Pierniczki |
Autor |
Wiadomość |
YolaW
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5462 Skąd: Południe :)
|
Wysłany: 2011-01-03, 23:42
|
|
|
Soul, Twoje pierniczki to arcydzieła
Ja w tym roku zrobiłam pierniczki z pierwotnego przepisu i wyszły pyszne! |
_________________ hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-18, 19:02
|
|
|
Zrobiłam z tego nowego przepisu z mąką pszenną i żytnią, dokładnie wg przepisu, tylko miodu dałam mniej (285g). Ciasto wyszło mi bardzo rzadkie. Czy mogę liczyć na to, że zgęstnieje, czy dodać mąkę i jeszcze raz wyrobić? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-18, 19:55
|
|
|
Aisha, a robiłaś z pszennej i żytniej ze szklanką wody, czy z tego poprzedniego (pszenna i pół szklanki)? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-30, 11:29
|
|
|
No tak... nie chciało mi się już wyrabiać ciasta, wstawiłam do lodówki, dzisiaj wyjęłam, żeby zrobić pierniczki, otwieram gliniany garnek i widzę... ciasto zupełnie rzadkie i bardzo klejące Podzieliłam ciasto na pół i dodawałam mąkę, dodawałam i dodawałam. W końcu dodałam tyle, że udało się ciasto rozwałkować i powycinać (tej dodanej mąki było sporo więcej niż szklanka, czyli w zasadzie drugie tyle). W smaku pierniczki wyszły ok, chociaż i przyprawy i miód się mocno rozcieńczyły (a miodu dałam mniej niż w przepisie - niecałe 300g i przypraw też trochę mniej). Chyba spróbuję z drugiej polowy upiec piernik, ale pewno też trochę mąki dodam, żeby nie mieć zakalca.
Tak sobie myślę, że ten poprawiony przepis, w którym jest mniej mąki i więcej wody niż poprzednio jednak nie działa. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-01-30, 16:37
|
|
|
Mnie się wydaje, że to wszystko zależy od konkretnych składników jakich użyjemy. Konkretnego miodu (jego gęstości itp.), konkretnej mąki (każda będzie w ciut innym stopniu absorbować wodę).. itd. Jak robiłam pierwszy raz wszystko ściśle wg przepisu (jego pierwotnej wersji) - wyszło idealnie. W ostatnim roku już wyszedł kamień trudny do rozwałkowania i zagniecenia.. Zatem trzeba jednak metodą prób i błędów, po swojemu proporcje równoważyć. Tak myślę. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-30, 18:51
|
|
|
Tak, Malinetshka, masz rację. Potrzeba też doświadczenia, żeby wiedzieć, jaka konsystencja ciasta jest ok. Ja dałam mniej miodu, czyli powinnam mieć ciasto bardziej gęste, ale wyszło bardzo rzadkie. Pewno przyczyną niepowodzenia była też świeżo mielona mąka, która mniej chłonie płyny. Ale Ania D. też używa świeżo mielonej, więc myślałam, że będzie ok. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-01-30, 19:16
|
|
|
Hmm. W kuchni sporo alchemii jest, to też trzeba mieć na uwadze
A doświadczenie - owszem, przydatne. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2011-02-07, 20:53
|
|
|
gosia_w napisał/a: | nie chciało mi się już wyrabiać ciasta, wstawiłam do lodówki, dzisiaj wyjęłam, żeby zrobić pierniczki, otwieram gliniany garnek i widzę... ciasto zupełnie rzadkie i bardzo klejące |
gosia_w, a przed włożeniem do lodówki mialaś ciasto zwarte czy luźne? bo ja dziś je zarobiłam i jest bardzo zwarte, ciekawe czy do jutra się rozrzedzi. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-02-07, 21:03
|
|
|
moje było rzadkie
A dzisiaj resztkę ciasta wyjęłam z lodówki, przełożyłam do foremki (już bez dodawania mąki) i mam przepyszny piernik. Puchaty, zero zakalca. Polecam ten patent, jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, a nie chcecie "rozmączyć" smaku |
Ostatnio zmieniony przez gosia_w 2011-11-11, 13:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-11-11, 13:11
|
|
|
Kolejny sezon pierniczkowy rozpoczęty
Tym razem również ciasto wyszło mi za rzadkie, musiałam dodać ponad szklankę mąki, mimo że dałam tylko 1/2 szklanki wody, 120g syropu z agawy i 200g miodu. Ale pierniczki są bardzo smaczne, niezbyt słodkie, przyprawione odpowiednio. Chyba będę tę dodatkową szklankę mąki dawać od razu do wyrabiania ciasta, bo tak łatwiej. |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-11-11, 17:02
|
|
|
