wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pasty i inne smarowidełka
Autor Wiadomość
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2010-04-12, 13:50   

A ja zmodyfikowałam trochę przepis z przemytników na pastę ze słonecznika:

słonecznik - paczka
cebula czerwona
jabłko
oliwa
przyprawy: kurkuma, czerwona papryka, sól, pieprz, bazylia
na oliwie smażymy cebulkę, dodajemy uprazony wcześniej słonecznik, jabłko i dusimy z przyprawami chwilkę, miksujemy z blenderze z oliwą - ok. 3 łyżek...
wyśmienite! w oryginale jest masło... a oliwa mi bardziej pasuje :-P :-D
_________________
wariatka!
 
 
Shaera 

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 26 Lip 2008
Posty: 692
Wysłany: 2010-04-12, 16:32   

Malinetshka napisał/a:
Np. trawa dla kotów firmy Hilton to właśnie nic innego jak owies :)

;-) I ja też im nie broniłam - początkowo owszem, bo jak mogłabym postawić taki 'obżarty' owies na stole, no jak to tak... :-P :-D Ale po świętach, to już spokojnie na luzie... 8-)

Daria, kiedyś jadłam 'coś' podobnego, tylko w formie potrawki (dodawałam pociętą teksturę sojową i naprawdę było smaczne :-D ) ;-) I nie pomyślałam wtedy o zmiksowaniu tego, ale teraz wiem, co będę na dniach robić :roll: Tylko na pierwszy ogień idzie pasta Niki :-) Słonecznik namoczony, zaraz wodę zmieniam i będę czekać na kiełki... ;-) Nawet zdjęcie będzie, jak uda mi się pastę zrobić 8-)

[ Dodano: 2010-04-12, 23:00 ]
Coś mi jakoś nie kiełkuje ten słonecznik, heh. Może za bardzo się napromieniował, bo to pewnie chińskie oszołomowe badziewie :-> Albo za szybko chcę efektów :-P Na razie oddzieliły się 'osłonki', a same pestki/nasiona jakby się rozwarstwiły... :roll: Heh, ciekawe, jak sprawa będzie wyglądała jutro... :-P
 
 
Shaera 

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 26 Lip 2008
Posty: 692
Wysłany: 2010-04-15, 10:25   

Hm... no cóż :-P Pasta zrobiona (użyłam blenderka - a więc rozdrobniłam, wymieszałam z olejem słonecznikowym, dolałam troszkę ciepłej, przegotowanej wody i wsypałam szczyptę soli morskiej), niestety foto nie będzie, bo już zjedzona, heh :roll: Słonecznik bardzo przypomina mi ten z babcinej działki, baaaardzo mi smakował, nie spodziewałam się, że sobie przypomnę dzieciństwo ;-) Dzięki, Nika :-) Na pewno jeszcze będę próbować (wtedy będzie foto) :-D
 
 
nika 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 508
Skąd: Kielce
Wysłany: 2010-04-15, 13:08   

Shaera, cieszę się bardzo, że Ci smakowało :-)
Mnie niestety zupełnie nie wyszła kolejna porcja bo pożarłam słonecznika samego.
 
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-17, 21:54   

właśnie uwarzyłam wegańską pastę tuńczykową ;)

już nie bardzo pamiętam, jak smakował tuńczyk, ale chyba można dać się nabrać, bo glony dają lekko rybny posmak ;) .

1/2 puszki ciecierzycy
ok 1,5 łyżki płatków nori
2 czubate łyżeczki musztardy
2 łyżki pokruszonego tofu
1/2 łodyżki selera naciowego l
sól i pieprz

zblendować razem, ewentualnie dolać trochę wody...
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-12, 11:43   

ifinoe napisał/a:
właśnie uwarzyłam wegańską pastę tuńczykową ;)

Ha, właśnie weszłam tu, by wstukać przepis na pastę "śledziową", ale widzę, że nie ja jedna trącę rybą. ;-) :-D

Pasta "śledziowa"

15- 20 dag kapusty kiszonej
2-3 łyżki złotego prażonego siemienia lnianego
2 łyżki oleju lnianego

Kapustę zblendować (z odrobiną wody), siemię zmielić i dorzucić do kapusty, dodać olej i odrobinę soli.

