wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kasza jaglana
Autor Wiadomość
zizu

Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-10-23, 09:08   

chciałbym zapytać o taką sprawę:

cóż takiego ma w sobie kasza jaglana, że jest/może być cennym składnikiem każdego jadłospisu?
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2008-10-23, 09:37   

z pierwszego lepszego artukułu w googlach:

pierwszy lepszy artykuł w googlach napisał/a:
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Najkorzystniejszy jest chyba tutaj skład aminokwasowy. Kasza jaglana zawiera bowiem znaczne ilość tryptofanu. Jako, że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.

Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
maryczary 
kocham życie


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 25 Sie 2008
Posty: 2167
Wysłany: 2008-10-23, 10:14   

maga napisał/a:
jaglankę zawsze przelewałam wrzątkiem przed gotowaniem, bo gdzieś czytałam, że się w ten sposób pozbywamy specyficznej goryczki
ja przelewam 2 lub 3 razy zimną wodą tylko i goryczki nigdy nie czułam, choć z różnych firm kupowałam jaglankę
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Tobayashi 


Pomogła: 34 razy
Dołączyła: 03 Sie 2007
Posty: 1507
Wysłany: 2008-10-23, 14:10   

Ja kupuję eko jaglankę i zawsze jest smaczna, bez goryczki. Dzisiaj zrobiłam z niej mąkę i dodałam do placków ziemniaczanych. Super dla ludzi na diecie bezglutenowej.
 
 
Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-23, 14:27   

Tobayashi napisał/a:
Dzisiaj zrobiłam z niej mąkę i dodałam do placków ziemniaczanych. Super dla ludzi na diecie bezglutenowej.
Ja do placków daję mąkę kukurydzianą, więc też bezglutenowo.
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2008-10-23, 14:39   

nawet mi do głowy nie przyszło żeby płukać jag :oops:
100 lat żyjesz, 100 lat się uczysz :-)
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2008-10-23, 16:56   

No to od dziś jej nie płuczę, jak mówicie, że to nie ma znaczenia. Po prostu tak wyczytałam i tak robiłam, będac przekonaną, że tak trzeba (i ze względu na niemiłe wspomnienia z dzieciństwa). I może w końcu uda mi się ugotować ja na sypko :-D
_________________
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-10-23, 17:11   

Ja zaczęłam płukać i stwierdzam, że to bardzo pomaga usunąć goryczkę.
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
mizumo 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 27 Mar 2008
Posty: 326
Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-10-23, 19:53   

jesli chodzi o goryczkę to zdecydowanie pomaga usuwanie białej pianki podczas gotowania :)
_________________
"Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..."
 
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-10-23, 20:34   

Maga, warto też płukać ze względu na zanieczyszczenia kaszy, które można usunąć z wodą.
 
 
hezer

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 85
Wysłany: 2008-10-23, 23:27   

Ania D. napisał/a:
Maga, warto też płukać ze względu na zanieczyszczenia kaszy, które można usunąć z wodą.

ta którą ja kupuję jest mega brudna, woda po pierwszym płukaniu (płuczę 3-4 razy) może co wrażliwszym odebrać apetyt...
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2008-10-24, 08:11   

hmmmm.... :roll:
Czyli polecacie płukać w zimnej wodzie? A wrzątkiem nie przelewać?
_________________
 
 
hezer

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Lip 2007
Posty: 85
Wysłany: 2008-10-26, 19:05   

ja polecam najpierw wypłukać a potem przelać wrzątkiem:)
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2008-10-26, 19:41   

a co do tego gotowania na sypko - nie próbowałam w sumie, ale skoro makaron i ryż się da, to może kaszę też. zahartować. ugotowaną na sitko i przelać zimną wodą, a potem oliwą. aż spróbuję następnym razem.
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2010-02-02, 19:58   

ja płuczę zimną wodą, potem zalewam wrzątkiem i gotuję pod przykryciem, wyłączam i dochodzi do siebie pod kocem, jest sypka i pyszna :-)
_________________
wariatka!
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-02-02, 20:10   

ja podobnie jak daria, z tym, że doprowadzam do wrzenia i pod koc, jest wtedy superowa i sypka, podobno metodą na jej sypkość jest nie mieszanie jej wogóle :)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-02, 20:46   

ja lekko prażę w garnku, zalewam wrzątkiem, mieszam, wylewam brudną wodę, powtarzam, zalewam wrzącą wodą (proporcje 1:2), gotuję na wolnym ogniu bez mieszania, aż kasza wchłonie wodę. Czasem jem od razu, czasem jest na kolejny dzień. Wychodzi zawsze sypka.
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2010-02-03, 06:06   

