wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pasty i inne smarowidełka
Autor Wiadomość
angienunia 
witarianka:)


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 15 Lut 2009
Posty: 418
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-02-21, 18:13   

Serek homo-niehomo cytrusowy z cynamonem

Doskonały z chlebem jak również i bez (ja jem sam, bez niczego ;-) ). Może również posłużyć jako pyszny farsz do naleśników/pierogów

- kostka tofu naturalnego średnio twardego (300 g)
- łyżka lekko czubata melasy lub słodu
- 2 pomarańcze lub pół średniego słodkiego pomelo
- łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i blendujemy, ew. rozgniatamy (chociaż z tym więcej zachodu). Blendować dopóty, dopóki masa nie będzie gęsta. [/u]
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2009-08-26, 20:52   

wowww, ale past :mryellow:
_________________
wariatka!
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-08-27, 00:03   

angienunia, a gdzie kupiłaś pomelo. Jaki to ma smak?
 
 
okso 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 11 Wrz 2009
Posty: 91
Skąd: Lbn
Wysłany: 2009-09-15, 18:27   

vlada napisał/a:

Masło słonecznikowe: (AniaD)
3 części słonecznika
1 część siemienia lnianego
oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron (lub inny)
majeranek (spora ilość)
bazylia
Ziarna mielimy w młynku do kawy, dodajemy zioła, oliwę (do momentu uzyskania pożądanej konsystencji).
Ma doskonałe proporcje jeśli chodzi o stosunek kwasów omega 3 do omega 6.



to jest przepyszne! wcinam od kilku dni i nie moge przestac :mrgreen: zamiast majeranku i bazyli dodalam papryke i czosnek bo to bylo akurat pod reka, polecam takie polaczenie ;)
 
 
angienunia 
witarianka:)


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 15 Lut 2009
Posty: 418
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-15, 21:13   

wlasnie zrobilam :)

Pasta z czerwonej soczewicy i porów (porcja na 1 osobę)
- pół filiżanki czerwonej soczewicy
- średniej wielkości por
- sól
- pieprz
- oregano, bazylia (najlepiej świeze, ale suszone też mogą być:))
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek w ilościach hurtowych :D
- łyżka oliwy z oliwek (bądź innego tłuszczu, ale oliwa wg mnie najlepsza do tego)

Soczewicę wsypujemy do gara, wrzucamy pokrojonego i umytego pora gotujemy wszystko ok 20 minut aż zrobi się z tego gęsta "ciapka" ;) . Blendujemy, dosalamy, dopieprzamy, doziołujemy :D i wlewamy oliwę znów blendujemy do uzyskania gęstej, gładkiej pasty. Posypujemy natką, koperkiem i szczypiorkiem i zajadamy się ze smakiem.
Najlepiej komponuje się z pieczywem razowym bądź chlebkami chrupkimi żytnimi i ogórkiem kiszonym. Na zdrowie ;)
_________________
witarianizm wzmacnia organizm. :)
www.foodnsport.com | www.30bananasaday.com

[*] Nitus. Moje kochane slonko,na zawsze pozostaniesz w mojej pamieci moj syneczku :-*
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-16, 08:19   

angienunia napisał/a:
Serek homo-niehomo cytrusowy z cynamonem

Doskonały z chlebem jak również i bez (ja jem sam, bez niczego ;-) ). Może również posłużyć jako pyszny farsz do naleśników/pierogów

- kostka tofu naturalnego średnio twardego (300 g)
- łyżka lekko czubata melasy lub słodu
- 2 pomarańcze lub pół średniego słodkiego pomelo
- łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i blendujemy, ew. rozgniatamy (chociaż z tym więcej zachodu). Blendować dopóty, dopóki masa nie będzie gęsta. [/u]

ta pasta z tofu tylko bez pomelo smakuje jak krem jakis i mozna na ciasta polewac albo jak sie doda maki kukurydzianej i sie wylozy na ciasto kruche i zapiecze to ma sie sernik tofowy
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
angienunia 
witarianka:)


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 15 Lut 2009
Posty: 418
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-29, 20:32   

Pasta pomidorowa z wedzonym tofu - przepyszne :) !

