Pierniczki |
Autor |
Wiadomość |
pidzama
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 05 Wrz 2007 Posty: 1145
|
Wysłany: 2009-12-05, 22:52
|
|
|
No ja już też przygotowałam ciasto i czeka do jutra; w kuchni pięknie pachnie przyprawami;
OT: właśnie ubraliśmy choinkę |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-12-06, 19:21
|
|
|
a ja w tym roku zrobiłam na mace z pełnego przemiału orkiszowej i zamiast miodu dałam syrop z agawy ( było go ciut mało0 to uzupełniłam syropem klonowym )
Rewelacja
jutro wstawię zdjęcie |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-12-07, 09:49
|
|
|
i to moje
[ Dodano: 2009-12-07, 09:50 ]
i tu
aklat 157.jpg
|
|
Plik ściągnięto 692 raz(y) 127,7 KB |
aklat 159.jpg
|
|
Plik ściągnięto 702 raz(y) 140,57 KB |
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-07, 11:44
|
|
|
piękne margot |
|
|
|
|
madalenka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sie 2009 Posty: 155
|
Wysłany: 2009-12-11, 18:44
|
|
|
Mmm, przepyszne, właśnie upiekłam. Jutro malujemy. ;D |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-11, 20:03
|
|
|
My wycinałyśmy i piekłyśmy wczoraj. Ciasto wyszło strasznie mokre po nocnym odstaniu, dodałam sporo mąki w czasie wałkowania, mocno się kruszyło. Musiałam zrobić grubsze pierniczki. Robiłam na pszennej 2000, mocno otrębowa była. Jednak orkiszowa albo grahamowa znacznie lepsze. Pominęłam sodę, dałam tylko 1 łyżeczkę proszku, są trochę twardsze niż zwykle. Ale to wszytsko mało istotne - pierniczki jak zawsze wyszły przepyszne |
|
|
|
|
ań
Berserk fan
Pomogła: 90 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6991
|
Wysłany: 2009-12-12, 21:08
|
|
|
właśnie zrobiliśmy jutro pieczemy |
_________________ Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012 |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-12-12, 23:34
|
|
|
I ja właśnie upiekłam Dużo lepsze mi wyszły niż kiedyś, bo tym razem zrobiłam grubasy krócej piekłam, bo 7 min. w 175st. (na termoobiegu) i nie są takie twarde. Są jasne i pyszne Aha - zrobiłam z podwójnej ilości składników dzięki AniuD. raz jeszcze za przepis. Mam nadzieję, że to czytasz. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
zina
Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2009-12-12, 23:44
|
|
|
Czy pierniczki moga dlugo lezec? Dadza rade do Swiat?
Tzn wiem ze pewnie sa pyszne ale jak dlugo wytrzymaja np. w pudelku? |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-12-13, 00:02
|
|
|
zina, wytrzymają wiele tygodni W ogóle pierniczki się robi dużo wcześniej, mają one tendencję do twardnienia po ostygnięciu. Patent, chyba już nawet parę razy wspominany na wd, to włożenie ich do pudełka (ja kładę do metalowych, po pierniczkach ) i włożeniu doń plasterków jabłka, które sprawi, że pierniczki przejmą od niego wilgoć i zmiękną. W poprzednich latach robiłam pierniczki w listopadzie i zjadane były przez cały grudzień. Nic im się nie stało, a wręcz przeciwnie |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
zina
Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2009-12-13, 00:05
|
|
|
Malinetshka, dziekuje
Jutro zatem biore sie do roboty! |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-12-13, 00:18
|
|
|
Nie ma za co przekazuję dalej wiedzę ongiś zdobytą powodzenia! |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
ań
Berserk fan
Pomogła: 90 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6991
|
Wysłany: 2009-12-13, 02:07
|
|
|
Malinetshka, dzięki za rady doświadczonej coś czuję, że na jednej porcji się nie skończy |
_________________ Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012 |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2009-12-15, 17:50
|
|
|
Pierniczkowe grzybki robione przez koleżankę mojego męża. Porwę się na ich zrobienie jak Tymon osiągnie dojrzałość
hxxp://img37.imageshack.us/i/img2508dv.jpg/] |
|
|
|
|
zina
Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2009-12-15, 18:00
|
|
|
Wow, mistrzostwo grzybiarzy!
My wczoraj z Klara wycinalysmy wersje dla laikow i choc mialy wytrzymac do swiat jemy juz teraz |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-12-15, 18:42
|
|
|
dżo, doskonałe!
a ja dziś właśnie upiekłam, ciasto już czekało od soboty. Wszystko udało się perfekto, wałkowanie, wykrawanie, pieczenie, w sumie zajęło mi to z półtorej godziny, no jak tak to ma wyglądać, to ja mogę piec! |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
kłaft
=)
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 13 Lut 2009 Posty: 63 Skąd: Poznań, miasto doznań.
|
Wysłany: 2009-12-16, 23:55
|
|
|
gosia_w napisał/a: | kłaft, znalazłam dla Ciebie pierniczki z mąki żytniej hxxp://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Migdalowe-pierniczki.html . Nie piekłam ich jeszcze, ale z tego blogu już korzystałam i mogę polecić. Trzeba trochę przepis zmodyfikować, bo jest cukier, nie wiem też, czy możesz miód. Ale jest punkt startowy |
gosia_w! dopiero teraz przeczytałam, dziękuję Ci za przepis, będę kombinować |
|
|
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2009-12-20, 17:00
|
|
|
W tym roku chcę też wypróbować przepis Ani D., bo tak wszyscy chwalą, że aż ślinka leci
Polecam również przepis, z którego my robimy pierniczki, z orzechami i skórką pomarańczową lub cytrynową (wzięty lata temu z opakowania przyprawy Kotanyi, teraz już tam jest inny przepis).
