pasty i inne smarowidełka |
Autor |
Wiadomość |
angienunia
witarianka:)
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 15 Lut 2009 Posty: 418 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-02-21, 18:13
|
|
|
Serek homo-niehomo cytrusowy z cynamonem
Doskonały z chlebem jak również i bez (ja jem sam, bez niczego ). Może również posłużyć jako pyszny farsz do naleśników/pierogów
- kostka tofu naturalnego średnio twardego (300 g)
- łyżka lekko czubata melasy lub słodu
- 2 pomarańcze lub pół średniego słodkiego pomelo
- łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i blendujemy, ew. rozgniatamy (chociaż z tym więcej zachodu). Blendować dopóty, dopóki masa nie będzie gęsta. [/u] |
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2009-08-26, 20:52
|
|
|
wowww, ale past |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-08-27, 00:03
|
|
|
angienunia, a gdzie kupiłaś pomelo. Jaki to ma smak? |
|
|
|
|
okso
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Wrz 2009 Posty: 91 Skąd: Lbn
|
Wysłany: 2009-09-15, 18:27
|
|
|
vlada napisał/a: |
Masło słonecznikowe: (AniaD)
3 części słonecznika
1 część siemienia lnianego
oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron (lub inny)
majeranek (spora ilość)
bazylia
Ziarna mielimy w młynku do kawy, dodajemy zioła, oliwę (do momentu uzyskania pożądanej konsystencji).
Ma doskonałe proporcje jeśli chodzi o stosunek kwasów omega 3 do omega 6.
|
to jest przepyszne! wcinam od kilku dni i nie moge przestac zamiast majeranku i bazyli dodalam papryke i czosnek bo to bylo akurat pod reka, polecam takie polaczenie |
|
|
|
|
angienunia
witarianka:)
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 15 Lut 2009 Posty: 418 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-11-15, 21:13
|
|
|
wlasnie zrobilam
Pasta z czerwonej soczewicy i porów (porcja na 1 osobę)
- pół filiżanki czerwonej soczewicy
- średniej wielkości por
- sól
- pieprz
- oregano, bazylia (najlepiej świeze, ale suszone też mogą być:))
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek w ilościach hurtowych
- łyżka oliwy z oliwek (bądź innego tłuszczu, ale oliwa wg mnie najlepsza do tego)
Soczewicę wsypujemy do gara, wrzucamy pokrojonego i umytego pora gotujemy wszystko ok 20 minut aż zrobi się z tego gęsta "ciapka" . Blendujemy, dosalamy, dopieprzamy, doziołujemy i wlewamy oliwę znów blendujemy do uzyskania gęstej, gładkiej pasty. Posypujemy natką, koperkiem i szczypiorkiem i zajadamy się ze smakiem.
Najlepiej komponuje się z pieczywem razowym bądź chlebkami chrupkimi żytnimi i ogórkiem kiszonym. Na zdrowie |
_________________ witarianizm wzmacnia organizm.
www.foodnsport.com | www.30bananasaday.com
[*] Nitus. Moje kochane slonko,na zawsze pozostaniesz w mojej pamieci moj syneczku :-*
|
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-11-16, 08:19
|
|
|
angienunia napisał/a: | Serek homo-niehomo cytrusowy z cynamonem
Doskonały z chlebem jak również i bez (ja jem sam, bez niczego ). Może również posłużyć jako pyszny farsz do naleśników/pierogów
- kostka tofu naturalnego średnio twardego (300 g)
- łyżka lekko czubata melasy lub słodu
- 2 pomarańcze lub pół średniego słodkiego pomelo
- łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i blendujemy, ew. rozgniatamy (chociaż z tym więcej zachodu). Blendować dopóty, dopóki masa nie będzie gęsta. [/u] |
ta pasta z tofu tylko bez pomelo smakuje jak krem jakis i mozna na ciasta polewac albo jak sie doda maki kukurydzianej i sie wylozy na ciasto kruche i zapiecze to ma sie sernik tofowy |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
angienunia
witarianka:)
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 15 Lut 2009 Posty: 418 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-11-29, 20:32
|
|
|
Pasta pomidorowa z wedzonym tofu - przepyszne !