- wedzone tofu
- suszone pomidory w oleju
- suszona (albo swieza ;) ) bazylia
- 2 lyzki pestek dyni

Wedzone tofu pokroic w plasterki, suszone pomidory odsaczyc z oleju (ja obmywam woda, bo wg mnie sa strasznie tluste) - wszystko zmiksowac, dodac suszona bazylie i pestki dyniowe, ponownie zmiksowac. Zajadac sie ze smakiem:)
najlepsze z domowym razowcem, albo na chrupkim pieczywku z natka pietruszki ;)

Pesto pomidorowe

- orzeszki piniowe
- suszone pomidory w oleju
- suszona lub swieza bazylia

wszystko zmiksowac na gladka mase :) najlepsze do kanapek i do makaronow :) . Niestety orzeszki piniowe troche kosztuja :-P


Krem carobowy

- tluszcz kokosowy
- 5 lyzek carobu
- slod ryzowy, lub kukurydziany, w ostatecznosci orkiszowy

wszystko zmiksowac do uzyskania gestej masy o mocno czekoladowym kolorze. Schlodzic.
_________________
witarianizm wzmacnia organizm. :)
www.foodnsport.com | www.30bananasaday.com

[*] Nitus. Moje kochane slonko,na zawsze pozostaniesz w mojej pamieci moj syneczku :-*
 
 
dmv

Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 55
Wysłany: 2009-12-18, 20:19   

dzieki wielkie za ten watek!!!! Ida wlasnie nauczyla sie mowic 'ebe' (chlebek) i zada go na kazdy posilek - zabieramy sie wiec za pasty!
_________________
hxxp://www.tickerclub.com/]
 
 
Tasak 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 09 Sie 2009
Posty: 240
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-18, 23:28   

Cytat:
Pasta ze słonecznika
1 1/4 szklanki wody,
1/2 szklanki słonecznika,
1/3 szklanka ugotowanego ryżu,
1/4 szklanki pasty pomidorowej,
1 łyżeczka soli,
1 ząbek czosnku.
Gotować słonecznik z wodą, pod przykrywką przez 10 minut Zmiksować gorący słonecznik w blenderze, dodać ryż i pozostałe składniki. Podawać z chlebem.


Właśnie zrobiłam coś podobnego, tylko z innego przepisu. Konkretnie takiego (z jakiejś gazetki o zdrowiu :D ):
"Pasta ze słonecznika
1/2 szkl. nasion słonecznika
1/2 szkl. ugotowanej, gorącej kaszy jaglanej lub ryżu
3/4 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki koperku suszonego lub świeżego
1/3 szkl. soku z cytryny.
Wszystkie składniki miksować w blenderze."
Wodę radzę dodawać na końcu, tak jak i ten nieszczęsny sok z cytryny :roll: (dodałam nawet mniej niż napisali bo nie miałam, a i tak wszystko to popsuło, potem jakoś uratowałam dodając prawie cały koperek, 2,5 pomidora, pół łyżeczki czosnku, pozostały ugotowany ryż i pozostały prażony słonecznik). Koperek i cebulę dodałam świeże, a nie sproszkowane. Jako uratowana pasta - całkiem dobra, ale chyba nie tak to powinno smakować (kto wymyślił tam tą 1/3 szklanki soku z cytryny? :D )
_________________
"Reklama, gówno i śmieci zostaną po nas, gdy nasze dzieci powybijają sobie zęby bombami.. nie róbmy sobie wstydu przed Bogiem i kosmitami.." /L.U.C/

hxxp://www.miloscniewyklucza.pl]
 
 
muszynka

Dołączył: 19 Lis 2009
Posty: 12
Wysłany: 2010-01-01, 21:44   Pasta z pestek dyni

Ostatnio zajdamy się taką pastą:

1 szklanka pestek dyni
2 spore cebule
4 lyżki oleju z pestek winogron
olej do smażenia cebuli
sól

Pestki dyni prażę. Cebulę podsmażam na patelni - tak aby była rumiana. Wszystko miksuje. Trzeba dodać troszkę wody przegotowanej do uzyskania swojej ulubionej konsystencji pasty.

