wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
paprykowo
Autor Wiadomość
Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-02, 09:46   paprykowo

Zrobiłam już paprykę kiszoną, sporo papryki marynowanej na dwa sposoby i wciąż mam jeszcze dużo papryki. Zastanawiam się na podduszeniem na oleju posolonej, pokrojonej drobno papryki i wpakowaniu tego do słoików. Myślicie, że będzie się trzymać? Przydałoby się w zimie do jakiś potraw, bo później papryka droga i mało smaczna tak naprawdę.
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-10-02, 09:50   

Moja mama robi co roku leczo z cukinią i papryką do słoików. Nie ma problemów z przechowywaniem.
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-10-02, 09:59   

Ewa jest gdzieś przepis na tę kiszoną?
Parę razy zrobiłam leczo (które uwielbiam), ale nie zawsze mi się odpowiednio zamknęło i z żalem musiałam wurzucać. Mam ochotę zamrozić trochę, żeby potem sobie zrobić taką mieszankę na patelnię do smażenia z cukinią i czymś tam jeszcze (ziemniaki, fasola, itp.).
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-02, 11:32   

kofi napisał/a:
Ewa jest gdzieś przepis na tę kiszoną?
Nie wiem czy jest. Ja robiłam tak jak ogórki tylko zamiast korzenia chrzanu dałam liście, bo akurat takowe miałam. Poza tym czosnek, koper, gorczyca, kolendra. Zalać osoloną wodą (łyżka soli na litr wody)
kofi napisał/a:
Parę razy zrobiłam leczo (które uwielbiam), ale nie zawsze mi się odpowiednio zamknęło i z żalem musiałam wurzucać
No właśnie leczo robiłam dwa razy do słoików i dwa razy wywaliłam wszystko, więcej nie robię. Mam nadzieję, że jak zrobię samą paprykę to wytrzyma.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-10-02, 12:01   

Ja zrobiłam cos, co się nazywa salsa paprykowa wg przepisu Kuronia - nie wiem, czy będzie się trzymało, bo niedawno zamknęłam i tylko 2 słoiczki. To jest papryka podpieczona, obrana ze skórki z czosnkiem, czerwoną cebulą i pietruszką oraz oliwą i niewielką ilością octu. To jako sos będzie jedzone do kanapek, mam nadzieję.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-10-02, 12:14   

Ja mrożę pokrojona paprykę (to jedyne warzywo, jakie w ten sposób przechowuję). Korzystamy z niej czasem wczesną wiosna, gdy papryka jest bardzo droga, a warzyw na rynku niewiele i chciałoby się jakiejś odmiany. Duszę ją z porem lub cebulą, mamy też czasem do pizzy.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2009-09-10, 07:28   

Też trochę zamroziłam.
Z "Przemytników..." moich ulubionych przepis na paprykę zpomidorami do słoika:
2 duże strąki papryki
6 pomidorów
oliwa
sól do smaku
Paprykę smażymy na oliwie aż się lekko przypali. Dodajemy pokrojone pomidory bez skórki (ja parzę i zdejmuę skórkę) i dusimy jeszcze ok. 20 min, do czasu gdy pomidory się skarmelizują.
Wykonałam wczoraj - nie wiem, czy pomidory się skarmelizowały, ale skończyłam smażyć jak było gęste i ładne. Wyszło pyszne - dominuje smak pomidorów, ale dałam moje ulubione Lima - one są mało soczyste, mają mało pestek dużo miąższu i ładny kolor. Z tej porcji wyszło tylko półtora małego słoiczka, więc dzisiaj musze nabyć duuużo papryki i duuuużo pomidrów (tak myślę, że zmniejszę ilość pomidorów, będzie bardzie paprykowe). Jak ktoś lubi można dodać pieprz, bo to jest bardzo łagodne w smaku, pewnie można zrobić też z czosnkiem.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-09-10, 13:26   

kofi, ja na pewno to wypróbuje, bo papryka ostatnio za mną"chodzi" :mryellow: i nie daje mi żyć.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2009-09-10, 20:33   

