wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
...z dyni ;-)
Autor Wiadomość
YolaW 


Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2008-12-04, 22:57   

Jak długo można przechowywać dynię w całości? Trzymam ją na korytarzum gdzie jest chłodno (nie jest ogrzewany) chyba już z miesiąc i jest jak na razie twarda, wygląda ok. Jak długo jeszcze wytrzyma?
_________________
hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17]
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2008-12-05, 16:38   

Dłuuugo, jak ma nigdzie nie uszkodzoną skórkę to do wiosny spokojnie.

Jak komuś się nie chce obierać skórki to zawsze może zrobić pieczoną - nadziewaną.
Pycha jest do ryżu z duszona z duża ilością czosnku, zapiekanki na dyni z sosem pomidorym też są pycha, choć u nas najęczęściej jako zupa jest dynia jadana, fajne jest połączenie dyni i imbiru.
 
 
natasha 

Dołączyła: 28 Wrz 2008
Posty: 37
Wysłany: 2008-12-07, 13:52   

mini zapiekanki z dyni:

dynię (0.5 kg) pokroić, wrzucić do rondelka z łyżeczką startego imbiru i odrobiną gałki muszkatołowej, zalać śmietanką sojową (można zwykłą... sojowe śmietanki produkuje m.in Alprosoja) i gotować chwilę, przełożyć do małych żaroodpornych miseczek, posypać sezamem i zapiekać z 15 min. smacznego :)
 
 
YolaW 


Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2008-12-07, 21:12   

majaja napisał/a:
Dłuuugo, jak ma nigdzie nie uszkodzoną skórkę to do wiosny spokojnie.

to świetnie :) Będzie wspomnienie jesieni w środku zimy :)
_________________
hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17]
 
 
frjals 
ískalt tófa


Pomogła: 23 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1706
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2008-12-14, 11:24   

Ja się ostatnio zakochałam w soku dyniowym, tyle że nie surowym.
Dynię pokroiłam na plasterki i poddusiłam w wodzie, jak była miękka to zmiksowałam, dodałam więcej wody do odpowiedniej konsystencji, sok z cytryny i miód i wyszedł pyszny sok. Można go oczywiście nazywać kompotem, jak ktoś chce :mrgreen: , ale sprzedają takie cos jako "kubusie" itp i nazywają sokiem.

Mam zamiar wypróbować jeszcze ciasto puszczykowe (znaczy się dyniowe :-> ) i może jak sie odważę halawę.
_________________

 
 
YolaW 


Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2009-11-21, 19:06   

daria napisał/a:
gulasz z dyni

daria, zrobiłam dzisiaj Twój gulasz - jest cudownie pyszny!! Dzieki za przepis :) Olaf już wtrąbił michę i drugie tyle ma na jutro. My nasze porcje już dawno mamy zjedzone :)
_________________
hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17]
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2009-11-21, 21:12   

YolaW, cieszę się :-)
_________________
wariatka!
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2009-12-21, 16:15   

Zupa rozgrzewająca

- mały por
- 2 ząbki czosnku
- 500-600 g dyni
- 250 g ziemniaków
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1,5 łyżeczki curry
- sól
- oliwa lub dobry olej

Pora, ziemniaki i dynię umyć. Pora poszatkować, dynię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora i czosnek poddusić kilka minut w oliwie z przyprawami, następnie dodać pozostałe warzywa oraz soczewicę. Zalać 4-6 szklankami wody.
Gotować 20-25 minut a w połowie gotowania posolić.
Zmiksować całość i ewentualnie dodać wody / bulionu jeśli zupa jest zbyt gęsta.


Placki z dyni

- ok. 1 kg dyni
- duże jajko
- 3- 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
- sól
- olej do smażenia

Dynię umyć, obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli (niekoniecznie). Dobrze wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Można podawać na słodko ( z brązowym cukrem lub syropem) lub na słono.

Spaghetti z sosem dyniowym

- 200 g makaronu spaghetti
- 250 g dyni
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany (18%)
- łyżka masła lub oliwy
- pieprz cayenne lub sproszkowana chilli
- sól, pieprz

Dynię umyć, obrać, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulkę drobno pokroić i poddusić na małym ogniu. Dodać czosnek i dynię. W połowie duszenia dodać sól, pieprz, cayenne. Gdy dynia będzie miękka zaciągnąć śmietaną ( niekoniecznie). Jeśli dynia nie rozgotuje się można ją zmiksować na gęsty sos.

Dynia pieczona

- 0,5 kg miąższu dyni bez skóry i pestek
- sól morska
- ząbek czosnku
- odrobinka pieprzu kajeńskiego lub szczypta cynamonu + gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek

Dynię pokroić w grubą kostkę (o boku 3-4 cm) lub w plastry (grubości 1-2 cm).
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub posmarowanej oliwą i posypać przyprawami. Można skropić odrobiną oliwy.
Piec w temperaturze 180-200°C przez 20 minut. Po wyjęciu można skropić odrobiną oliwy lub oleju tłoczonego na zimno. Najlepiej udekorować ziołami
Podawać jako dodatek do obiadu lub lekką aromatyczną przekąskę.