- wedzone tofu
- suszone pomidory w oleju
- suszona (albo swieza ) bazylia
- 2 lyzki pestek dyni
Wedzone tofu pokroic w plasterki, suszone pomidory odsaczyc z oleju (ja obmywam woda, bo wg mnie sa strasznie tluste) - wszystko zmiksowac, dodac suszona bazylie i pestki dyniowe, ponownie zmiksowac. Zajadac sie ze smakiem:)
najlepsze z domowym razowcem, albo na chrupkim pieczywku z natka pietruszki
Pesto pomidorowe
- orzeszki piniowe
- suszone pomidory w oleju
- suszona lub swieza bazylia
wszystko zmiksowac na gladka mase najlepsze do kanapek i do makaronow . Niestety orzeszki piniowe troche kosztuja
Krem carobowy
- tluszcz kokosowy
- 5 lyzek carobu
- slod ryzowy, lub kukurydziany, w ostatecznosci orkiszowy
wszystko zmiksowac do uzyskania gestej masy o mocno czekoladowym kolorze. Schlodzic. |
_________________ witarianizm wzmacnia organizm.
www.foodnsport.com | www.30bananasaday.com
[*] Nitus. Moje kochane slonko,na zawsze pozostaniesz w mojej pamieci moj syneczku :-*
|
|
|
|
|
dmv
Dołączył: 31 Mar 2009 Posty: 55
|
Wysłany: 2009-12-18, 20:19
|
|
|
dzieki wielkie za ten watek!!!! Ida wlasnie nauczyla sie mowic 'ebe' (chlebek) i zada go na kazdy posilek - zabieramy sie wiec za pasty! |
_________________ hxxp://www.tickerclub.com/]
|
|
|
|
|
Tasak
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 09 Sie 2009 Posty: 240 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-12-18, 23:28
|
|
|
Cytat: | Pasta ze słonecznika
1 1/4 szklanki wody,
1/2 szklanki słonecznika,
1/3 szklanka ugotowanego ryżu,
1/4 szklanki pasty pomidorowej,
1 łyżeczka soli,
1 ząbek czosnku.
Gotować słonecznik z wodą, pod przykrywką przez 10 minut Zmiksować gorący słonecznik w blenderze, dodać ryż i pozostałe składniki. Podawać z chlebem. |
Właśnie zrobiłam coś podobnego, tylko z innego przepisu. Konkretnie takiego (z jakiejś gazetki o zdrowiu ):
"Pasta ze słonecznika
1/2 szkl. nasion słonecznika
1/2 szkl. ugotowanej, gorącej kaszy jaglanej lub ryżu
3/4 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/4 łyżeczki koperku suszonego lub świeżego
1/3 szkl. soku z cytryny.
Wszystkie składniki miksować w blenderze."
Wodę radzę dodawać na końcu, tak jak i ten nieszczęsny sok z cytryny (dodałam nawet mniej niż napisali bo nie miałam, a i tak wszystko to popsuło, potem jakoś uratowałam dodając prawie cały koperek, 2,5 pomidora, pół łyżeczki czosnku, pozostały ugotowany ryż i pozostały prażony słonecznik). Koperek i cebulę dodałam świeże, a nie sproszkowane. Jako uratowana pasta - całkiem dobra, ale chyba nie tak to powinno smakować (kto wymyślił tam tą 1/3 szklanki soku z cytryny? ) |
_________________ "Reklama, gówno i śmieci zostaną po nas, gdy nasze dzieci powybijają sobie zęby bombami.. nie róbmy sobie wstydu przed Bogiem i kosmitami.." /L.U.C/
hxxp://www.miloscniewyklucza.pl] |
|
|
|
|
muszynka
Dołączył: 19 Lis 2009 Posty: 12
|
Wysłany: 2010-01-01, 21:44 Pasta z pestek dyni
|
|
|
Ostatnio zajdamy się taką pastą:
1 szklanka pestek dyni
2 spore cebule
4 lyżki oleju z pestek winogron
olej do smażenia cebuli
sól
Pestki dyni prażę. Cebulę podsmażam na patelni - tak aby była rumiana. Wszystko miksuje. Trzeba dodać troszkę wody przegotowanej do uzyskania swojej ulubionej konsystencji pasty.
II wariant: zamiast wody dodaję dużu oleju z pestek dyni - pasta zmienia całkowicie smak i staje się ciemna |
|
|
|
|
kasiaaa
Dołączyła: 22 Gru 2009 Posty: 77 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-12, 20:09
|
|
|
pasta ze słonecznika i marchewki
w sumie przez przypadek zrobiłam ja z braku jakiegokolwiek normalnego (czyt.wege) jedzenie w domu, ale jest przeeeeepyszna i super prosta.
marchewka
słonecznik
ja poprostu ugotowałam marchew i wrzuciłam do blendera, dosypałam słonecznika (dużo) i zmixowałam z dodatkie wody.Jest PRZEPYSZNE. 3/4 wyjadła moja mama i nakazała 'robic to cudo czesciej' |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-01-12, 21:18
|
|
|
A ja niedawno zrobiłam eksperymentalnie pyszną i przede wszystkim pożywną pastę z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i cebuli.
