wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fort Boyard w TVP2 - rozrywka kosztem zwierząt. Zaprotestuj!
Autor Wiadomość
kalimka87 

Wysłany: 2008-06-16, 22:17   Fort Boyard w TVP2 - rozrywka kosztem zwierząt. Zaprotestuj!

Źródło: hxxp://empatia.pl//str.php?dz=5&id=631
------------------------------------------------------------------

Fort Boyard - tygrysy w TVP2 - Napisz maila

Portal www.wirtualnemedia.pl podaje ( hxxp://tiny.cc/pT1Gv ), że na przełomie czerwca i lipca 2008 zostaną wyprodukowane odcinki nowego programu telewizyjnego pt. „Fort Boyard”. Więzienie – twierdza, które dało nazwę programowi, zlokalizowane jest na wyspie u zachodnich wybrzeży Francji. Uczestnicy programu mają dotrzeć do komnaty skarbów „strzeżonej przez tygrysy”.
Czy TVP2 idzie w ślady komercyjnego Polsatu i stawia na rozrywkę kosztem zwierząt, w dodatku za państwowe pieniądze z abonamentu? Masz tego dosyć? Napisz maila!

Wyraź swój sprzeciw pisząc na adres:

widzowie@tvp.pl

Oto treść proponowanego maila:

Szanowni Państwo,

Sprzeciwiam się użyciu zwierząt w programie „Fort Boyard”. Uważam, że tresura i wykorzystywanie zwierząt dla ludzkiej rozrywki jest praktyką nieetyczną i anachroniczą. Napawa mnie oburzeniem fakt, że Telewizja Polska postanowiła iść w ślady komercyjnego Polsatu, który zrealizował wspólnie z Cyrkiem Zalewski pożałowania godne widowisko, „Gwiezdny Cyrk”, gdzie ku uciesze niektórych widzów eksploatowane są zwierzęta. Słusznie spotkało się to z protestami.

Realizacja podobnego programu przez TVP2 jest tym bardziej zdumiewająca, kiedy weźmie się pod uwagę pozytywne działania tej stacji, czyli odmowę w 2003 roku transmitowania przedstawień z wykorzystaniem tresowanych zwierząt egzotycznych, poparte następnie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu, które rozesłało do wszystkich kuratoriów pismo określające reklamowanie występów cyrków ze zwierzętami na terenie przedszkoli i szkół działaniem niepożądanym. W 2004 roku zaś, Minister Kultury odmówił objęcia patronatu nad Międzynarodowym Festiwalem Sztuki Cyrkowej w Warszawie. Pod apelem Stowarzyszenia Empatia hxxp://empatia.pl//str.php?dz=24&id=204 podpisało się wiele znanych i cenionych osób, a także dziesiątki organizacji z Polski i zagranicy. Wszystkie te działania, wśród których postawa telewizji publicznej była niezmiernie ważna, dawały nadzieję, że w Polsce nie będzie promowane wykorzystywanie zwierząt dla rozrywki.

Zamiar realizacji „Fort Boyard”, w którym oprócz dobrowolnego udziału ludzkich ochotników, będą uczestniczyć siłą zmuszone do tego dzikie zwierzęta, uważam za krok wstecz. Apeluję o rezygnację z uczestnictwa zwierząt w tym turnieju! XXI wiek to czas na humanitarną rozrywkę, a misja telewizji publicznej w szczególności zobowiązuje do starannego wyboru pozycji programowych.

Z poważaniem,

(Twoje imię i nazwisko)

bojster 

Wysłany: 2008-06-16, 22:19   

TVP będzie kręcić Fort Boyard? Przecież to jest (był?) francuski program.

[edit] Ok, nieważne, zerknąłem do artykułu. Pamiętam że we francuskiej serii też były chyba jakieś tygrysy. Ale to daaaaawno leciało, w samych początkach Polsatu...

Amanii 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2008-06-17, 09:42   

Na ATV leciało, czy innej Polonii :) mój ukochany program z dzieciństwa :) ale polska wersja pewnie się nie będzie umywała do oryginału. Nawet późniejsze francuskie wersje (trafiłam gdzieś w tv niedawno) to było totalne dno. Nie ma jak Patrice, ojciec Fouras i Wytrych :D :D:D

Mail jest dziwny i sprawia wrażenie, jakby nikt z empatii tego programu nie widział (pewnie nie, bo słowem nie wspomnieli o wężach, pająkach i szczurach) :D nikt tam nie tresuje tych tygrysów (w sensie wykonywania sztuczek, czy smagania batem). Chociaż fakt, są zupełnie "zbędne" pod względem rozrywki i emocji (chodzą sobie po dziedzińcu i są pokazywane w kilkusekundowych ujęciach pomiędzy konkurencjami). Tvp mogłaby zrezygnować z samych tygrysów, nie rezygnując z puszczania programu, zupełnie by nie stracił na atrakcyjności.