A ja lubię ciapę i zawsze gotuje na ciapę :-P
 
 
Jagula 
matka-nomadka


Pomogła: 64 razy
Dołączyła: 31 Sie 2007
Posty: 3207
Wysłany: 2010-02-19, 14:28   

rosa napisał/a:

kasza na sypko, nauczyłam się od k.leee: szklankę jaglatora zalewam 1,5 szkl. wrzątku. gotuję pod przykryciem 3min. wyłączam gaz i kasza sama dochodzi.


spróbowałam i pomysł zabił mnie swoją prostotą i skutecznością :-P
a teraz w piekarniku dochodzą gołąbki z jaglanką i pieczarkami z cebulką
_________________
hxxp://www.alterna-tickers.com]

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-02-19, 14:36   

zojka3 napisał/a:
A ja lubię ciapę i zawsze gotuje na ciapę
ma wyższy indeks glikemiczny 8-) wiesz co to znaczy :mrgreen:

Jagula napisał/a:
a teraz w piekarniku dochodzą gołąbki z jaglanką i pieczarkami z cebulką
orany, natchnęłaś mnie! zrobię jutro takie jedzonko :D , czyli farsz zrobilas z kaszy, pieczar i cebuli? w pomidorowym sosie?
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-02-19, 14:49   

Jagula napisał/a:
gołąbki z jaglanką i pieczarkami z cebulką

Łomatko, ale mi smaka narobiłaś. Akurat mam kapustę włoską.
Jkociakocia, jutro mamy taki sam obiadek :lol:
 
 
martka 


Pomogła: 88 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 3822
Skąd: UK
Wysłany: 2010-02-19, 14:50   

kociakocia napisał/a:
Jagula napisał/a:
a teraz w piekarniku dochodzą gołąbki z jaglanką i pieczarkami z cebulką
orany, natchnęłaś mnie! zrobię jutro takie jedzonko :D , czyli farsz zrobilas z kaszy, pieczar i cebuli? w pomidorowym sosie?

kociakocia, nie wiem jak robi Jagula, ale się wtrącę :mrgreen: ; robię tylko takie gołąbki - moim zdaniem dużo lepsze od wersji z ryżem, kasza się fajnie skleja, tylko nie wiem co indeksem wobec tego :-P
 
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-19, 15:47   

dziewczyny kasze jaglana najlepiej dlugo gotowac nie patrzcie na indeks wg chinskiej medycyny im dluzej gotowane tym bardziej nas ogrzeje lepiej sie strawi i w zyciu nie pojdzie w boczki kasze jaglana mozna jesc na okraglo nigdy od niej nie utyjecie tak twierd moj lekarz tcm i wiedza z ksiazek. Chinczycy robia cos takiego jak congee wiec kasze lub ryz gotuja godzinami a jacy szczupli sa!
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2010-02-19, 16:39   

kociakocia napisał/a:
zojka3 napisał/a:
A ja lubię ciapę i zawsze gotuje na ciapę
ma wyższy indeks glikemiczny wiesz co to znaczy

Kocia, bo dam Ci klapsa :-P

[ Dodano: 2010-02-19, 16:41 ]
agazima napisał/a:
nigdy od niej nie utyjecie

no i tego się bede trzmać ;-)
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-02-19, 19:54   

thehoneypot napisał/a:
Akurat mam kapustę włoską.
no właśnie pomyślałam o włoskiej :D ona jest taka słodziutka i delikatna
zojka3 napisał/a:
Kocia, bo dam Ci klapsa
omamo, ja lubię :mryellow:
martka napisał/a:
tylko nie wiem co indeksem wobec tego
w tym wypadku chranić indeks, w gołąbkach wyjście jest jedno, pożreć :mrgreen:

agazima, kasze są tuczące ;-) dlatego lepiej by były aldente, w sumie można na ultra minimalnym ogniu ją robić i też będzie sypka pewnie :)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 1,2 sekundy. Zapytań do SQL: 12