wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Polekowe odtrucie organizmu met. naturalnymi
Autor Wiadomość
dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2010-08-06, 16:30   Polekowe odtrucie organizmu met. naturalnymi

Czy znacie sposoby na odtrucie organizmu dziecka, który został podtruty antybiotykiem?

Brałam przez 5 dni agumentin i ponieważ to lek podobno bezpieczny przy karmieniu piersią nadal karmiłam Tymona. Na 6 dzień Tymon dostał małej wysypki na plecach, 7 dnia wysokiej gorączki (39) a 8 i 9 dnia coraz większej, nieciekawwej wysypki na całym ciele łącznie z buzią, posladkami.

W chwili obecnej podaję mu jedynie wapno. Wysypka nadal się utrzymuje. Lekarka zapisała mu syrop clemastin, ale do mnie nie przemawia zwalczanie jednej chemii kolejną.

Nova 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2010-08-06, 18:23   

Jeśli mały dostał wysypki to tak naprawdę organizm już wywalił część toksyn przez skórę i to jest dobry (mimo wszystko) objaw. Na pewno pomoże jaglanka i lekkostrawna dieta typu marchwianka (też oczyszcza organizm z toksyn). Mogą tez pomóc ziółka wspomagające wątrobę i nerki ale u takiego malucha rozcieńczone ( jedna trzecia dawki na taką ilość wody jak dla dorosłego).
Ja nie podawałabym farmaceutyków, gorączka i wysypka wskazują,że system immunologiczny zabrał się do roboty i wyrzuca paskudztwo.
Na pewno będzie ok, byle jak najszybciej :-)

dżo 

Wysłany: 2010-08-06, 20:16   

Nova, dzięki :-) . Dla mnie również wysypka oznacza samoczynne oczyszczanie się organizmu. Jakie zioła polecasz?

an 
spec od łudzenia się

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2010-08-06, 20:30   

Myslé, ze warto spróbowac zywnosci, ktora ma wiécej selenu, cynku i witaminy C poniewaz maja one wlasciwosci neutralizowania toksyn.

Nova 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2010-08-06, 23:36   

Znalazłam coś takiego

Antybiotyki - szkody po antybiotykach najlepiej leczy picie kefiru i jogurtu (codziennie około 0,5 litra), a także kąpiel przemienna gorąca i zimna. Napar po 50 g ziela krwawnika, bratka polnego, kwiatu sto-krotki i jasnoty białej, korzeń mniszka i łopianu, liść poziomki, brzo-zy, maliny, 20 g szyszek chmielu i kwiatu nagietka. 1 łyżkę ziół na szklankę wrzątku, parzyć 20 minut, pić 1- 2 razy dziennie. Także surówka z kapusty z czosnkiem, cebulą i oliwą.
Wspomaganie nerek
liść brzozy 30 g
ziele skrzypu 20 g
nawłoć pospolita 10 g
korzeń żywokostu 20 g
ziele krwawnika 10 g
korzeń lukrecji 10 g
2 łyżki zalać 1 litrem wody, gotować 15 minut. Pić 1 - 3 razy dzien-nie.
Przepisy stąd hxxp://www.wolfpunk.most.org.pl/lnat06.htm
Często korzystam z tej stronki więc z czystym sumieniem polecam :-)

dżo 

Wysłany: 2010-08-07, 20:48   

Nova, dziękuję, przyda się na przyszłość bo wysypka praktycznie ustąpiła :-) .

Martuś 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2010-08-07, 21:38   

Dżo, u mnie się tak pechowo ułożyło, że brałam Augumentin 3 razy w ciagu 1,5 roku karmienia, i to dwa razy w krótkim odstępie czasu (najpierw ciężka angina, a miesiąc później jeszcze gorsze powikłania po niej). Jasiowi nic nie było, podawałam mu tylko Dicoflor i na to warto zwrócic uwagę, bo dla mnie w zasadzie głowny możliwy skutek uboczny u dziecka to lekkie wyjałowienie flory bakteryjnej. Także nie zamartwiaj się, czasem antybiotyk trzeba wziąć i dobrze, może mocno to zabrzmi ale kiedyś alternatywą była śmierć, więc ja wolę jednak antybiotyk. W dodatku nigdy się nie dowiesz, czy te problemy Tymona to była reakcja na antybiotyk (co mi się wydaje mało prawdopodobne), mogła to być reakcja na coś innego, mogła to być infekcja, nie wiem, na co byłaś chora, ale mógł się od Ciebie zarazić, tylko inaczej i lżej to przejść.

Odpowiedz do tematu