wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierniczki
Autor Wiadomość
YolaW 


Pomogła: 39 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5462
Skąd: Południe :)
Wysłany: 2011-01-03, 23:42   

Soul, Twoje pierniczki to arcydzieła :)
Ja w tym roku zrobiłam pierniczki z pierwotnego przepisu i wyszły pyszne!
_________________
hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-18, 19:02   

Zrobiłam z tego nowego przepisu z mąką pszenną i żytnią, dokładnie wg przepisu, tylko miodu dałam mniej (285g). Ciasto wyszło mi bardzo rzadkie. Czy mogę liczyć na to, że zgęstnieje, czy dodać mąkę i jeszcze raz wyrobić?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-18, 19:55   

Aisha, a robiłaś z pszennej i żytniej ze szklanką wody, czy z tego poprzedniego (pszenna i pół szklanki)?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-30, 11:29   

No tak... nie chciało mi się już wyrabiać ciasta, wstawiłam do lodówki, dzisiaj wyjęłam, żeby zrobić pierniczki, otwieram gliniany garnek i widzę... ciasto zupełnie rzadkie i bardzo klejące :-/ Podzieliłam ciasto na pół i dodawałam mąkę, dodawałam i dodawałam. W końcu dodałam tyle, że udało się ciasto rozwałkować i powycinać (tej dodanej mąki było sporo więcej niż szklanka, czyli w zasadzie drugie tyle). W smaku pierniczki wyszły ok, chociaż i przyprawy i miód się mocno rozcieńczyły (a miodu dałam mniej niż w przepisie - niecałe 300g i przypraw też trochę mniej). Chyba spróbuję z drugiej polowy upiec piernik, ale pewno też trochę mąki dodam, żeby nie mieć zakalca.
Tak sobie myślę, że ten poprawiony przepis, w którym jest mniej mąki i więcej wody niż poprzednio jednak nie działa.
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-01-30, 16:37   

Mnie się wydaje, że to wszystko zależy od konkretnych składników jakich użyjemy. Konkretnego miodu (jego gęstości itp.), konkretnej mąki (każda będzie w ciut innym stopniu absorbować wodę).. itd. Jak robiłam pierwszy raz wszystko ściśle wg przepisu (jego pierwotnej wersji) - wyszło idealnie. W ostatnim roku już wyszedł kamień trudny do rozwałkowania i zagniecenia.. Zatem trzeba jednak metodą prób i błędów, po swojemu proporcje równoważyć. Tak myślę. :>
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-30, 18:51   

Tak, Malinetshka, masz rację. Potrzeba też doświadczenia, żeby wiedzieć, jaka konsystencja ciasta jest ok. Ja dałam mniej miodu, czyli powinnam mieć ciasto bardziej gęste, ale wyszło bardzo rzadkie. Pewno przyczyną niepowodzenia była też świeżo mielona mąka, która mniej chłonie płyny. Ale Ania D. też używa świeżo mielonej, więc myślałam, że będzie ok.
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-01-30, 19:16   

Hmm. W kuchni sporo alchemii jest, to też trzeba mieć na uwadze :)
A doświadczenie - owszem, przydatne.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-02-07, 20:53   

gosia_w napisał/a:
nie chciało mi się już wyrabiać ciasta, wstawiłam do lodówki, dzisiaj wyjęłam, żeby zrobić pierniczki, otwieram gliniany garnek i widzę... ciasto zupełnie rzadkie i bardzo klejące

gosia_w, a przed włożeniem do lodówki mialaś ciasto zwarte czy luźne? bo ja dziś je zarobiłam i jest bardzo zwarte, ciekawe czy do jutra się rozrzedzi.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-07, 21:03   

moje było rzadkie

A dzisiaj resztkę ciasta wyjęłam z lodówki, przełożyłam do foremki (już bez dodawania mąki) i mam przepyszny piernik. Puchaty, zero zakalca. Polecam ten patent, jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, a nie chcecie "rozmączyć" smaku ;-)
Ostatnio zmieniony przez gosia_w 2011-11-11, 13:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-11, 13:11   

Kolejny sezon pierniczkowy rozpoczęty :-D
Tym razem również ciasto wyszło mi za rzadkie, musiałam dodać ponad szklankę mąki, mimo że dałam tylko 1/2 szklanki wody, 120g syropu z agawy i 200g miodu. Ale pierniczki są bardzo smaczne, niezbyt słodkie, przyprawione odpowiednio. Chyba będę tę dodatkową szklankę mąki dawać od razu do wyrabiania ciasta, bo tak łatwiej.
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-11-11, 17:02   

