

Oj tak, ja też domagam się przepisu. Ten tort jest niesamowity!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 12