wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wegańska tarta?
Autor Wiadomość
superchick 


Dołączyła: 26 Kwi 2008
Posty: 49
Skąd: okolice opola
Wysłany: 2008-07-08, 10:52   wegańska tarta?

Macie może przepis na wegańską tartę? Chodzi mi o ciasto i farsz (wytrawny), bo nie mam żadnego pomysłu.
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-07-10, 15:44   

Ciasto -
mąka razowa + olej ( w takiej ilości jak na kruche ciasto) dolewamy do tego mleko roslinne tak aby cisto dało się zagnieść.

Radzę najpierw podpiec ciasto, dopiero nakładać farsz. W sumie wszystkie składniki powinny być wcześniej usmażone/ugotowane. Można zlać sosem mleko sojowe + roztapiający się ser wegański ( jeśli masz gdzie kupić).
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
superchick 


Dołączyła: 26 Kwi 2008
Posty: 49
Skąd: okolice opola
Wysłany: 2008-07-10, 18:08   

Dzięki Karolina, na pewno w najbliższym czasie spróbuję pokombinować. A masz jakiś konkretny przepis (z ilością) na uniwersalne kruche ciasto? A co do sera, to niestety, u nas takiego wynalazku w sklepie ze zdr. żyw. nie uświadczysz :-? . Dla siebie i mamy posypię zwykłym serem, ale druga część musi być wegańska, ze względu na gości (tak, pierwszych :-> ).
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-07-10, 19:22   

Wiesz ja robię na wyczucie, na dużą tortownicę dałam ostatnio 3 szklanki mąki,oleju chyba szklankę - w każdym razie, tyle aby mąka była całkowicie zwilżona olejem ale ciasto nie było lejące, do tego mleko - ale tu już ci nie powiem bo lałam z kartonu - każda mąka też ma swoją chłonność - trzeba lać powoli sprawdzajac czy konsystencja jest już odpowiednia.
Posolić mąkę na początku- łyżeczkę.
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2008-07-11, 10:07   

ja robię podobnie jak Karolina tylko mleczko daje jedynie czasami do tarty z owocami, a tak najczęściej do ciasta daje wodę - warto czasami dodać do ciasta jakieś przyprawy np. rozmaryn, bazylię, lubczyk, majeranek, cynamon itp.
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-07-11, 10:10   

Ja daję zawsze do ciasta wodę, im bardziej razowa mąka, tym ciasto powinno być luźniejsze. Daję mniej oleju, ale to jak kto lubi. Do ciasta daję troszkę gałki muszkatołowej, troszkę slodkiej i ostrej papryki, majeranku i in, do słodkich cynamon lub kardamon.
 
 
superchick 


Dołączyła: 26 Kwi 2008
Posty: 49
Skąd: okolice opola
Wysłany: 2008-07-11, 14:35   

Dzięki za odpowiedzi! Też chyba zrobię z wodą, bo chcę, aby tarta była wytrawna. Tylko teraz co z farszem... Dodajecie po prostu uduszone warzywa? Możecie podać jakieś przykłady farszów? Czy to się Wam potem nie rozlatuje na talerzu? Hmm a może dodać agar?
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-07-11, 15:34   

superchick napisał/a:
chcę, aby tarta była wytrawna

a co to znaczy :oops: ?
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
superchick 


Dołączyła: 26 Kwi 2008
Posty: 49
Skąd: okolice opola
Wysłany: 2008-07-11, 15:47   

Karolina napisał/a:
superchick napisał/a:
chcę, aby tarta była wytrawna

a co to znaczy :oops: ?

z warzywami, nie na słodko
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-07-11, 17:25   

Ale to jest przepis na słono. Dałam ostatnio bo akurat mi zostało - naturalne, nie słodzone :-) Moim zdaniem smaczniejsze niż z wodą.
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
superchick 


Dołączyła: 26 Kwi 2008
Posty: 49
Skąd: okolice opola
Wysłany: 2008-07-11, 17:36   

Karolina a jaki farsz miałaś? Nie rozlatywał Ci się przy krojeniu?
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-07-15, 18:17   

Dlatego wcześniej podsmażam. Ostatnio była kapusta z grzybami.
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-12, 21:57   

A jak zrobić sos do takiej tarty wegańskiej? W zwykłej są jajka i mleko/śmietana, mleko mogę dać zbożowe, a co zamiast jajek? Mąka ziemniaczana?
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-02-13, 11:28   

gosia_w napisał/a:
A jak zrobić sos do takiej tarty wegańskiej? W zwykłej są jajka i mleko/śmietana, mleko mogę dać zbożowe, a co zamiast jajek? Mąka ziemniaczana?

