Różne mąki |
Autor |
Wiadomość |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-09-23, 12:20 Różne mąki
|
|
|
Nie wiem, czy to właściwe miejsce, ale zupełnienie wiem, gdzie ten temat umieścić.
Uzbierałam sobie kolekcję róznych mąk - nie żadnych egzotycznych (oprócz kasztanowej ), tylko takie tam - kukurydziana, ryżowa, owsiana, itd. No i cały czas właściwie piekę na tej swojej ulubionej grahamce pszennej, bo nie wiem jakie właściwości - że tak powiem - fizyczne mają te różne mąki.
Kiedyś dodałam do bułeczek drożdżowych jaglanej - wyszły twarde - nie wiem, czy to od tej mąki? Nie wiem, czy jak dodam ryżowej nie będzie za bardzo kleiste ciasto, za gryczaną nie przepadam, kukurydzianą kiedys dałam o ciasta, tez jakieś twardawe było.
A może coś nie tak z proporcjami?
Zależy mi na tym, zeby zrobić drożdżowe bułeczki - daję takei Danielowi do szkoły - w miarę miękkie i pulchne, bo te z jaglaną jadł biedak, ale nie zdążył już zjeść owoców, bo tak długo
Ma ktoś jakąś ściągę z właściwości mąki? |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-09-23, 13:19
|
|
|
Kofi, z moich doświadczeń:
- jaglana jest rzeczywiście taka sucha, większa jej ilość zmienia smak i "wysusza" produkt. Ja daję ją np. do nalesników (maks 1/3 innych mąk, dobrze jest łączyć z gryczaną i owsianą), doskonała jest do chleba żytniego, powoduje, że nie jest on taki wilgotny. Ja daję też do mąki pszennej pełnoziarnistej, gdy robię ciasto na pierogi (1/3 ilości)
- gryczaną bardzo lubię, jest delikatna i daje pulchność naleśnikom. Robię ją zwsze z gryki niepalonej, z ciemnej ma bardzo intensywny smak. doskonała jest do nalesników (można robić naleśniki tylko z tej mąki, bez żadnych innych dodatków, można też łączyć ją z innymi), bardzo lubię dodawać do chleba, mam wrażenie, że chleby są wtedy bardziej chrupiące. Mozna dodawać ją do makaronu, pierogów (zwłaszcza pieczonych), ciast. Smaczne są ciasteczka słone z mąki gryczanej, dodaję wtedy trochę mąki pszennej pp
- owsiana - dobra do wszystkiego, do ciasteczek i ciast, do pierożków pieczonych (bardzo dobre sa pierożki pieczone, gdy łączy się mąke pszenną pełnoziarnistą i owsianą)
- ryżowa - można dodawać do nalesników, powoduje, że są one chrupkie. Robię czasem naleśniki tylko z ryzowej mąki, ale one inaczej się smażą (na początku ciasto na patelni wygląda jak gotująca się zupa), można więc dla ułatwienia łączyć ją z innymi mąkami, np. gryczaną, pszenna pp. Daję też ją czasem do racuchów (są bardziej kruche), trochę do chleba żytniego
- kukurydziana - jako dodatek do innych mąk, do pierogów, do nalesników etc |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-09-23, 13:37
|
|
|
Owsiana jest doskonała do robienia gofrów.
O kukurydzianej znalazłam:
Ze względu na wysoką zawartość skrobi, w mące kukurydzianej, bywa ona stosowana do wypieku ciast i pieczywa, w którym nie pożądane jest wytworzenie siatki glutenowej np. w biszkoptach. Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i na powstanie ładnego złotego koloru.
Też używam jej do naleśników pół na pój z mąką pszenną (np. orkiszową).[/quote]
Z ryżową mam najmniej doświadczenia, wiem na pewno, że ciasto z samej ryżowej mąki jest twarde. |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-09-23, 14:52
|
|
|
Z owsianej będzie dobry piernik - z miodem i bananami |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-09-24, 07:49
|
|
|
Dziękuję dziewczyny, o to mi chodziło.
Fajnie, że jaglaną można dać do chleba, bo ona ma fajny smak, tylko chyba przesadziłam z ilością w tych bułeczkach. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-09-24, 17:15
|
|
|
przy pieczeniu chleba z mąk bezglutenowych u mnie sprawdzało się dodawanie gluta z siemienia, wypiek nie wychodził taki suchy |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-09-24, 18:06
|
|
|
Kofi - z kukurydzianej (trzeba wcześniej ugotowac) można zrobi tortillę. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2013-01-12, 19:37
|
|
|
odkopuję temat bo mam paczkę mąki orkiszowej grubomielonej i nie mam pojęcia co z nią zrobić, bo jest taka gruba |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2013-01-12, 19:38
|
|
|
ropuszka, pomieszać z białą? I wtedy wszystko |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
ropuszka
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2013-01-12, 19:43
|
|
|
MartaJS napisał/a: | ropuszka, pomieszać z białą? I wtedy wszystko |
czyli po trochu do wszystkiego aż się skończy
dziękuję
(kupiłam przez przypadek i mi miejsce w szafce zajmowała ) |
|
|
|
|
Mnemozyne
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Maj 2012 Posty: 390
|
Wysłany: 2013-01-12, 20:48
|
|
|
Ja to i bez mieszania używam jej do wszystkiego, ale to takie zboczenie, bo to moja ulubiona mąka... |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2013-01-12, 21:03
|
|
|
Gruba to na chleb... |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2013-01-12, 22:33
|
|
|
Właśnie zrobiłam z takiej babeczki. |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2013-01-13, 14:03
|
|
|
dorzucę do listy najróżniejsze pierogasy, i na słodko, na pikantnie, a i kwaśno;) |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
|