Właśnie się u mnie pasteryzuje ta papryczka przepyszna - qurcze z podwójnen porcji wyszły 3 słoiczki, takie po dżemie - maaało. Jutro robię kolejne. :mrgreen:
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-12, 20:26   

A ja zrobiłam z tego przepisu hxxp://twojemoje.blogspot.com/ - pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem. Wygląda smakowicie. Niestety miałam za mało papryki i wyszły tylko 2 słoiczki.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2009-09-12, 20:59   

gosia_w, świetny przepis, w poniedziałek kupuję papryke i zrobię :-) .
Przyjrzałam ten blog i sporo w nim ciekawych przepisów (te bakłażany z pomidorami i mozarellą też niebawem zrobię bo pysznie wyglądają).
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2009-09-13, 18:32   

dzisiaj ogladnęłam na kuchni.tv program o przetworach i akurat była papryka
taka oto:
hxxp://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,4912
hxxp://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,4911
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-14, 21:02   

Zrobiłam dzisiaj z przepisu z "Przemytników", ale chyba moje pomidory były zbyt wodniste, bo po godzinie gotowania było nadal dość rzadkie. Czy dajecie całe pomidory, czy bez pestek i soku?
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2009-09-15, 08:31   

Ja smażę aż do odparowania pomidorów. W ogóle to raczej daję mniej pomidorów.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-24, 08:08   

Zrobiłam znów z "Przemytników" - te w zeszłym roku wyszły mi pyszne. Ja robię trochę inaczej - najpierw piekę paprykę, obieram ze skórki, potem wrzucam na oliwę i dodaję pomidory. W tym roku niestety nie za bardzo się udały - wyszły bardzo wodniste. Popełniłam dwa błędy: nie odlałam soku z pieczenia papryki i gotowałam pomidory osobno, żeby odparowały, a potem dodałam (a powinnam najpierw odcedzić, bo było dużo soku). Będzie z tego sos to makaronu lub ryżu, a paprykę z pomidorami zrobię jeszcze raz :-)
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-09-24, 08:13   

A ja już chyba nie zrobię, bo papryka znowu zrobiła się droga, przegapiłam ten moment, kiedy była tańsza :evil: . I pomidory też. ]:->
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
owieczka 


Dołączyła: 05 Wrz 2010
Posty: 33
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-10-09, 10:48   

zwykle zamrażam przesmażoną paprykę lub marynuję pokrojoną, opieczoną (nie obieram ze skórki), w ubiegłym roku spróbowałam zrobic paprykę w zalewie miodowej i to był strzał w dziesiątkę. W tym roku nie robię, mam jeszcze spore zapasy.
_________________
Asystentka Pana Fotografa
www.mynewborn.pl
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 07:33   

owieczka, a jak robisz zalewę miodową?
 
 
owieczka 


Dołączyła: 05 Wrz 2010
Posty: 33
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-10-10, 09:53   

gosia_w napisał/a:
owieczka, a jak robisz zalewę miodową?

10 szklanek wody
1 szklanka oleju
poł szklanki miodu
ok. 1,75 szklanki octu
1 szklanka cukru
4 płaskie łyżki soli
5 listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kila ziaren pieprzu czarnego
gorczyca

zagotowaną zalewę schładzam i dopiero zimną zalewam paprykę ułożoną w słoiczki.
_________________
Asystentka Pana Fotografa
www.mynewborn.pl
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 18:10   

dziękuję, miałam nadzieję, ze bez octu :-(
 
 
owieczka 


Dołączyła: 05 Wrz 2010
Posty: 33
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-10-10, 22:44   

gosia_w napisał/a:
dziękuję, miałam nadzieję, ze bez octu :-(

przykro mi, ale nie znam marynat bez octu.
_________________
Asystentka Pana Fotografa
www.mynewborn.pl
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-02, 19:06   

Pomidory jeszcze są, papryka też w przyzwoitej cenie, warto zrobić paprykę z pomidorami z Przemytników.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2012-09-24, 12:48   

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na paprykę konserwową, niezbyt ostrą?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 12