Gnocchi dyniowe

- 200 g ziemniaków
- 300 g surowego miąższu dyni
- 200 g mąki + mąka do wysypania stolnicy
- jajko
- sól

Ziemniaki ugotować i rozdusić lub zemleć w maszynce. Dynię upiec w piekarniku, lub ugotować na parze i zmiksować. Ziemniaki i dynia powinny być jak najbardziej suche.
Zmielone ziemniaki, dynię, jajko, mąkę i szczyptę soli zagnieść na elastyczne ciasto.
Uformować wałek, pokroić na małe kluseczki i ugotować krótko w osolonym wrzątku.
Podawać z masłem lub jakimkolwiek innym ulubionym sosem.
Jest to smaczne i zdrowe danie dla dzieci już po pierwszych urodzinach.

Zupa dyniowo kokosowa

- 500 g dyni
- pół puszki mleka kokosowego
- woda
- gałka muszkatołowa ( szczypta)
- sól

Dynię pokroić w kostkę, ugotować, zmiksować, dodać mleko kokosowe i przyprawy. Chwilkę pogotować.

Jest słodziutka, aksamitna i cuuudowna:)

[ Dodano: 2009-12-21, 16:17 ]
W tym roku dynia długo królowała u mnie w kuchni:)
Jeszcze mam jedną:), ale zamrożę resztę dla maluchów na zimę.
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-22, 16:57   

dynia jest dobra sama w sobie i po drugie dziala na potrojny ogrzewacz w naszym ciele
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
YolaW 


Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2009-12-22, 18:08   

My dostaliśmy kolejną dynię więc będzie gulasz :) Nasz ulubiony, jadaliśmy go co 2 dni przy poprzedniej dyni.
Kuszą mnie jeszcze placki i to gnocchi.
_________________
hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-09-12, 21:58   

YolaW napisał/a:
daria, zrobiłam dzisiaj Twój gulasz - jest cudownie pyszny!!

Pyszny, pyszny! Zrobiłam na jutrzejszy obiad :-D .
 
 
kasiaaa 

Dołączyła: 22 Gru 2009
Posty: 77
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-14, 17:56   

a ja mam pytanie, poprosiłam tate zeby kupił dynie no i stoi w kuchni taka na dole intensywnie pomarańczowa, na górze ciemno zielona i nie wiem czy rozcinac czy lepiej czekać na halloween :mryellow: Wczesniej kupowałam jasno pomarańczową, wręcz bladziutką i nie wiem czy z tej co teraz mam tez moge zrobic zupe/placki/ciasto itp
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-09-14, 18:23   

kasiaaa napisał/a:
a ja mam pytanie, poprosiłam tate zeby kupił dynie no i stoi w kuchni taka na dole intensywnie pomarańczowa, na górze ciemno zielona i nie wiem czy rozcinac czy lepiej czekać na halloween :mryellow: Wczesniej kupowałam jasno pomarańczową, wręcz bladziutką i nie wiem czy z tej co teraz mam tez moge zrobic zupe/placki/ciasto itp

Do Halloween sporo czasu, kupisz następną, ja bym zrobiła, zupę, ciasto, upiekła z ziołami, a jakby zostało to jeszcze raz to samo :mrgreen: . W tym roku namiętnie jemy dyniowate od połowy lipca dosłownie co drugi dzień. Czuję się uszczęśliwiona w końcu i najedzona, ale nie mam dosyć. :-) Na szczęście wszystkim jeszcze smakuje. :-)
Jest sporo odmian dyni, nie wiem jaka to może być, ale raczej na pewno będzie jadalna i raczej na pewno dobra. Ta jaśniutka to pewnie była Bambino - wcale nie najlepsza z dyń, ale chyba najpopularniejsza.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
kasiaaa 

Dołączyła: 22 Gru 2009
Posty: 77
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-14, 18:44   

kofi napisał/a:
kasiaaa napisał/a:
a ja mam pytanie, poprosiłam tate zeby kupił dynie no i stoi w kuchni taka na dole intensywnie pomarańczowa, na górze ciemno zielona i nie wiem czy rozcinac czy lepiej czekać na halloween :mryellow: Wczesniej kupowałam jasno pomarańczową, wręcz bladziutką i nie wiem czy z tej co teraz mam tez moge zrobic zupe/placki/ciasto itp