Może spróbuj zrobisz taki wega " beszamel".
Olej ( najlepiej byłoby jakiś tłuszcz stały- palmowy czy kokosowy) na patelnię z łyżką mąki, podgrzać o zalać mlekiem zbożowym i gotować aż zgęstnieje. Sól, zioła i co tam jeszcze lubisz :-D
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-13, 16:39   

dziękuję thehoneypot :-D
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-02-15, 15:31   

bardzo proszę :mrgreen:
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-11-29, 11:53   

Tarta warzywna z sosem nerkowcowym z bloga "I love tofu" hxxp://ilovetofu-cb.blogspot.com/

Składniki :

ciasto
1 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. oleju
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

farsz
1/4 małego kalafiora , podzielonego na rozyczki
1 marchewka, starta na grubo
1 mała papryka + 1 cebula, pocięte drobno i podduszone na oleju
sól, pieprz, estragon, bazylia, rozmaryn

sos
50 g nerkowców, namoczonych na noc w wodzie
1 ząbek czosnku
4 łyżki wody
1 łyżka oleju
bazylia, sól, pieprz

Ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub zamrażarki na pół godziny) . Następnie wykładamy nim formę i brzegi. Układamy składniki nadzienia - krzyż kalafiorowy :) , potem obok drugi krzyż z marchewki i w pustych miejscach papryka z cebulką. Odcedzamy nerkowce i miksujemy je z resztą składników. Polewamy tartę. Całość pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 - 35 minut.
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-12-01, 11:52   

Spróbujcie tego przepisu, pyszny. :-D
Długo szukałam pomysłu na dobry sos do tarty i ten z nerkowców jest rewelacyjny. Robiłam też z migdałami i to też strzał w dziesiątkę.
 
 
Truscaveczka 
Wełnoholiczka


Dołączyła: 13 Kwi 2011
Posty: 35
Wysłany: 2011-04-17, 22:21   

Podbijam wątek, bo mnie zainteresowała jeszcze jedna kwestia - mój piersiowy Pan Syn jest chyba uczulony na soję, a w mleku tak sojowym, jak i ryżowym soja jest (w sumie w sojowym nic dziwnego :mrgreen: ). Co mogę wykombinować, żeby ciasto na tartę się skleiło? Jakaś skrobia czy coś? Zależy mi na pikantnej tarcie, na razie robiłam ciasto drożdżowe na wodzie, ale nudzi mi się pomału :/ No i uformować na "miseczkę" do rzadszego farszu się nie da.
_________________
hxxp://truspichci.blogspot.com/]Trus pichci
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-18, 06:50   

Truscaveczka, w mleku ryżowym jest ryż, a nie soja. ;-) Możesz użyć innego mleka zbożowego (np. owsiane), orzechowego, migdałowego lub po prostu wody.
 
 
Truscaveczka 
Wełnoholiczka


Dołączyła: 13 Kwi 2011
Posty: 35
Wysłany: 2011-04-18, 10:05   

Jest, jest, przynajmniej w tym, które u nas jest dostępne. A robić osobiście nie mam zdrowia. Nie wiem, na czym polega "mleczność" tych mlek zbożowych, kleją ciasto?
_________________
hxxp://truspichci.blogspot.com/]Trus pichci
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2011-04-18, 10:08   

Cytat:
Jest, jest, przynajmniej w tym, które u nas jest dostępne.
A jakie to mleko? Nigdy nie widziałam mleka ryżowego z soją prawdę mówiąc... a piłam nieraz.
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2011-04-18, 12:06   

Sporadycznie piekę bo piekarnik siadł a prodiż nie zawsze wyciągam. Do tarty nie daję mleka zbożowego. Ciasto to: mąka (orkiszowa), woda, olej/masło, sól i niekiedy zioła. Czasem ja ma być pulchniejsze woda gazowana, proszek do pieczenia. Farsze różne zazwyczaj warzywne (np. szpinak, pory, pieczarki) a niebawem sezon szparagowy więc możesz też próbować z nimi (obgotowuję, fajnie się łączą z serem wegańskim wędzonym, tofu wędzonym, sosem a`la beszamel - dodaję kapary albo ciut chrzanu czasem szczypiorek). Wywar po szparagach jest potem baza do zupy: szparagowej (gdy mam dużo) lub jakiejś jarzynowej a nawet zwykłej ziemniaczanej.
 
 
Truscaveczka 
Wełnoholiczka


Dołączyła: 13 Kwi 2011
Posty: 35
Wysłany: 2011-04-18, 13:58   

Lily, widzę teraz, że część jest na oleju słonecznikowym, część na sojowym. W sklepie eko jest tylko takie na sojowym :/
Agnieszka, dzięki za wskazówki. Ciasto się nie kruszy? Z farszami muszę uważać, szukam alergenów uczulających mojego synka.
_________________
hxxp://truspichci.blogspot.com/]Trus pichci
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2011-04-18, 14:50   

Nie ma za co. Ciasto do tarty wg oryginału ma być kruche. Z razowych mąk ciasto wyjdzie twardsze, ciemniejsze. Zamiast wody może testować gluta z siemienia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,37 sekundy. Zapytań do SQL: 12