wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
chrupiaca cieciorka
Autor Wiadomość
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-10, 09:18   chrupiaca cieciorka

ostatnio zostalo mi troche namoczonej cieciorki bo robilam falafle i wlozylam ja do opiekacza posyapalam sola i ziolami i wiecie jaka dobra chrupiaca wyszla?! lepsza od popcornu zapewne
inspiracje zaczerpnelam od wczorajszego prazenia ziaren
Polecam
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2008-07-10, 18:42   

agazima, o proszę
a jakie zioła? :-)
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-11, 06:35   

wiesz co bo ja mam sol z ziolami wiec mysle ze takie ziola jak do salatek
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-07-11, 09:32   

Do jakiego opiekacza?
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-11, 10:15   

ja mam taki maly na stol jest on baRDzo stary nowsze wersje to takie male opiekacze zamykane taki do zapiekaek
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
yolin 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 08 Mar 2008
Posty: 513
Skąd: sudety
Wysłany: 2008-08-04, 09:30   

o kurcze, musze wyprobowac :-D moze bezie to smakowac mojemu synowi, ktory ogolnie nie lubi zadnych straczkowych
a co to jest/sa falafle?
_________________
To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2008-09-18, 22:55   

agazima, w jakiej temp? piekłam w 50, to tylko wysechła jak kapeć :-( Pewnie dać ze 200 na kilka minut?
 
 
rysia83 


Dołączyła: 22 Sie 2009
Posty: 114
Wysłany: 2010-07-24, 21:18   

yolin napisał/a:
o kurcze, musze wyprobowac :-D moze bezie to smakowac mojemu synowi, ktory ogolnie nie lubi zadnych straczkowych
a co to jest/sa falafle?


Falafel to oryginalny, wegetariański przysmak pochodzący z krajów arabskich. Tradycyjnie, przygotowywany jest z ziaren cieciorki. Roślina ta pochodzi z zachodniej Azji i jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, minerałów ( wapnia i żelaza) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Potrzebne produkty:
- 2 szklanki suchej cieciorki
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy włoskiej lub własna mieszanka ziół:
(1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1/4 łyżeczki zmielonego kminku, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli)
- siekana zielona pietruszka
- sól do smaku


Sposób przygotowania:
Namoczoną przez noc cieciorkę płuczemy, a następnie odsączamy i mielimy na drobno w malakserze. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Z tak powstałej masy formujemy kulki i smażymy w głębokim tłuszczu (ghee ewentualnie olej np. ryżowy).

Uwaga!

Do falafli używamy zawsze cieciorki niegotowanej. Jeśli użyjemy gotowanej, kulki rozpadną się podczas smażenia.
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]
hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
nika 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 508
Skąd: Kielce
Wysłany: 2010-07-24, 23:45   

O tej cieciorce to pisałam już dawno :-P
ja ją mocze w wodzie z solą, bo wtedy jest taka słona cała i sól nie spada.
 
 
 
mal.jesionowska 

Dołączyła: 29 Lis 2013
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-11-29, 11:29   

Podobnie robię z grochem.
Ugotuję, do tego przyprawy, oliwa, ew. pietruszka bądź gotowana marchewka i cudo!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12