kasza jaglana |
Autor |
Wiadomość |
Arielka.v
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 525 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2010-03-08, 15:54
|
|
|
topcia napisał/a: | Aha-ryż dobrze rozgotowany też polecam na słodko |
Masz na myśli ryż brązowy czy biały?
mam zamiar robic ryż z jablkiem i cynamonem, tylko nie wiem jak to bedzie smakować z brązowym.
A co do kaszy, to ja niestety muszę nosic juz ugotowaną bo nie mam szansy zalewac jej wrzątkiem na uczelni.
Ale wystarczy pudełko zawinąć w folie i opatulić jakimś ręczniczkiem (duża torebka wskazana ) i cieplutkie jest bardzo długo |
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2010-03-09, 00:07
|
|
|
Arielka.v napisał/a: | Masz na myśli ryż brązowy czy biały? |
białego używam jedynie do robienia farb dla Wisi .
Arielka.v napisał/a: | tylko nie wiem jak to bedzie smakować z brązowym. |
na pewno SUPER
Arielka.v napisał/a: | bo nie mam szansy zalewac jej wrzątkiem na uczelni. |
tak ugotowana-tylko zalana wrzątkiem, żeby była ciepła . Gęstą robisz i potem zalewasz. Ja wszystkie kasze na maxa rozgotowuję. Takie papkowane są o konsystencji gęstej śmietany
Arielka.v,
Bardzo mi w ogóle miło, że w końcu mogę porozmawiać z kimś niechlebowym na temat jadania kasz na śniadanie |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-03-09, 03:50
|
|
|
topcia, daj przepis na te farby |
|
|
|
|
Arielka.v
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 525 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2010-03-09, 07:41
|
|
|
topcia, mi również bardzo miło.
A takie gotowanie kasz, ryżu, płatków, itd. na śniadanie to wielka frajda.
codziennie z tego samego składnika można wyczarować zupełnie inne danie zarówno w wersji słodkiej jak i słonej czy pikantnej
A tak swoją drogą kasza jaglana to teraz moje ulubione danie w każdej postaci
Dzisiaj będę próbować robić z gruszką na słodko.
A jeśli chodzi o ten ryż to bardzo dobrze że z brązowym bo białego nie jadamy.
Muszę koniecznie wypróbować |
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2010-03-10, 00:22
|
|
|
Arielka.v napisał/a: | zarówno w wersji słodkiej jak i słonej czy pikantnej |
żem zagrzybiona, to wychodzi zawsze prawie na słodko nawet z quinoa .
Arielka.v napisał/a: | robić z gruszką |
ale mnie łechtasz tymi owocami, a nie powinnam ich jeść...
dżo napisał/a: | topcia, daj przepis na te farby |
dżo, mielisz ryż ale na bardzo drobno, mieszasz z kurkumą, papryką słodką, stewią (jej nie próbowałam) dodajesz wody ciepłej chyba najlepiej na oko i tyle .
NIe potrafie zmielić ryżu na pyl i wychodzą trochę "piaskowate". ALe dzięki temu efekt jest fajniejszy (trójwymiarowy) po wyschnieciu).
PRzy następnej okazji spróbuję z samymi przyprawami.
[ Dodano: 2010-03-11, 00:14 ]
Ach i polecam do kasz dodawać nasiona zmielone, ale tak wiecej np. sezam, len, mak, wiesiołek-wtedy danie staje się bardziej sycące |
|
|
|
|
rysia83
Dołączyła: 22 Sie 2009 Posty: 114
|
Wysłany: 2010-07-19, 21:41
|
|
|
[quote="bronka"]Z resztki farszu do gołąbków Jaguli, zrobiłam kotleciki w piekarniku. Bardzo dobre wyszły. Chyba w końcu się przekonam do pieczonych kotlecików.[/quot
Czy moge dostać przepis na takie kokleciki:) |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]
hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-07-20, 14:09
|
|
|
rysia83, mieszasz ugotowaną jaglankę z cebulką, pieczarkami, lub warzywami- czyli tam masz pod ręką Kulasz kotleciki, obtaczasz w bułce tartej, albo i nie i pieczesz
polecam również pulpeciki
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8277
jeśli jeszcze nie znasz |
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2010-07-20, 22:17
|
|
|
bronka napisał/a: | i pieczesz |
w jakiej temp. przez ile czasu? |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-07-21, 10:34
|
|
|
topcia napisał/a: | bronka napisał/a: | i pieczesz |
w jakiej temp. przez ile czasu? |
ja piekę na 180°C aż będą ładną skórkę miały, obracam i czekam znów aż będą miały ładną skórkę. |
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2010-07-21, 23:23
|
|
|
bronka napisał/a: | ładną skórkę |
tzn. ? . CHrupiącą/ ciemniejszą |
|
|
|
|
rysia83
Dołączyła: 22 Sie 2009 Posty: 114
|
Wysłany: 2010-07-24, 15:45 poezja smaku
|
|
|
topcia napisał/a: | bronka napisał/a: | i pieczesz |
w jakiej temp. przez ile czasu? |
Kotlety wspaniałe zrobiłam z kalafiorem, marchewką, selerem siemieniem lnianym, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek do tego soso z cukini, bakłażana, pomidorów, łyżeczki miso Zblenderowany POROSTU POEZJA a Tośka się zajadała jak nie wie. Dzieki za przepis |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]
hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2010-07-24, 16:34
|
|
|
rysia83, no to treraz Ty podawaj przepis na sos-tzn. dusisz warzywa w wodzie i tyle pewnie? |
|
|
|
|
rysia83
Dołączyła: 22 Sie 2009 Posty: 114
|
Wysłany: 2010-07-24, 21:46
|
|
|
Mała cukinia, mały kabaczek, ok 6 pomidorów, cebulka, bazyli łyżeczka miso
Cebulkę dusimy na oliwie aż sie zarumieni, dorzucamy kabaczek(wcześniej niech poleż sobie z solą niech puści soki) cukinie, pomidory i dusimy na koniec odajemy bazylie czosnek i miso, wszystko blęderuje i Voila
Smacznego mi bardzo posmakował:) |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]
hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-05, 21:24
|
|
|
Dziś zrobiłam kluski leniwe - PYCHA. Młody zjadł ich strasznie dużo, a normalnie kaszą jaglaną już od dawna gardzi. No ale co kluski to kluski.