Czy słód jęczmienny nadaje się do pierników? Tzn. czy nie nadaje jakiegoś niefajnego smaku? bo mnie ten smak sam w sobie z piwem się kojarzy (a to mi nie odpowiada, zeby nie było wątpliwości ;-) )
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2011-11-12, 17:44   

Do pierniczków zazwyczaj dodawane przyprawy korzenne i one dominują. Piwo korzenne też ma fanów ;-)
Wg mnie naj neutralne smakowo są słody: ryżowy i kukurydziany. Mój ulubiony to daktylowy ale dla pozostałej części rodziny zbyt charakterystyczny smakowo.
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-11-13, 07:49   

Agnieszka, dzięki. Ja akurat mam tylko jęczmienny w domu teraz, nie mieli w sklepie ryżowego. Kolejny kupię dopiero jak zużyjemy ten. I tak się zastanawiam właśnie do czego go dodać ;-) Na słoiku pisze, że do pierników właśnie się nadaje, więc chyba spróbujemy.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Maliboo7 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 193
Wysłany: 2011-12-22, 10:03   

Zrobiłam, a właściwie zrobiliśmy (razem z moimi chłopakami), i wyszły pyszne, takie puszyste :-) Ale też mi się za bardzo kleiło i musiałam dodawać mąki. Na wierzch polewę kakaową, orzechy, migdały, kokos i sezam. Najlepsze są te przyprawy :-)
_________________
Life is green again!
hxxp://www.wyleczonazazs.pun.pl
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-12-22, 10:39   

Donoszę, ze pierniczki ze słodem jęczmiennym wyszły pyszne :-D
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2011-12-22, 11:13   

My też zrobiliśmy. Ciasto leżakowało kilka dni w lodówce, wczoraj wycinaliśmy i piekliśmy. Po wyjęciu z pieca były fajne, mięciutkie, dziś są lekko twardawe, ale nie kamienne. Trzymam je z jabłkiem w metalowym pojemniku, ale nie wiem, czy do świąt to coś da.
Jeśli będę robić następnym razem, grubiej rozwałkuję ciasto (tym razem miało grubość ok. 0,5cm, ale chyba słabo wyrosło).
_________________
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-12-22, 11:54   

maga, moje leżą w zamkniętym pojemniku od kilku dni, bez jabłka. I już są mięciutkie, tak więc myślę, że i Wasze dadzą radę :-)
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2011-12-22, 21:16   

Dzis z rana wykonalysmy z Klara smaczne pierniczki z polewa czekoladowa oraz orzechowymi ozdobami, 100% vegan! :-)
Musialam je szybko ukryc w bezpieczne miejsce bo by mi wszystkie wyjadla ;-)

hxxp://imageshack.us/photo/my-images/31/dsc1428m.jpg/]

hxxp://imageshack.us/photo/my-images/193/dsc1442r.jpg/]

hxxp://imageshack.us/photo/my-images/710/dsc1422u.jpg/]
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-22, 21:33   

zina, wcale się nie dziwię, wyglądają bardzo apetycznie :-D Przede mną też musiałabyś schować ;-)
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2011-12-23, 13:04   

zina, mmmmmmmmmmm, cudne
aż pomyślałam, że chyba też swoje poozdabiam, bo jakieś takie nijakie są :mrgreen:
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2011-12-23, 13:59   

swoje też ozdobiłam gorzką czekoladą (bez lecytyny sojowej) roztopioną i posypałam wiórkami kokosowymi
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-12-23, 16:15   

zina, śliczne. Mniam!
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Madź 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 30 Paź 2011
Posty: 254
Wysłany: 2011-12-23, 17:41   

zina, cudne ;-)
zina napisał/a:
Musialam je szybko ukryc w bezpieczne miejsce bo by mi wszystkie wyjadla
u nas w domu zniknęły błyskawicznie, nie doczekały się nawet przyozdobienia :lol:
_________________
Moja Hiszpania ;) hxxp://postalesdeasturias.wordpress.com/
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-23, 18:25   

sezon pierniczkowy 2012 otwarty :-)
upiekłam dziś 134 pierniczki :-D
po raz pierwszy ciasto wyszło mi plastyczne, chyba dlatego, że na oko robiłam ;-)
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2012-10-25, 18:18   

Dzięki zachęcie gosi_w zrobiłam dzisiaj pierniczki z przepisu Ani D.. W smaku pyszne :-) Tylko spodziewałam się, że wyjdą raczej chrupiące, a one takie mięciutkie od razu po wyjęciu z piekarnika, aż do teraz. Nie wiem czy to tak miało być :->
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,46 sekundy. Zapytań do SQL: 12