pasty i inne smarowidełka |
Autor |
Wiadomość |
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2010-04-12, 13:50
|
|
|
A ja zmodyfikowałam trochę przepis z przemytników na pastę ze słonecznika:
słonecznik - paczka
cebula czerwona
jabłko
oliwa
przyprawy: kurkuma, czerwona papryka, sól, pieprz, bazylia
na oliwie smażymy cebulkę, dodajemy uprazony wcześniej słonecznik, jabłko i dusimy z przyprawami chwilkę, miksujemy z blenderze z oliwą - ok. 3 łyżek...
wyśmienite! w oryginale jest masło... a oliwa mi bardziej pasuje |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2010-04-12, 16:32
|
|
|
Malinetshka napisał/a: | Np. trawa dla kotów firmy Hilton to właśnie nic innego jak owies |
I ja też im nie broniłam - początkowo owszem, bo jak mogłabym postawić taki 'obżarty' owies na stole, no jak to tak... Ale po świętach, to już spokojnie na luzie...
Daria, kiedyś jadłam 'coś' podobnego, tylko w formie potrawki (dodawałam pociętą teksturę sojową i naprawdę było smaczne ) I nie pomyślałam wtedy o zmiksowaniu tego, ale teraz wiem, co będę na dniach robić Tylko na pierwszy ogień idzie pasta Niki Słonecznik namoczony, zaraz wodę zmieniam i będę czekać na kiełki... Nawet zdjęcie będzie, jak uda mi się pastę zrobić
[ Dodano: 2010-04-12, 23:00 ]
Coś mi jakoś nie kiełkuje ten słonecznik, heh. Może za bardzo się napromieniował, bo to pewnie chińskie oszołomowe badziewie Albo za szybko chcę efektów Na razie oddzieliły się 'osłonki', a same pestki/nasiona jakby się rozwarstwiły... Heh, ciekawe, jak sprawa będzie wyglądała jutro... |
|
|
|
|
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2010-04-15, 10:25
|
|
|
Hm... no cóż Pasta zrobiona (użyłam blenderka - a więc rozdrobniłam, wymieszałam z olejem słonecznikowym, dolałam troszkę ciepłej, przegotowanej wody i wsypałam szczyptę soli morskiej), niestety foto nie będzie, bo już zjedzona, heh Słonecznik bardzo przypomina mi ten z babcinej działki, baaaardzo mi smakował, nie spodziewałam się, że sobie przypomnę dzieciństwo Dzięki, Nika Na pewno jeszcze będę próbować (wtedy będzie foto) |
|
|
|
|
nika
Pomogła: 27 razy Dołączyła: 30 Sty 2008 Posty: 508 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2010-04-15, 13:08
|
|
|
Shaera, cieszę się bardzo, że Ci smakowało
Mnie niestety zupełnie nie wyszła kolejna porcja bo pożarłam słonecznika samego. |
|
|
|
|
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-17, 21:54
|
|
|
właśnie uwarzyłam wegańską pastę tuńczykową
już nie bardzo pamiętam, jak smakował tuńczyk, ale chyba można dać się nabrać, bo glony dają lekko rybny posmak .
1/2 puszki ciecierzycy
ok 1,5 łyżki płatków nori
2 czubate łyżeczki musztardy
2 łyżki pokruszonego tofu
1/2 łodyżki selera naciowego l
sól i pieprz
zblendować razem, ewentualnie dolać trochę wody... |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-06-12, 11:43
|
|
|
ifinoe napisał/a: | właśnie uwarzyłam wegańską pastę tuńczykową |
Ha, właśnie weszłam tu, by wstukać przepis na pastę "śledziową", ale widzę, że nie ja jedna trącę rybą.
Pasta "śledziowa"
15- 20 dag kapusty kiszonej
2-3 łyżki złotego prażonego siemienia lnianego
2 łyżki oleju lnianego
Kapustę zblendować (z odrobiną wody), siemię zmielić i dorzucić do kapusty, dodać olej i odrobinę soli.