Mi wyszła wariacja (więcej mąki, zmielone prażone siemię lniane) tego przepisu:
Kluseczki „leniwe”
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (nawet rozgotowanej)
1 duży, bardzo dojrzały banan lub jajko
2-3 łyżki mąki (może być orkiszowa, ale my najczęściej korzystamy z kukurydzianej lub ziemniaczanej)
szczypta cynamonu.
Kaszę z bananem przepuszczam przez maszynkę do mielenia, dodaję cynamon i mąkę (w zależności od banana czasem trzeba jej dodać więcej, czasem mniej), formuję dwiema łyżeczkami małe kluseczki i kładę na wrzącą wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię – wyciągam. Podaję ciepłe z musem owocowym z owoców sezonowych.
Ja zrobiłam na słono, z sosem dyniowo-pomidorowo-pietruszkowym. |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2011-09-05, 21:26
|
|
|
Anja, dzięki za przepis nie rozwaliły ci się w gotowaniu? dałaś jajo czy banana? |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-05, 21:28
|
|
|
Nie rozwaliły się. Jajko dałam. |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2011-09-05, 21:37
|
|
|
dzięki |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-20, 08:19
|
|
|
Ponieważ u nas kluchy we wszelkiej postaci rządzą, zrobiłam ostatnio knedle z kaszy jaglanej. O tu jest przepis:
hxxp://ammniam.dziecisawazne.pl/knedle-z-kaszy-jaglanej-i-gryczanej-ze-sliwkami/
Bardzo dobre i, co dla mnie ważne, łatwe w lepieniu. |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-09-20, 10:00
|
|
|
Anja, I LOVE YOU!!!! |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
sunflower_ren
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 869 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 2011-09-20, 10:02
|
|
|
Anja, fajny pomysł! Muszę spróbować |
_________________ "Nie wystarczy patrzeć, aby widzieć, ani wiedzieć, aby rozumieć"
--------------------------------- |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-09-20, 10:58
|
|
|
Anja, jaaaaaaaaaa
No teraz to mnie rozbroiłaś |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2011-09-22, 07:32
|
|
|
Ania rozumiem, że robiłaś? Ile z tego przepisu wychodzi knedli. Tak spojrzałam na ten cynamon i wydaje mi się że dwie łyżeczki to dużo. A mam ochotę wypróbować... |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-22, 10:19
|
|
|
majaja, tak ze 25-30 mi wyszło. 5 sztuk mi się rozgotowało, więc - tak jak ludzie piszą w komentarzach - trzeba uwazać na czas gotowania. cynamonu później prawie nie było czuć. nie znam się, ale może to też miało zabić ten posmak kaszowy aa, i ja nie żałowałam syropu z agawy - pewnie dlatego takie było dobre. |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-09-22, 10:33
|
|
|
ja zrobiłam wczoraj - są pyszne - ja dałam banana i jajko, plus łyżka miodu.
Moje spostrzeżenie - trzeba wyjmować je od razu po wypłynięciu, bo raz nie mogłam od razu wyjąć i cała partia mi się rozgotowała. Reszta - od razu wyjęta - trzymała się całkiem nieźle |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2011-09-22, 10:47
|
|
|
Anja napisał/a: | Dziś zrobiłam kluski leniwe - PYCHA.
(...)
Ja zrobiłam na słono, z sosem dyniowo-pomidorowo-pietruszkowym. |
Aaaaaa, Anja no weź.... (nie da się ukryć - wszystkie składniki mam, tylko tak mi się nie chce....) |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
|