Do Halloween sporo czasu, kupisz następną, ja bym zrobiła, zupę, ciasto, upiekła z ziołami, a jakby zostało to jeszcze raz to samo :mrgreen: . W tym roku namiętnie jemy dyniowate od połowy lipca dosłownie co drugi dzień. Czuję się uszczęśliwiona w końcu i najedzona, ale nie mam dosyć. :-) Na szczęście wszystkim jeszcze smakuje. :-)
Jest sporo odmian dyni, nie wiem jaka to może być, ale raczej na pewno będzie jadalna i raczej na pewno dobra. Ta jaśniutka to pewnie była Bambino - wcale nie najlepsza z dyń, ale chyba najpopularniejsza.


ja zakochalam sie w dyni, przerobiłam i zjadłam 2,5 kg w jeden dzien, w sumie to w jeden obiad :shock: :mrgreen: Dzis mialam chec na powtórke, ale to co znalazłam w kuchni troche mnie zdziwilo, wolalam zapytac, ale skoro piszesz, ze kazda dobra to jutro ja spozytkuje napewno.

co mozna jeszcze dobrego zrobic z dyni? z jakimi innymi warzywami (po z tymi gulaszowatymi) smakuje dobrze?
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-09-14, 19:01   

Ostatnio moja ulubiona: pieczona z ziemniakami, papryką, porami pokrojonymi w plasterki, czosnkiem, marchewką i dużą ilością ziół (głównie rozmaryn i bazylia), w oliwie w naczyniu do zapiekania (przykryte) tak ze 40 minut do godziny. Ślicznie się dusi, jest cudownie delikatne w smaku i pachnące ziołami.
W tym roku parę razy robiłam też pyszną zupę-krem z dyni z bardzo małą ilością wody, porem i solą i koniec. Duszone na maśle, zblendowane, albo nawet nie, bo się rozpada.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
kasiaaa 

Dołączyła: 22 Gru 2009
Posty: 77
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-14, 19:16   

ta zapiekanka brzmi smakowicie, chyba jutro cos takiego zrobie. Mi bardzo smakowaly pieczone placki dyniowe (duzo dyni startej na najmniejszych oczkach, cebula, jajo, sol, pieprz i curry) nawet moja anty warzywna siostra zjadla kilka :-D
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-09-14, 19:21   

U nas dziś znow gulasz darii, on jest rewelacyjny, Tymon on uwielbia :-D , dodałam trochę domoweego przecieru pomodorowego z pomidorów paprykowych i wyszedł jeszcze lepszy.
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-14, 21:16   

u nas dzisiaj dyniowe pesto: zmiksowane kawałki upieczonej dyni, podprażone orzechy laskowe, odrobina oliwy, czosnek, sól, pieprz

jutro idę dokupić dyni i będzie gulasz darii :)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-09-14, 21:19   

ifinoe, i jak wyszło to pesto? zniewoliło smakiemm czy takie sobie?
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2010-09-14, 21:59   

dżo napisał/a:
U nas dziś znow gulasz darii, on jest rewelacyjny




wowww, super, a ja dziś zupę zrobiłam z dyni i zastanawiałam się, co by tu z reszty zrobić, dżo, dzięki za przypomnienie... ;-)
_________________
wariatka!
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-14, 23:12   

dżo napisał/a:
ifinoe, i jak wyszło to pesto? zniewoliło smakiemm czy takie sobie?


według mnie jest przepyszne :)
zjadłam potrójna porcję ;)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
dagajaga 


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 07 Wrz 2009
Posty: 172
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-16, 16:50   

dżo napisał/a:
YolaW napisał/a:
daria, zrobiłam dzisiaj Twój gulasz - jest cudownie pyszny!!

Pyszny, pyszny! Zrobiłam na jutrzejszy obiad :-D .


a jakie proporcje tego gulaszu bo chciałam zrobić a nie wiem ile soczewicy gotować i ile do tego tej dyni, no i czy musi być czerwona cebula bo mam zwykłą?
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2010-09-16, 20:09   

ja zawsze na oko robię, daję z jedną cebulę, zwykle czerwoną, ale biała w sumie też może chyba być.. nie wiem, czy smaku to nie zmieni ;-)
dynię zwykle mam taką małą, soczewicy ze szklankę suchej daję...
_________________
wariatka!
 
 
dagajaga 


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 07 Wrz 2009
Posty: 172
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-16, 20:58   

daria napisał/a:
ja zawsze na oko robię, daję z jedną cebulę, zwykle czerwoną, ale biała w sumie też może chyba być.. nie wiem, czy smaku to nie zmieni ;-)
dynię zwykle mam taką małą, soczewicy ze szklankę suchej daję...


dzięki, jutro robię :-D
dynię to ja mam wielką, z własnej hodowli :mryellow: więc będzie jutro gulasz dyniowy i zupa dyniowa i pewnie zejdzie tylko z 1/5 tej dyni
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-09-16, 22:17   

dagajaga, ostatnio nie miałam cebuli (żadnej) więc dałam podduszony por i tez świetne wyszło.Na naszą trzyosobową rodzine robię z 1/4 dyni (takiej większej) i 1/2 szklanki suchej soczewicy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,45 sekundy. Zapytań do SQL: 12