Uwielbiam nie tylko ja, ale i Młody, więc tym bardziej polecam. |
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-06-12, 14:05
|
|
|
Jak już jesteśmy przy imitacjach:
hxxp://forum.empatia.pl/viewtopic.php?f=21&t=1841]hxxp://forum.empatia.pl/viewtopic.php?f=21&t=1841 |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2012-02-27, 19:38
|
|
|
Dorzucam link:
hxxp://forum.gazeta.pl/forum/w,97130,109462448,116641462,Re_za_wspanialym_wegedzieciakiem.html?v=2
Część przepisów jest z niniejszego forum , ale pozostałe też warte uwagi, oczywiście pominąwszy indyka, który tam się przewinął
Pocieszające jest, że mięsożerne/ mięsodajne (?) mamy dostrzegają wartość wegetariańskich dań w diecie dzieci |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-05-01, 21:57
|
|
|
Polecam pastę z zielonej soczewicy z duszoną cebulą i duszonym selerem, pyszna |
|
|
|
|
Gudi
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 01 Cze 2011 Posty: 1893 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-05-01, 22:00
|
|
|
dżo napisał/a: | Polecam pastę z zielonej soczewicy z duszoną cebulą i duszonym selerem, pyszna |
a jakie przyprawy dodawałaś?
możesz podać proporcje jakie użyłaś? tylko takie mniej na oko, a bardziej na szklanki |
_________________
|
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-05-01, 22:07
|
|
|
Składniki:
szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
mały kawałek selera
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz czarny
szczypta ostrej papryki mielonej
duży ogórek kiszony, lub 2-3 małe
Do dekoracji:
drobno pokrojona cebula
pomidor pokrojony w kostkę
sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę moczyć przez około 2 godziny. W lekko osolonej wodzie, ugotować do miękkości razem z pokrojonym selerem. Odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić i podsmażyć aż stanie się lekko brązowa, dodać posiekany czosnek. Połączyć z soczewicą, oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Przy użyciu blendera, zmiksować (zrobić to tak, aby w masie pozostały kawałki cebuli i soczewicy). Do powstałej papki dodać ogórek pokrojony w małą kostkę, dokładnie wymieszać. Na talerzyku uformować kulkę, udekorować pomidorem, cebulą i posypać przyprawami. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.
przepis stąd: hxxp://badzweganinem.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?799516 |
|
|
|
|
Jadłonomia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-05-02, 22:30
|
|
|
Nigdy nie jadłam tuńczyka ale na pewno spróbuję tej pasty z glonami o któej pisała ifinoe Tylko te nori to wcześniej moczyć czy blendować suche?
Co do imitacji często robię imitowane pasty dla mojego taty, który zajada się wszystkim co przyprawione tradycyjnie po polsku, ostatnio jego serce podbił piwny sejtan Dla siebie za to robię na przemian różne pasty i smarowidła jak w infografice poniżej, rodzicom też ją wydrukowałam i korzystają
hxxp://www.jadlonomia.com/2012/03/co-do-chleba-pomysy-na-wegetarianskie.html |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
|
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-05-03, 14:33
|
|
|
jadlonomia, te glony miałam w już w postaci takich drobnych wiórków i blendowałam na sucho |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
tora
tora
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 327
|
Wysłany: 2013-02-14, 14:57
|
|
|
Dorzucę swoją pastę, na ultraszybkie śniadanie:
fasolę czerwoną (często korzystam z puszkowanej) i czarne oliwki w proporcji 2:1 blenduję na gładką masę.