Czy słód jęczmienny nadaje się do pierników? Tzn. czy nie nadaje jakiegoś niefajnego smaku? bo mnie ten smak sam w sobie z piwem się kojarzy (a to mi nie odpowiada, zeby nie było wątpliwości ) |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-11-12, 17:44
|
|
|
Do pierniczków zazwyczaj dodawane przyprawy korzenne i one dominują. Piwo korzenne też ma fanów
Wg mnie naj neutralne smakowo są słody: ryżowy i kukurydziany. Mój ulubiony to daktylowy ale dla pozostałej części rodziny zbyt charakterystyczny smakowo. |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-11-13, 07:49
|
|
|
Agnieszka, dzięki. Ja akurat mam tylko jęczmienny w domu teraz, nie mieli w sklepie ryżowego. Kolejny kupię dopiero jak zużyjemy ten. I tak się zastanawiam właśnie do czego go dodać Na słoiku pisze, że do pierników właśnie się nadaje, więc chyba spróbujemy. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Maliboo7
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 193
|
Wysłany: 2011-12-22, 10:03
|
|
|
Zrobiłam, a właściwie zrobiliśmy (razem z moimi chłopakami), i wyszły pyszne, takie puszyste Ale też mi się za bardzo kleiło i musiałam dodawać mąki. Na wierzch polewę kakaową, orzechy, migdały, kokos i sezam. Najlepsze są te przyprawy |
_________________ Life is green again!
hxxp://www.wyleczonazazs.pun.pl |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-12-22, 10:39
|
|
|
Donoszę, ze pierniczki ze słodem jęczmiennym wyszły pyszne |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2011-12-22, 11:13
|
|
|
My też zrobiliśmy. Ciasto leżakowało kilka dni w lodówce, wczoraj wycinaliśmy i piekliśmy. Po wyjęciu z pieca były fajne, mięciutkie, dziś są lekko twardawe, ale nie kamienne. Trzymam je z jabłkiem w metalowym pojemniku, ale nie wiem, czy do świąt to coś da.
Jeśli będę robić następnym razem, grubiej rozwałkuję ciasto (tym razem miało grubość ok. 0,5cm, ale chyba słabo wyrosło). |
_________________
|
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-12-22, 11:54
|
|
|
maga, moje leżą w zamkniętym pojemniku od kilku dni, bez jabłka. I już są mięciutkie, tak więc myślę, że i Wasze dadzą radę |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
zina
Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2011-12-22, 21:16
|
|
|
Dzis z rana wykonalysmy z Klara smaczne pierniczki z polewa czekoladowa oraz orzechowymi ozdobami, 100% vegan!
Musialam je szybko ukryc w bezpieczne miejsce bo by mi wszystkie wyjadla
hxxp://imageshack.us/photo/my-images/31/dsc1428m.jpg/]
hxxp://imageshack.us/photo/my-images/193/dsc1442r.jpg/]
hxxp://imageshack.us/photo/my-images/710/dsc1422u.jpg/] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-12-22, 21:33
|
|
|
zina, wcale się nie dziwię, wyglądają bardzo apetycznie Przede mną też musiałabyś schować |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2011-12-23, 13:04
|
|
|
zina, mmmmmmmmmmm, cudne
aż pomyślałam, że chyba też swoje poozdabiam, bo jakieś takie nijakie są |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2011-12-23, 13:59
|
|
|
swoje też ozdobiłam gorzką czekoladą (bez lecytyny sojowej) roztopioną i posypałam wiórkami kokosowymi |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-12-23, 16:15
|
|
|
zina, śliczne. Mniam! |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Madź
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Paź 2011 Posty: 254
|
Wysłany: 2011-12-23, 17:41
|
|
|
zina, cudne zina napisał/a: | Musialam je szybko ukryc w bezpieczne miejsce bo by mi wszystkie wyjadla | u nas w domu zniknęły błyskawicznie, nie doczekały się nawet przyozdobienia |
_________________ Moja Hiszpania hxxp://postalesdeasturias.wordpress.com/ |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-23, 19:25
|
|
|
sezon pierniczkowy 2012 otwarty
upiekłam dziś 134 pierniczki
po raz pierwszy ciasto wyszło mi plastyczne, chyba dlatego, że na oko robiłam |
|
|
|
|
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-10-25, 19:18
|
|
|
Dzięki zachęcie gosi_w zrobiłam dzisiaj pierniczki z przepisu Ani D.. W smaku pyszne Tylko spodziewałam się, że wyjdą raczej chrupiące, a one takie mięciutkie od razu po wyjęciu z piekarnika, aż do teraz. Nie wiem czy to tak miało być |
|
|
|
|
|