wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kasza jaglana
Autor Wiadomość
Arielka.v 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 27 Sie 2009
Posty: 525
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-03-08, 15:54   

topcia napisał/a:
Aha-ryż dobrze rozgotowany też polecam na słodko :-D


Masz na myśli ryż brązowy czy biały?
mam zamiar robic ryż z jablkiem i cynamonem, tylko nie wiem jak to bedzie smakować z brązowym.

A co do kaszy, to ja niestety muszę nosic juz ugotowaną bo nie mam szansy zalewac jej wrzątkiem na uczelni.
Ale wystarczy pudełko zawinąć w folie i opatulić jakimś ręczniczkiem (duża torebka wskazana :mryellow: ) i cieplutkie jest bardzo długo ;-)
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2010-03-09, 00:07   

Arielka.v napisał/a:
Masz na myśli ryż brązowy czy biały?

białego używam jedynie do robienia farb dla Wisi :-D .
Arielka.v napisał/a:
tylko nie wiem jak to bedzie smakować z brązowym.

na pewno SUPER :-D
Arielka.v napisał/a:
bo nie mam szansy zalewac jej wrzątkiem na uczelni.

tak ugotowana-tylko zalana wrzątkiem, żeby była ciepła :-D . Gęstą robisz i potem zalewasz. Ja wszystkie kasze na maxa rozgotowuję. Takie papkowane są o konsystencji gęstej śmietany
Arielka.v,
Bardzo mi w ogóle miło, że w końcu mogę porozmawiać z kimś niechlebowym na temat jadania kasz na śniadanie :mryellow:
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-03-09, 03:50   

topcia, daj przepis na te farby :-)
 
 
Arielka.v 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 27 Sie 2009
Posty: 525
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-03-09, 07:41   

topcia, mi również bardzo miło.
A takie gotowanie kasz, ryżu, płatków, itd. na śniadanie to wielka frajda.
codziennie z tego samego składnika można wyczarować zupełnie inne danie zarówno w wersji słodkiej jak i słonej czy pikantnej :mryellow:
A tak swoją drogą kasza jaglana to teraz moje ulubione danie w każdej postaci :mryellow:
Dzisiaj będę próbować robić z gruszką na słodko.

A jeśli chodzi o ten ryż to bardzo dobrze że z brązowym bo białego nie jadamy.
Muszę koniecznie wypróbować :mryellow:
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2010-03-10, 00:22   

Arielka.v napisał/a:
zarówno w wersji słodkiej jak i słonej czy pikantnej

żem zagrzybiona, to wychodzi zawsze prawie na słodko nawet z quinoa :mryellow: .
Arielka.v napisał/a:
robić z gruszką

ale mnie łechtasz tymi owocami, a nie powinnam ich jeść...
dżo napisał/a:
topcia, daj przepis na te farby


dżo, mielisz ryż ale na bardzo drobno, mieszasz z kurkumą, papryką słodką, stewią (jej nie próbowałam) dodajesz wody ciepłej chyba najlepiej na oko i tyle :-D .
NIe potrafie zmielić ryżu na pyl i wychodzą trochę "piaskowate". ALe dzięki temu efekt jest fajniejszy (trójwymiarowy) po wyschnieciu).
PRzy następnej okazji spróbuję z samymi przyprawami.

[ Dodano: 2010-03-11, 00:14 ]
Ach i polecam do kasz dodawać nasiona zmielone, ale tak wiecej np. sezam, len, mak, wiesiołek-wtedy danie staje się bardziej sycące ;-)
 
 
rysia83 


Dołączyła: 22 Sie 2009
Posty: 114
Wysłany: 2010-07-19, 21:41   

[quote="bronka"]Z resztki farszu do gołąbków Jaguli, zrobiłam kotleciki w piekarniku. Bardzo dobre wyszły. Chyba w końcu się przekonam do pieczonych kotlecików.[/quot


Czy moge dostać przepis na takie kokleciki:)
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]
hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-07-20, 14:09   

rysia83, mieszasz ugotowaną jaglankę z cebulką, pieczarkami, lub warzywami- czyli tam masz pod ręką :-P Kulasz kotleciki, obtaczasz w bułce tartej, albo i nie i pieczesz :-D
polecam również pulpeciki
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8277
jeśli jeszcze nie znasz
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2010-07-20, 22:17   

bronka napisał/a:
i pieczesz

w jakiej temp. przez ile czasu? ;-)
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-07-21, 10:34   

topcia napisał/a:
bronka napisał/a:
i pieczesz

w jakiej temp. przez ile czasu? ;-)

ja piekę na 180°C aż będą ładną skórkę miały, obracam i czekam znów aż będą miały ładną skórkę.
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2010-07-21, 23:23   

bronka napisał/a:
ładną skórkę

tzn. ? :-D . CHrupiącą/ ciemniejszą :?:
 
 
rysia83 


Dołączyła: 22 Sie 2009
Posty: 114
Wysłany: 2010-07-24, 15:45   poezja smaku

topcia napisał/a:
bronka napisał/a:
i pieczesz

w jakiej temp. przez ile czasu? ;-)