Robi się ja błyskawicznie bo soczewicę z kaszą gotuje się razem, dodaje zeszkloną cebulę, miksuje, doprawia solą i pieprzem i gotowe . Polecam bardzo, jest naprawdę smaczna. |
|
|
|
|
ina
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2936 Skąd: południe
|
Wysłany: 2010-01-19, 14:56
|
|
|
dżo, a jakie proporcje soczewicy do kaszy? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-01-19, 20:16
|
|
|
ina, 1:1. Zrobiłam z 1/2 szklanki kaszy i 1/2 szklanki soczewicy + 1 duża cebula, pasty wyszło naprawde sporo. |
|
|
|
|
ina
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2936 Skąd: południe
|
Wysłany: 2010-01-19, 20:26
|
|
|
dżo, Właśnie zrobiłam na kolację w identycznych proporcjach
i jest naprawdę pyszna |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-01-19, 20:42
|
|
|
ina, , cieszę się. Mam jeszcze jedną, może nie aż tak smaczną ale szybką w wykonaniu (to u mnie ostatnio priorytet ) - warzywa z zupy (marchewka - w przewadze, pietruszka, seler), ugotowana kasza kukurydziana, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego - zmiksować i doprawić - taki wege prawie paprykarz . |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-01-19, 21:51
|
|
|
dżo, nie wiem czy próbowałaś te warzywa dodać do tej swojej jaglanki+socz+cebula, ja dodaję jeszcze kminek - polecam - ja tak regularnie robię paprykarz w takich ilościach, że zjadamy na ciepło (pychota!), a potem jeszcze wekuję parę słoiczków. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-19, 21:56
|
|
|
karmelowa_mumi pasteryzujesz te słoiczki? |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-01-20, 08:30
|
|
|
gosia_w, tak jest! |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
ina
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2936 Skąd: południe
|
Wysłany: 2010-01-20, 08:57
|
|
|
dżo, na pewno wypróbuję, dzięki
Dla mnie szybkość w wykonania to też ostatnio priorytet inaczej jem suche grahamki w pracy A dziś mam kanapki z pastą |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-20, 19:52
|
|
|
dżo, zrobiłam pastę z jaglanki i soczewicy. Przyprawiłam solą, pieprzem, zmielonym kminkiem, majerankiem i kurkumą. Zjadłam na kolację prawie połowę - PYSZNA! Nie miksowałam, bo dopiero teraz doczytałam, że tak robisz. Ale myślę, że to nie jest konieczne. I pozwala zaoszczędzić trochę czasu (odpada miksowanie i zmywanie po nim ). |
|
|
|
|
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-23, 16:36
|
|
|
dżo, pasta z soczewicy i jaglanki pyszna, ile dajesz wody na podane wyżej proporcje kaszy i soczewicy? musiałam trochę podlewać w czasie gotowania |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-01-26, 14:21
|
|
|
ja dziś zrobiłam masełko z orzechów włoskich, o jezuuuu słodki jakie to pyszne
ale co wy dodajecie, żeby zintensyfikować smak? przyprawy jakieś? czy takiegołe zostawiacie? Bo się zastanawiam co do takich orzechów mozna dodać żeb jeszcze inaczej było
vivat pasty |
|
|
|
|
Arielka.v
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 525 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2010-01-29, 10:04
|
|
|
ja dzisiaj zrobiłam taką bardzo prostą pastę zastępującą mi masło na chlebku.
Muszę przyznać, ze pyszna wyszła.
w młynku do kawy zmieliłam słonecznik łuskany i trochę siemienia lnianego następnie wymieszałam z odrobiną oleju żeby miało postać smarowidła i na chlebek razowy
do tego sałata i żółta papryka i nie mogłam oderwać sie od śniadania |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-01-31, 10:35
|
|
|
Arielka.v napisał/a: | w młynku do kawy zmieliłam słonecznik łuskany i trochę siemienia lnianego | a ja jak koń pod górę kombinuję gdzie by to zmielić, bo młynek do kawy uzuwam do kawy, i kawą pachniei raczej sie nie nadaje to takich działan, jak mielenie ziaren na pasty |
|
|
|
|
|