Uwielbiam nie tylko ja, ale i Młody, więc tym bardziej polecam. :-)
 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-12, 14:05   

Jak już jesteśmy przy imitacjach:

hxxp://forum.empatia.pl/viewtopic.php?f=21&t=1841]hxxp://forum.empatia.pl/viewtopic.php?f=21&t=1841
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Dołączyła: 18 Lip 2010
Posty: 2027
Skąd: znad rzeki
Wysłany: 2012-02-27, 19:38   

Dorzucam link:

hxxp://forum.gazeta.pl/forum/w,97130,109462448,116641462,Re_za_wspanialym_wegedzieciakiem.html?v=2

Część przepisów jest z niniejszego forum :mrgreen: , ale pozostałe też warte uwagi, oczywiście pominąwszy indyka, który tam się przewinął :-?

Pocieszające jest, że mięsożerne/ mięsodajne (?) mamy dostrzegają wartość wegetariańskich dań w diecie dzieci :-)
_________________
"wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2012-05-01, 21:57   

Polecam pastę z zielonej soczewicy z duszoną cebulą i duszonym selerem, pyszna :)
 
 
Gudi 


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 01 Cze 2011
Posty: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-05-01, 22:00   

dżo napisał/a:
Polecam pastę z zielonej soczewicy z duszoną cebulą i duszonym selerem, pyszna


a jakie przyprawy dodawałaś?
możesz podać proporcje jakie użyłaś? tylko takie mniej na oko, a bardziej na szklanki :P
_________________
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2012-05-01, 22:07   

Składniki:

szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
mały kawałek selera
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz czarny
szczypta ostrej papryki mielonej
duży ogórek kiszony, lub 2-3 małe

Do dekoracji:

drobno pokrojona cebula
pomidor pokrojony w kostkę
sól, pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę moczyć przez około 2 godziny. W lekko osolonej wodzie, ugotować do miękkości razem z pokrojonym selerem. Odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić i podsmażyć aż stanie się lekko brązowa, dodać posiekany czosnek. Połączyć z soczewicą, oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Przy użyciu blendera, zmiksować (zrobić to tak, aby w masie pozostały kawałki cebuli i soczewicy). Do powstałej papki dodać ogórek pokrojony w małą kostkę, dokładnie wymieszać. Na talerzyku uformować kulkę, udekorować pomidorem, cebulą i posypać przyprawami. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

przepis stąd: hxxp://badzweganinem.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?799516
 
 
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-02, 22:30   

Nigdy nie jadłam tuńczyka ale na pewno spróbuję tej pasty z glonami o któej pisała ifinoe Tylko te nori to wcześniej moczyć czy blendować suche?

Co do imitacji często robię imitowane pasty dla mojego taty, który zajada się wszystkim co przyprawione tradycyjnie po polsku, ostatnio jego serce podbił piwny sejtan :) Dla siebie za to robię na przemian różne pasty i smarowidła jak w infografice poniżej, rodzicom też ją wydrukowałam i korzystają :)

hxxp://www.jadlonomia.com/2012/03/co-do-chleba-pomysy-na-wegetarianskie.html
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-03, 14:33   

jadlonomia, te glony miałam w już w postaci takich drobnych wiórków i blendowałam na sucho
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
tora 
tora

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 327
Wysłany: 2013-02-14, 14:57   

Dorzucę swoją pastę, na ultraszybkie śniadanie:

fasolę czerwoną (często korzystam z puszkowanej) i czarne oliwki w proporcji 2:1 blenduję na gładką masę.

