wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierniczki
Autor Wiadomość
pidzama 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 05 Wrz 2007
Posty: 1145
Wysłany: 2009-12-05, 22:52   

No ja już też przygotowałam ciasto i czeka do jutra; w kuchni pięknie pachnie przyprawami;
OT: właśnie ubraliśmy choinkę :mryellow: :-P
_________________
hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-12-06, 19:21   

a ja w tym roku zrobiłam na mace z pełnego przemiału orkiszowej i zamiast miodu dałam syrop z agawy ( było go ciut mało0 to uzupełniłam syropem klonowym )
Rewelacja
jutro wstawię zdjęcie
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-12-07, 09:49   

i to moje

[ Dodano: 2009-12-07, 09:50 ]
i tu

aklat 157.jpg
Plik ściągnięto 692 raz(y) 127,7 KB

aklat 159.jpg
Plik ściągnięto 702 raz(y) 140,57 KB

 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-07, 11:44   

piękne margot :-D
 
 
madalenka 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 25 Sie 2009
Posty: 155
Wysłany: 2009-12-11, 18:44   

Mmm, przepyszne, właśnie upiekłam. Jutro malujemy. ;D
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-11, 20:03   

My wycinałyśmy i piekłyśmy wczoraj. Ciasto wyszło strasznie mokre po nocnym odstaniu, dodałam sporo mąki w czasie wałkowania, mocno się kruszyło. Musiałam zrobić grubsze pierniczki. Robiłam na pszennej 2000, mocno otrębowa była. Jednak orkiszowa albo grahamowa znacznie lepsze. Pominęłam sodę, dałam tylko 1 łyżeczkę proszku, są trochę twardsze niż zwykle. Ale to wszytsko mało istotne - pierniczki jak zawsze wyszły przepyszne :-D
 
 
 
Berserk fan


Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6991
Wysłany: 2009-12-12, 21:08   

właśnie zrobiliśmy :) jutro pieczemy :D
_________________
Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-12, 23:34   

I ja właśnie upiekłam :D Dużo lepsze mi wyszły niż kiedyś, bo tym razem zrobiłam grubasy ;) krócej piekłam, bo 7 min. w 175st. (na termoobiegu) i nie są takie twarde. Są jasne i pyszne :) Aha - zrobiłam z podwójnej ilości składników :P dzięki AniuD. raz jeszcze za przepis. Mam nadzieję, że to czytasz.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2009-12-12, 23:44   

Czy pierniczki moga dlugo lezec? Dadza rade do Swiat?
Tzn wiem ze pewnie sa pyszne ale jak dlugo wytrzymaja np. w pudelku?
 
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-13, 00:02   

zina, wytrzymają wiele tygodni :) W ogóle pierniczki się robi dużo wcześniej, mają one tendencję do twardnienia po ostygnięciu. Patent, chyba już nawet parę razy wspominany na wd, to włożenie ich do pudełka (ja kładę do metalowych, po pierniczkach ;) ) i włożeniu doń plasterków jabłka, które sprawi, że pierniczki przejmą od niego wilgoć i zmiękną. W poprzednich latach robiłam pierniczki w listopadzie i zjadane były przez cały grudzień. Nic im się nie stało, a wręcz przeciwnie :)
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2009-12-13, 00:05   

Malinetshka, dziekuje :-)
Jutro zatem biore sie do roboty! :-)
 
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-13, 00:18   

Nie ma za co :) przekazuję dalej wiedzę ongiś zdobytą ;) powodzenia!
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
 
Berserk fan


Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6991
Wysłany: 2009-12-13, 02:07   

Malinetshka, dzięki za rady doświadczonej :) coś czuję, że na jednej porcji się nie skończy ;)
_________________
Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2009-12-15, 17:50   

Pierniczkowe grzybki :-D robione przez koleżankę mojego męża. Porwę się na ich zrobienie jak Tymon osiągnie dojrzałość :mrgreen:
hxxp://img37.imageshack.us/i/img2508dv.jpg/]
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2009-12-15, 18:00   

Wow, mistrzostwo grzybiarzy! :mrgreen:

My wczoraj z Klara wycinalysmy wersje dla laikow i choc mialy wytrzymac do swiat jemy juz teraz ;-)
 
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-12-15, 18:42   

dżo, doskonałe!

a ja dziś właśnie upiekłam, ciasto już czekało od soboty. Wszystko udało się perfekto, wałkowanie, wykrawanie, pieczenie, w sumie zajęło mi to z półtorej godziny, no jak tak to ma wyglądać, to ja mogę piec! :mryellow:
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
kłaft 
=)

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 13 Lut 2009
Posty: 63
Skąd: Poznań, miasto doznań.
Wysłany: 2009-12-16, 23:55   

gosia_w napisał/a:
kłaft, znalazłam dla Ciebie pierniczki z mąki żytniej hxxp://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Migdalowe-pierniczki.html . Nie piekłam ich jeszcze, ale z tego blogu już korzystałam i mogę polecić. Trzeba trochę przepis zmodyfikować, bo jest cukier, nie wiem też, czy możesz miód. Ale jest punkt startowy :-D

gosia_w! dopiero teraz przeczytałam, dziękuję Ci za przepis, będę kombinować :)
 
 
 
adriane 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3064
Skąd: teraz Irlandia
Wysłany: 2009-12-20, 17:00   

W tym roku chcę też wypróbować przepis Ani D., bo tak wszyscy chwalą, że aż ślinka leci :-D

Polecam również przepis, z którego my robimy pierniczki, z orzechami i skórką pomarańczową lub cytrynową (wzięty lata temu z opakowania przyprawy Kotanyi, teraz już tam jest inny przepis).