Są pyszne
0,5 kg mąki pszennej razowej
1,5 łyżeczki sody
2 jajka
30 dkg miodu
10 dkg orzechów włoskich
10 dkg skórki pomarańczowej
4 łyżki oleju
1 opakowanie przypraw korzennych
Wymieszać mąkę, sodę i przyprawę do pierników.
Jajka ubić z miodem i dodać do mąki.
Ugnieść ciasto z mąką, drobno posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową, olejem i 3 łyżkami wody.
Chłodzić 1 godzinę, a potem już tylko rozwałkować, wykrawać kształty i piec.
Smacznego! |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
madalenka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sie 2009 Posty: 155
|
Wysłany: 2009-12-20, 23:46
|
|
|
Mi te pierniczki wyschły a nie zmiękły. Są pyszne, ale niestety próby czasu nie wytrzymały. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-12-20, 23:59
|
|
|
madalenka, a włożyłaś je do pudełka z czymś wilgotnym, np. kawałkami jabłka, od którego mogłyby przejąć wilgoć? Moje pierniczki z miski stojącej na "świeżym powietrzu" też twardnieją, ale nie te z pudełka. Te drugie to nawet za bardzo mi zawilgotniały i musiałam "ratować" Ale to dlatego, że w tym roku zrobiłam je grube, piekłam krótko i nie wyschły w piecu na kamień. Są pyszne nadal.
madalenka napisał/a: | niestety próby czasu nie wytrzymały. |
bo zjedliście czy dlatego, że za bardzo stwardniały? |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
pidzama
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 05 Wrz 2007 Posty: 1145
|
Wysłany: 2009-12-21, 08:32
|
|
|
madalenka, ja w tamtym roku miałam pierniki na choince i jak postawiłam do pokoju z choinką suszarkę z mokrym praniem to w nocy większość pierniczków mi pospadała po prostu zrobiło się wilgotno w pokoju a pierniki tą wlgość wchłonęły; i takie z podłogi były najsmaczniejsze |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-21, 09:07
|
|
|
my też zrobiliśmy pierniczki z tego przepisu. zwł. Przemkowi spodobała się ta robota.
pierniczki 09.JPG
|
|
Plik ściągnięto 788 raz(y) 98,53 KB |
|
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2009-12-21, 09:15
|
|
|
A mi nigdy nie wychodzą twarde z tego przepisu. Piękę dosyć krótko i wyjmuję jak tylko urosną i nie zdążą się przypiec.
Zrobiłam trzy wersje - z mąki orkiszowej i słodu z przyprawą Kotanyi (jedyna w której nie ma mąki pszennej tylko same przyprawy, ma najbardziej intensywny smak), z mąki orkiszowej z miodem i z mąki razowej Lubella (to mąka graham i to bardzo oczyszczona, lepi się zupełnie jak biała) z miodem. Dwie pozostałe z przyprawą Gellwe (beznadzieja, ale innej nie mogłam kupić).
Mam nauczkę na przyszłość - twardy miód warto wcześniej rozpuścić (CZYLI ROBIĆ ZGODNIE Z PRZEPISEM ) , bo gdy się tego nie zrobi na pierniczkach są nierówności od jego drobinek.
Część pierniczków będzie na wigilie klasową Kamilka, część dla jednych i drugich dziadków, a reszta dla nas.
[ Dodano: 2009-12-21, 09:15 ]
Anja, to gotowe foremki??? Ale piękne wzory.
[ Dodano: 2009-12-21, 09:16 ]
Malinetshka napisał/a: | Ale to dlatego, że w tym roku zrobiłam je grube, piekłam krótko i nie wyschły w piecu na kamień. |
No właśnie, w tym tkwi sekret. |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-12-21, 09:19
|
|
|
Anja, coś przepięknego!
Puszczyk, ja też rozpuściłam miód
a jeśli chodzi o twardość - wilgotność, to włożyłam do pudełka tak z pół jabłka pokrojonego na plasterki - następnym razem włożę 1-2 plasterki, bo pierniczki były mocno wilgotne i dosyć miękkie -niektóre rozpadały się w dłoniach |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-21, 09:21
|
|
|
puszczyk napisał/a: | Anja, to gotowe foremki??? Ale piękne wzory. |
Kilka z nich tak, ale wiele (większość?) wycinał Przemek, tak go to wkręciło...
[ Dodano: 2009-12-21, 09:21 ]
karmelowa_mumi napisał/a: | Anja, coś przepięknego! |
Dzięki. |
|
|
|
|
|