Chociaż nie wiem czy pozwoli im na to licencja. W końcu program nie jest ich pomysłem, tylko ma swój pierwowzór, ktorego się chyba muszą trzymać. Nie wiem jak to jest.

W każdym razie zalecam samodzielne sformułowanie protestu, a nie wysyłanie gotowca, który jest nie za dobry.

bojster 

Wysłany: 2008-06-17, 12:14   

Amanii napisał/a:
Mail jest dziwny i sprawia wrażenie, jakby nikt z empatii tego programu nie widział (pewnie nie, bo słowem nie wspomnieli o wężach, pająkach i szczurach) :D nikt tam nie tresuje tych tygrysów (w sensie wykonywania sztuczek, czy smagania batem). Chociaż fakt, są zupełnie "zbędne" pod względem rozrywki i emocji (chodzą sobie po dziedzińcu i są pokazywane w kilkusekundowych ujęciach pomiędzy konkurencjami). Tvp mogłaby zrezygnować z samych tygrysów, nie rezygnując z puszczania programu, zupełnie by nie stracił na atrakcyjności.

Otóż to. I jeszcze skrzynki z robakami, z których trzeba było klucz wyciągać. ;-)

Amanii 

Wysłany: 2008-06-17, 20:08   

robaków nie pamiętam, były takie słoje: jeden z białymi myszkami, jeden z jakąś mazią i z jakimś proszkiem typu mąka i w jednym z nich był klucz :) może były też robaki :)
w każdym razie wykorzystywanie zwierząt w tym programie nie jest większe niż wykorzystywanie ich w filmach typu tarzan, czy w konnych scenach batalistycznych, a takie filmy są puszczane na porzadku dziennym i nikt nie protestuje :D

Ja szczerze mówiąc nie mogę się doczekać tego programu. Głównie dlatego, że chcę skonfrontować moje wspomnienia z rzeczywistością. To znaczy czy to rzeczywiście jest takie super fajne, czy tylko było super fajne dla 8-letniej mnie :D

k.leee 

Wysłany: 2008-06-17, 22:56   

Amanii, mam wrażenie, że sceny batalistyczne to robi się już teraz komputerowo a gdyby Empatia zaczęła protestować przeciwko wykorzystywaniu pająków to mogła by się narazić na śmieszność.
W całej tej akcji tej chodzi oczywiście o to, żeby wymusić na stacjach tv niepokazywanie programów z udziałem dzikich zwierząt trzymanych w niewoli.

Amanii 

Wysłany: 2008-06-18, 08:05   

...podczas gdy na tvn w ubiegłą niedzielę leciał sobie najspokojniej w świecie film "andre" (o foczce, którą miła rodzinka udomowiła i m.in. uczyła ją sztuczek z piłką itp) i nikt nie protestował :)
przykro mi, ja nie chwytam idei tego protestu :)

kalimka87 

Wysłany: 2008-06-21, 13:36   

Tygrysy w Fort Boyard, podobnie jak tygrysy w cyrku, traktowane są w sposób instrumentalny (całkiem możliwym jest, że zwierzęta zostaną wypożyczone właśnie stamtąd.) Program potwierdza status zwierzęcia w naszej kulturze - zwierzę sprowadzone zostaje do rangi przedmiotu, ZMUSZONE do tego by stać się maszynką do robienia pieniędzy - dla człowieka. Przed, w trakcie i po każdym odcinku - nieustannie - zwierzętom tym odbiera się prawo do wolności, do życia w naturalnym środowisku, do naturalnych zachowań - dla ludzkiej próżności. W zamian oferuje się niewygody i stresy transportu i procesu produkcji programu, rzeczywistość oglądaną zza prętów klatki - więzienia. To wyrok bez procesu, to kara bez winy. To wyzysk i nikomu niepotrzebne cierpienie. Rozrywka nie musi być nim okupiona. Sądzę, że warto o to zawalczyć.

[ Dodano: 2008-06-21, 14:46 ]
Amanii napisał/a:
...podczas gdy na tvn w ubiegłą niedzielę leciał sobie najspokojniej w świecie film "andre" (o foczce, którą miła rodzinka udomowiła i m.in. uczyła ją sztuczek z piłką itp) i nikt nie protestował :)

Amanii, czy uważasz, że taki protest nie mógłby mieć żadnego sensownego uzasadnienia z punktu widzenia działań na rzecz przeciwdziałania niepotrzebnemu cierpieniu?
Instrumentalne traktowanie zwierzaków jest niestety wszechobecne... Myślę, że warto reagować na zapowiedzi produkcji i emisji zawierających element wykorzystywania zwierząt programów - bez tego producenci i stacje telewizyjne nie będą miały szansy zrozumieć, że pewne rzeczy są w coraz szerszych kręgach nieakceptowane...

[ Dodano: 2008-06-21, 14:54 ]
Amanii napisał/a:

przykro mi, ja nie chwytam idei tego protestu :)

I masz do tego prawo :) Ciepłe pozdrowienia! :)

Odpowiedz do tematu