Jak mam fasolowy ciąg, to robię jeszcze pastę z samej fasoli, do której dodaję natkę z pietruszki, sól i pieprz. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
BarakMich
Dołączył: 10 Sty 2013 Posty: 16
|
Wysłany: 2013-02-26, 13:51
|
|
|
Pasta śledziowa Anji całkiem, całkiem :D:D
Ja wrzucę link to jeszcze innej, ciekawej pasty
hxxp://www.portal.notoeko.pl/przepisy/obiady/pasta-pieczarkowo-orzechowa-czyli-kolejna-awangarda-w-kuchni.html]Pasta pieczarkowo-orzechowa |
_________________ Trzeba zdrowo żyć, być żyć długo. |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-04-13, 11:00
|
|
|
Ostatnio zajadamy się taką pastą:
- ugotowana zielona soczewica
- kilka suszonych pomidorów
- trochę oliwy ze słoika z pomidorami
- pieprz, odrobina soli do smaku
-> zmiksować
- dodać garść kaparów, wymieszać |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2014-04-15, 14:18
|
|
|
kasienka napisał/a: | Ostatnio zajadamy się taką pastą:
- ugotowana zielona soczewica
- kilka suszonych pomidorów
- trochę oliwy ze słoika z pomidorami
- pieprz, odrobina soli do smaku
-> zmiksować
- dodać garść kaparów, wymieszać |
to klasyka! U nas jeszcze obowiązkową z cebulką |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-04-16, 08:01
|
|
|
No widzisz, a ja dopiero nedawno na nią wpadłam |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2014-05-03, 21:05
|
|
|
U nas rządzą takie bardzo proste pasty:
1.
ciecierzyca (ugotowana)
suszone pomidory + oliwa ze słoika
ew. kapary
zmiksowane wszystko razem
2.
wędzone tofu
przecier pomidorowy
sól, pieprz
(zmiksowane razem)
3.
soczewica czerwona - rozgotowana
marchewka - ugotowana, drobno porojona
czosnek - jw.
natka pietruszki - surowa, posiekana
kmin rzymski
płatki owsiane - dodane na końcu do gorącej pasty jako zagęstnik |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
kamma
Magellan
Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-27, 19:25
|
|
|
I jeszcze tu dorzucam przepis na patifu, jako że nie mamy oddzielnego działu ze smarowidłami, jeno oddzielny wątek.
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=661845#661845 |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
|
Tofucznica84
Weganka od roku :)
Dołączyła: 22 Cze 2015 Posty: 10 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-06-26, 11:31
|
|
|
Ja ostatnio podłapałam przepis na paste do kanapek lub makaronu od znajomej - mega szybka i prosta z awokado, koperkiem, jarmużem Przepyszne! |
_________________
|
|
|
|
|
moz
Dołączyła: 28 Cze 2015 Posty: 2 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2015-06-28, 19:08
|
|
|
U mnie często goszczą:
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
- Puszka czerwonej fasoli
- 5 - 7 suszonych pomidorów
- 1 - 2 łyżki oliwy ze słoika po pomidorach
- Pół łyżeczki słodkiej papryki / Tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Paprykarz jaglany od Jadłonomii - pycha!
Pasta z ciecierzycy
- Puszka ciecierzycy
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki kaparów
- Łyżeczka musztardy
- Sól pieprz
- 1-2 łyżki oliwy |
|
|
|
|
olgasza
królowa życia
Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2015-06-29, 13:25
|
|
|
Nie wiem, czy była, ale pasta z groszku (mrożonego) z kolendrą jest mega!
Składniki:
paczka groszku mrożonego
kilkanaście nasion kolendry
ząbek czosnku
oliwa/olej
sól, pieprz
Wszystko poddusić chwilę, aż groszek zmięknie i zmiksować - pyszna jest. |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Trinity
Dołączyła: 29 Cze 2015 Posty: 26
|
Wysłany: 2015-06-30, 11:07
|
|
|
olgasza- i prosta. Mam parę puszęk z groszkiem, ale poszukam tego mrożonego w markecie.
Albo zrobię z kaparami, albo tak i tak. |
|
|
|
|
majczi
Dołączyła: 05 Sty 2015 Posty: 292 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2015-06-30, 15:03
|
|
|
Trinity, z puszkowego też wychodzi! i jest pyszna przepis z puszki hxxp://puszka.pl/przepis/3586-pasta_z_groszku_konserwowego_z_czosnkiem.html choć to żadna filozofia - zmiksować z czosnkiem, fajne na krakersach
ale pastę z mrożonego muszę koniecznie wytestować, bo to jednak inny smak. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
|