wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
musli
Autor Wiadomość
zizu

Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-10-08, 12:06   musli

witam,

mam pytanie: jak przygotować musli, aby było ono możliwie najbardziej wartościowe?

czy płatki [np. górskie] należy prażyć, czy nie jest to konieczne?

co można do takich płatków dodać, aby musli było odżywcze, wartościowe i do tego jeszcze zjadliwe?

sezam? siemie lniane? amarantus? rodzynki? jabłko?
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2008-10-08, 12:44   

zizu, możesz zrobić sobie domowe cranchy zwane granolą, np takie:

Składniki:
4 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3/4 szkl. migdałów, orzechów, siemienia lnianego, ziarna sezamu
3/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. rodzynków
1 szkl. płatków kukurydzianych
3-4 łyżeczki miodu
1/4 szkl. oleju
Przygotowanie:
Połączyć pierwsze cztery składniki w jednej misce. W kubku połączyć miód z olejem, a następnie wlać wolno do pozostałych składników dokładnie mieszając.
Położyć całość na blachę na wysokość 2 cm. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez 20 min. od czasu do czasu mieszając, po czym zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni C i piec przez następne 40-60 min.
Na końcu dodać rodzynki i płatki kukurydziane. Dobrze wymieszać.
 
 
zizu

Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-10-08, 13:00   

dżo, dziękuję bardzo.

myślę o czymś nie tak bardzo słodkim.

czy płatki górskie + dodatki można zalewać wrzątkiem? podobno są wtedy lepiej przyswajalne?
 
 
Tusia 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 557
Skąd: Czę100chowa
Wysłany: 2008-10-12, 21:55   

Ja robię zazwyczaj tak:
Płatki owsiane lub jęczmienne, albo oba rodzaje- zalewam wrzątkiem, mieszam z łyżeczka miodu
rodzynki zalewam gorącą wodą, aby zmiękły
mielę siemię lniane i sezam, czasem orzechy włoski w młynku do kawy
jedno jabłko ścieram na tartce
kroję banana w plasterki
mieszam wszystkie składniki i skrapiam cytryną.


Chyba jutro sobie zrobię
_________________
hxxp://www.forumveg.webd.pl]
 
 
 
YolaW 


Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2008-10-12, 22:03   

Ale mi smaka narobiłyście :) Chyba wypróbuję ten przepis dżo (wyjdzie zapas na ile śniadań? będzie smaczne z mlekiem sojowym?).
_________________
hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2008-10-13, 07:31   

YolaW, wychodzi tego dośc sporo, ale na ile śniadań? to zależy jak dużą porcję potrafisz zjeśc rano :-D .
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-10-13, 08:50   

Tylko jak to pogodzić z tym, że płatki powinny być namoczone, a woda odlana? Robicie tak?
 
 
zizu

Dołączył: 08 Paź 2008
Posty: 9
Wysłany: 2008-10-13, 11:27   

puszczyk napisał/a:
Tylko jak to pogodzić z tym, że płatki powinny być namoczone, a woda odlana? Robicie tak?


no właśnie? a dlaczego płatki powinny być namoczone?
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2008-10-13, 11:54   

puszczyk napisał/a:
płatki powinny być namoczone, a woda odlana? Robicie tak?

w tym przypadku nie moczę płatków,
zizu napisał/a:
a dlaczego płatki powinny być namoczone?

zizu, bo płatki owsiane zawierają antyodżywcze substancje (fityniany), które min. utrudniaja przyswajanie składników mineralnych, a woda zakwaszona cytryną powoduje ich wypłukiwanie a tym samym zwiększa dostepnośc do mikroelementów,
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-10-13, 12:42   

Może dlatego warto zrobić granolę, to chociaż się poprażą. Jeszcze nigdy nie robiłam, spróbuję. :-)
 
 
YolaW 


Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2008-10-13, 21:21   

dżo napisał/a:
wychodzi tego dośc sporo, ale na ile śniadań? to zależy jak dużą porcję potrafisz zjeśc rano

caly gleboki talerz (ta pierwsza czesc do paska :) ), to chyba sporo, nie? ile takich talerzy by wyszlo?
_________________
hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17]
 
 
YolaW 


Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2008-10-14, 20:41   

euridice wem wiem, ale tak ogólnie daje to jakiś mniej więcej obraz ilości :-P :mryellow:
_________________
hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2008-10-15, 08:10   

YolaW napisał/a:
ile takich talerzy by wyszlo?

YolaW, naprawde trudno mi to ocenić, tej granoli wychodzi takie spore pudełko, może z 500 g,
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 13