Są pyszne :-D

0,5 kg mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki sody
2 jajka
30 dkg miodu
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg skórki pomarańczowej
4 łyżki oleju
1 opakowanie przypraw korzennych

Wymieszać mąkę, sodę i przyprawę do pierników.
Jajka ubić z miodem i dodać do mąki.
Ugnieść ciasto z mąką, drobno posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową, olejem i 3 łyżkami wody.
Chłodzić 1 godzinę, a potem już tylko rozwałkować, wykrawać kształty i piec.
Smacznego!
_________________
Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991.
 
 
 
madalenka 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 25 Sie 2009
Posty: 155
Wysłany: 2009-12-20, 23:46   

Mi te pierniczki wyschły a nie zmiękły. ;( Są pyszne, ale niestety próby czasu nie wytrzymały.
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-20, 23:59   

madalenka, a włożyłaś je do pudełka z czymś wilgotnym, np. kawałkami jabłka, od którego mogłyby przejąć wilgoć? Moje pierniczki z miski stojącej na "świeżym powietrzu" ;) też twardnieją, ale nie te z pudełka. Te drugie to nawet za bardzo mi zawilgotniały i musiałam "ratować" :> Ale to dlatego, że w tym roku zrobiłam je grube, piekłam krótko i nie wyschły w piecu na kamień. Są pyszne nadal.
madalenka napisał/a:
niestety próby czasu nie wytrzymały.

bo zjedliście czy dlatego, że za bardzo stwardniały?
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
pidzama 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 05 Wrz 2007
Posty: 1145
Wysłany: 2009-12-21, 08:32   

madalenka, ja w tamtym roku miałam pierniki na choince i jak postawiłam do pokoju z choinką suszarkę z mokrym praniem to w nocy większość pierniczków mi pospadała :-) po prostu zrobiło się wilgotno w pokoju a pierniki tą wlgość wchłonęły; i takie z podłogi były najsmaczniejsze :mryellow:
_________________
hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-21, 09:07   

my też zrobiliśmy pierniczki z tego przepisu. :-> zwł. Przemkowi spodobała się ta robota. :-)

pierniczki 09.JPG
Plik ściągnięto 788 raz(y) 98,53 KB

 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2009-12-21, 09:15   

A mi nigdy nie wychodzą twarde z tego przepisu. :roll: Piękę dosyć krótko i wyjmuję jak tylko urosną i nie zdążą się przypiec.

Zrobiłam trzy wersje - z mąki orkiszowej i słodu z przyprawą Kotanyi (jedyna w której nie ma mąki pszennej tylko same przyprawy, ma najbardziej intensywny smak), z mąki orkiszowej z miodem i z mąki razowej Lubella (to mąka graham i to bardzo oczyszczona, lepi się zupełnie jak biała) z miodem. Dwie pozostałe z przyprawą Gellwe (beznadzieja, ale innej nie mogłam kupić).
Mam nauczkę na przyszłość - twardy miód warto wcześniej rozpuścić (CZYLI ROBIĆ ZGODNIE Z PRZEPISEM :mrgreen: ) , bo gdy się tego nie zrobi na pierniczkach są nierówności od jego drobinek.

Część pierniczków będzie na wigilie klasową Kamilka, część dla jednych i drugich dziadków, a reszta dla nas. 8-)

[ Dodano: 2009-12-21, 09:15 ]
Anja, to gotowe foremki??? Ale piękne wzory. :shock:

[ Dodano: 2009-12-21, 09:16 ]
Malinetshka napisał/a:
Ale to dlatego, że w tym roku zrobiłam je grube, piekłam krótko i nie wyschły w piecu na kamień.

No właśnie, w tym tkwi sekret.
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-12-21, 09:19   

Anja, coś przepięknego!

Puszczyk,
ja też rozpuściłam miód

a jeśli chodzi o twardość - wilgotność, to włożyłam do pudełka tak z pół jabłka pokrojonego na plasterki - następnym razem włożę 1-2 plasterki, bo pierniczki były mocno wilgotne i dosyć miękkie -niektóre rozpadały się w dłoniach
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-21, 09:21   

puszczyk napisał/a:
Anja, to gotowe foremki??? Ale piękne wzory. :shock:


Kilka z nich tak, ale wiele (większość?) wycinał Przemek, tak go to wkręciło... :-)

[ Dodano: 2009-12-21, 09:21 ]
karmelowa_mumi napisał/a:
Anja, coś przepięknego!

Dzięki. :->
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,6 sekundy. Zapytań do SQL: 16