Kotlety wspaniałe :-) zrobiłam z kalafiorem, marchewką, selerem siemieniem lnianym, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek do tego soso z cukini, bakłażana, pomidorów, łyżeczki miso Zblenderowany POROSTU POEZJA a Tośka się zajadała jak nie wie. Dzieki za przepis
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]
hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2010-07-24, 16:34   

rysia83, no to treraz Ty podawaj przepis na sos-tzn. dusisz warzywa w wodzie i tyle pewnie?
 
 
rysia83 


Dołączyła: 22 Sie 2009
Posty: 114
Wysłany: 2010-07-24, 21:46   

Mała cukinia, mały kabaczek, ok 6 pomidorów, cebulka, bazyli łyżeczka miso

Cebulkę dusimy na oliwie aż sie zarumieni, dorzucamy kabaczek(wcześniej niech poleż sobie z solą niech puści soki) cukinie, pomidory i dusimy na koniec odajemy bazylie czosnek i miso, wszystko blęderuje i Voila

Smacznego mi bardzo posmakował:)
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]
hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-05, 21:24   

Dziś zrobiłam kluski leniwe - PYCHA. :-) Młody zjadł ich strasznie dużo, a normalnie kaszą jaglaną już od dawna gardzi. No ale co kluski to kluski. :-)
Mi wyszła wariacja (więcej mąki, zmielone prażone siemię lniane) tego przepisu:

Kluseczki „leniwe”
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (nawet rozgotowanej)
1 duży, bardzo dojrzały banan lub jajko
2-3 łyżki mąki (może być orkiszowa, ale my najczęściej korzystamy z kukurydzianej lub ziemniaczanej)
szczypta cynamonu.

Kaszę z bananem przepuszczam przez maszynkę do mielenia, dodaję cynamon i mąkę (w zależności od banana czasem trzeba jej dodać więcej, czasem mniej), formuję dwiema łyżeczkami małe kluseczki i kładę na wrzącą wodę. Kiedy wypłyną na powierzchnię – wyciągam. Podaję ciepłe z musem owocowym z owoców sezonowych.



Ja zrobiłam na słono, z sosem dyniowo-pomidorowo-pietruszkowym.
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2011-09-05, 21:26   

Anja, dzięki za przepis :-) nie rozwaliły ci się w gotowaniu? dałaś jajo czy banana?
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-05, 21:28   

Nie rozwaliły się. :-) Jajko dałam.
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2011-09-05, 21:37   

dzięki
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-20, 08:19   

Ponieważ u nas kluchy we wszelkiej postaci rządzą, zrobiłam ostatnio knedle z kaszy jaglanej. O tu jest przepis:
hxxp://ammniam.dziecisawazne.pl/knedle-z-kaszy-jaglanej-i-gryczanej-ze-sliwkami/
Bardzo dobre i, co dla mnie ważne, łatwe w lepieniu.
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-09-20, 10:00   

Anja, I LOVE YOU!!!!
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
sunflower_ren 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 13 Lip 2010
Posty: 869
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2011-09-20, 10:02   

Anja, fajny pomysł! Muszę spróbować :-)
_________________
"Nie wystarczy patrzeć, aby widzieć, ani wiedzieć, aby rozumieć"
---------------------------------
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-09-20, 10:58   

Anja, jaaaaaaaaaa
No teraz to mnie rozbroiłaś :mrgreen:
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2011-09-22, 07:32   

Ania rozumiem, że robiłaś? Ile z tego przepisu wychodzi knedli. Tak spojrzałam na ten cynamon i wydaje mi się że dwie łyżeczki to dużo. A mam ochotę wypróbować...
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-22, 10:19   

majaja, tak ze 25-30 mi wyszło. 5 sztuk mi się rozgotowało, więc - tak jak ludzie piszą w komentarzach - trzeba uwazać na czas gotowania. cynamonu później prawie nie było czuć. nie znam się, ale może to też miało zabić ten posmak kaszowy ;-) aa, i ja nie żałowałam syropu z agawy - pewnie dlatego takie było dobre. 8-)
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-09-22, 10:33   

ja zrobiłam wczoraj - są pyszne - ja dałam banana i jajko, plus łyżka miodu.

Moje spostrzeżenie - trzeba wyjmować je od razu po wypłynięciu, bo raz nie mogłam od razu wyjąć i cała partia mi się rozgotowała. Reszta - od razu wyjęta - trzymała się całkiem nieźle :)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2011-09-22, 10:47   

Anja napisał/a:
Dziś zrobiłam kluski leniwe - PYCHA. :-)
(...)
Ja zrobiłam na słono, z sosem dyniowo-pomidorowo-pietruszkowym.

Aaaaaa, Anja no weź.... (nie da się ukryć - wszystkie składniki mam, tylko tak mi się nie chce....)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,46 sekundy. Zapytań do SQL: 13