II wariant: zamiast wody dodaję dużu oleju z pestek dyni - pasta zmienia całkowicie smak i staje się ciemna
 
 
kasiaaa 

Dołączyła: 22 Gru 2009
Posty: 77
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-12, 20:09   

pasta ze słonecznika i marchewki

w sumie przez przypadek zrobiłam ja z braku jakiegokolwiek normalnego (czyt.wege) jedzenie w domu, ale jest przeeeeepyszna i super prosta.

marchewka
słonecznik

ja poprostu ugotowałam marchew i wrzuciłam do blendera, dosypałam słonecznika (dużo) i zmixowałam z dodatkie wody.Jest PRZEPYSZNE. 3/4 wyjadła moja mama i nakazała 'robic to cudo czesciej' :mryellow: :mryellow:
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-01-12, 21:18   

A ja niedawno zrobiłam eksperymentalnie pyszną i przede wszystkim pożywną pastę z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i cebuli.
Robi się ja błyskawicznie bo soczewicę z kaszą gotuje się razem, dodaje zeszkloną cebulę, miksuje, doprawia solą i pieprzem i gotowe :-D . Polecam bardzo, jest naprawdę smaczna.
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2010-01-19, 14:56   

dżo, a jakie proporcje soczewicy do kaszy?
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-01-19, 20:16   

ina, 1:1. Zrobiłam z 1/2 szklanki kaszy i 1/2 szklanki soczewicy + 1 duża cebula, pasty wyszło naprawde sporo.
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2010-01-19, 20:26   

dżo, Właśnie zrobiłam na kolację w identycznych proporcjach :mrgreen:
i jest naprawdę pyszna :mryellow:
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-01-19, 20:42   

ina, :-D , cieszę się. Mam jeszcze jedną, może nie aż tak smaczną ale szybką w wykonaniu (to u mnie ostatnio priorytet 8-) ) - warzywa z zupy (marchewka - w przewadze, pietruszka, seler), ugotowana kasza kukurydziana, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego - zmiksować i doprawić - taki wege prawie paprykarz :mryellow: .
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-19, 21:51   

dżo, nie wiem czy próbowałaś te warzywa dodać do tej swojej jaglanki+socz+cebula, ja dodaję jeszcze kminek - polecam - ja tak regularnie robię paprykarz w takich ilościach, że zjadamy na ciepło (pychota!), a potem jeszcze wekuję parę słoiczków.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-19, 21:56   

karmelowa_mumi pasteryzujesz te słoiczki?
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-20, 08:30   

gosia_w, tak jest!
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2010-01-20, 08:57   

dżo, na pewno wypróbuję, dzięki :-D
Dla mnie szybkość w wykonania to też ostatnio priorytet :-) inaczej jem suche grahamki w pracy ;-) A dziś mam kanapki z pastą :-D
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-20, 19:52   

dżo, zrobiłam pastę z jaglanki i soczewicy. Przyprawiłam solą, pieprzem, zmielonym kminkiem, majerankiem i kurkumą. Zjadłam na kolację prawie połowę - PYSZNA! Nie miksowałam, bo dopiero teraz doczytałam, że tak robisz. Ale myślę, że to nie jest konieczne. I pozwala zaoszczędzić trochę czasu (odpada miksowanie i zmywanie po nim :mryellow: ).
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-23, 16:36   

dżo, pasta z soczewicy i jaglanki pyszna, ile dajesz wody na podane wyżej proporcje kaszy i soczewicy? musiałam trochę podlewać w czasie gotowania
 
 
Kahela 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 23 Sty 2010
Posty: 453
Wysłany: 2010-01-26, 14:21   

ja dziś zrobiłam masełko z orzechów włoskich, o jezuuuu słodki jakie to pyszne :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow: :mryellow:

ale co wy dodajecie, żeby zintensyfikować smak? przyprawy jakieś? czy takiegołe zostawiacie? Bo się zastanawiam co do takich orzechów mozna dodać żeb jeszcze inaczej było :-D
vivat pasty :mrgreen:
 
 
Arielka.v 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 27 Sie 2009
Posty: 525
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-01-29, 10:04   

ja dzisiaj zrobiłam taką bardzo prostą pastę zastępującą mi masło na chlebku.
Muszę przyznać, ze pyszna wyszła. :mryellow:
w młynku do kawy zmieliłam słonecznik łuskany i trochę siemienia lnianego następnie wymieszałam z odrobiną oleju żeby miało postać smarowidła i na chlebek razowy :mryellow:
do tego sałata i żółta papryka i nie mogłam oderwać sie od śniadania :shock:
 
 
Kahela 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 23 Sty 2010
Posty: 453
Wysłany: 2010-01-31, 10:35   

Arielka.v napisał/a:
w młynku do kawy zmieliłam słonecznik łuskany i trochę siemienia lnianego
a ja jak koń pod górę kombinuję gdzie by to zmielić, bo młynek do kawy uzuwam do kawy, i kawą pachniei raczej sie nie nadaje to takich działan, jak mielenie ziaren na pasty :-/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,44 sekundy. Zapytań do SQL: 12