Jak mam fasolowy ciąg, to robię jeszcze pastę z samej fasoli, do której dodaję natkę z pietruszki, sól i pieprz.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
BarakMich 

Dołączył: 10 Sty 2013
Posty: 16
Wysłany: 2013-02-26, 13:51   

Pasta śledziowa Anji całkiem, całkiem :D :D:D

Ja wrzucę link to jeszcze innej, ciekawej pasty :D
hxxp://www.portal.notoeko.pl/przepisy/obiady/pasta-pieczarkowo-orzechowa-czyli-kolejna-awangarda-w-kuchni.html]Pasta pieczarkowo-orzechowa
_________________
Trzeba zdrowo żyć, być żyć długo.
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-13, 11:00   

Ostatnio zajadamy się taką pastą:
- ugotowana zielona soczewica
- kilka suszonych pomidorów
- trochę oliwy ze słoika z pomidorami
- pieprz, odrobina soli do smaku
-> zmiksować
- dodać garść kaparów, wymieszać
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2014-04-15, 14:18   

kasienka napisał/a:
Ostatnio zajadamy się taką pastą:
- ugotowana zielona soczewica
- kilka suszonych pomidorów
- trochę oliwy ze słoika z pomidorami
- pieprz, odrobina soli do smaku
-> zmiksować
- dodać garść kaparów, wymieszać


to klasyka! U nas jeszcze obowiązkową z cebulką :D
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-16, 08:01   

No widzisz, a ja dopiero nedawno na nią wpadłam :)
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2014-05-03, 21:05   

U nas rządzą takie bardzo proste pasty:

1.
ciecierzyca (ugotowana)
suszone pomidory + oliwa ze słoika
ew. kapary
zmiksowane wszystko razem

2.
wędzone tofu
przecier pomidorowy
sól, pieprz
(zmiksowane razem)

3.
soczewica czerwona - rozgotowana
marchewka - ugotowana, drobno porojona
czosnek - jw.
natka pietruszki - surowa, posiekana
kmin rzymski
płatki owsiane - dodane na końcu do gorącej pasty jako zagęstnik
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-05-27, 19:25   

I jeszcze tu dorzucam przepis na patifu, jako że nie mamy oddzielnego działu ze smarowidłami, jeno oddzielny wątek.
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=661845#661845
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
Tofucznica84 
Weganka od roku :)


Dołączyła: 22 Cze 2015
Posty: 10
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-06-26, 11:31   

Ja ostatnio podłapałam przepis na paste do kanapek lub makaronu od znajomej - mega szybka i prosta z awokado, koperkiem, jarmużem :) Przepyszne!
_________________

 
 
moz 

Dołączyła: 28 Cze 2015
Posty: 2
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-06-28, 19:08   

U mnie często goszczą:
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
- Puszka czerwonej fasoli
- 5 - 7 suszonych pomidorów
- 1 - 2 łyżki oliwy ze słoika po pomidorach
- Pół łyżeczki słodkiej papryki / Tymianku
- Sól i pieprz do smaku

Paprykarz jaglany od Jadłonomii - pycha! :-P

Pasta z ciecierzycy
- Puszka ciecierzycy
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki kaparów
- Łyżeczka musztardy
- Sól pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
 
 
olgasza 
królowa życia


Pomogła: 124 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3140
Wysłany: 2015-06-29, 13:25   

Nie wiem, czy była, ale pasta z groszku (mrożonego) z kolendrą jest mega!
Składniki:
paczka groszku mrożonego
kilkanaście nasion kolendry
ząbek czosnku
oliwa/olej
sól, pieprz

Wszystko poddusić chwilę, aż groszek zmięknie i zmiksować - pyszna jest.
_________________
hxxp://ekostyl.blogspot.com/
 
 
Trinity 

Dołączyła: 29 Cze 2015
Posty: 26
Wysłany: 2015-06-30, 11:07   

olgasza- i prosta. :) Mam parę puszęk z groszkiem, ale poszukam tego mrożonego w markecie.
Albo zrobię z kaparami, albo tak i tak. :D
 
 
majczi 

Dołączyła: 05 Sty 2015
Posty: 292
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-06-30, 15:03   

Trinity, z puszkowego też wychodzi! i jest pyszna :-D przepis z puszki hxxp://puszka.pl/przepis/3586-pasta_z_groszku_konserwowego_z_czosnkiem.html choć to żadna filozofia ;-) - zmiksować z czosnkiem, fajne na krakersach :-D

ale pastę z mrożonego muszę koniecznie wytestować, bo to jednak inny smak.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 12