wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kolorowe zupki
Autor Wiadomość
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-06-13, 19:30   kolorowe zupki

Zupy

Do ugotowania tych zupek można użyć oczywiście innych warzyw, niż podane tutaj, ale najlepiej w określonym kolorze :-) Warzywa mogą być świeże albo mrożone. Koniecznie należy pamiętać o dodaniu tłuszczu - może to być oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron, ostu lub masło (należy je dodać raczej pod koniec gotowania).
Do gotowania strączkowych można dodać glon kombu (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością). Pamiętajmy także, by zdjąć szumowiny z powierzchni zupki.
W zależności od wieku dziecka, zupkę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem.
Smacznego!


Zupka biała

1/3 szklanki ciecierzycy namoczyć wieczorem dnia poprzedniego, rano odlać wodę, w świeżej wodzie gotować do miękkości (około 45 minut), dodać obraną, umytą, pokrojoną (lub startą na tarce) 1 pietruszkę, 1 ziemniaka, kawałek kalafiora, 1 łyżkę oliwy - wszystko razem ugotować. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.

Zupka żółta

Groch namoczyć i ugotować (jak wyżej), dodać pokrojoną w kostkę połówkę żółtej papryki (można ją wcześniej podgotować i pozbawić skórki) oraz łyżkę oliwy (lub masła), po jakimś czasie dodać kaszę kukurydzianą (nie błyskawiczną!) i gotować do miękkości. Zmiksować lub rozdrobnić.
Na koniec dodać ugotowane żółtko jajka, przetarte przez sitko.


Zupka pomarańczowa

Ugotować czerwoną soczewicę (około 10 minut) i obraną, startą lub pokrojoną marchewkę. W połowie gotowania dodać kawałek obranej ze skórki dyni oraz łyżkę oliwy. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok (z dużą ilością miąższu) i ostrożnie, żeby zupa nie była zbyt kwaśna, go dodawać.

Zupka czerwona

Ugotować marchewkę i czerwoną soczewicę (jak wyżej), dodać około pół czerwonej papryki (obranej ze skórki) i jednego pomidora (też bez skórki). Gotować wszystko do miękkości z łyżką oliwy.

Zupka bordowa

Ugotować białą fasolkę (i tak zmieni kolor ;-) z 1 pokrojonym drobno burakiem, 1/2 szklanki ryżu i łyżką oliwy. Na końcu dodać 1 dojrzałe jabłko (obrane ze skórki) i ugotować do miękkości.

Zupka granatowo-fioletowa

Ciemnofioletową fasolę namoczyć i ugotować z łyżką oliwy niemal do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić czarne jagody, aronię, czarne porzeczki (można skorzystać z mieszanki - mrożonki).

Zupka zielona

Ugotować bób (lub zielony groszek czy zieloną soczewicę) niemal do miękkości, dodać cukinię (ewentualnie kabaczek), kawałek brokuła, kilka liści szpinaku, łyżkę oliwy. Gotować do miękkości.

Joasia Górnisiewicz


przepisy z tej strony
hxxp://www.babyboom.pl/dzieci_1_2/zywienie/kolorowe_zupki.html
 
 
Cytrynka 


Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 962
Skąd: Olympia, USA
Wysłany: 2007-06-25, 21:25   

Kiedyś gdzieś widziałam tego typu przepisy (może nawet te same). Fajny pomysł, jak mój Adaś w końcu zacznie jeść więcej produktów, może będziemy mieć obiadki w kolorach tęczy :-D
Cytrynka
 
 
k.leee 


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2701
Wysłany: 2007-06-26, 00:08   

Ja to bym ugotował ze cztery zupy na raz, ustawił obok siebie, te cztery piękne kolorki w czterech miseczkach, żeby ładnie wyglądały a potem... bym zlał to szybko do jednej dużej michy i zeżarł :-P Żartowałem, mieszałbym dopiero w żołądku :-D
_________________
hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org
 
 
Cytrynka 


Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 962
Skąd: Olympia, USA
Wysłany: 2007-06-27, 08:56   

:-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12