wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Alu Patra
Autor Wiadomość
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2008-12-08, 10:18   

euridice, dzięki za te zdjęcia! mój mąż (zwierzożerca, brr ;-) ) zajadał się tym na festiwalu Hare Kryszna w Mrzeżynie. Chyba odtworzę, skoro polecacie.
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2008-12-08, 10:20   

Malinetshka napisał/a:

Agnieszka napisał/a:
a farszem może być przegląd lodówki/resztki obiadowe

u mnie prawie tak było :) ziemniaka było mało, więcej miałam takiej pysznej papuchy ;) czyli warzyw korzeniowych ugotowanych z fasolką mung i ryżem+ natka pietruszki. Do tego poszedł przecier pomidorowy i różne indyjskie przyprawy, raczej w większości te, które są w przepisie.


o, super!

Z soczewicą też na pewno bossssko.
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-08, 10:21   

Ania D. napisał/a:
Plasterki smarowałam przed pieczeniem olejem (pędzelkiem), nie wysychały podczas pieczenia.

Dobry pomysł :) - zapamiętać ;)
euridice napisał/a:
niepostrzeżenie sama przeczytam :mrgreen:

:mryellow:
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Kreestal 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1497
Skąd: Oxford
Wysłany: 2008-12-08, 10:25   

Oho, to ja chyba dziś się skuszę. Mam nadzieję, że posiadam wszystkie składniki.
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2008-12-08, 10:46   

kontynuuję wątek ksiązki: Szymkowi sie podobała, ale stwierdził, ze to raczej dla młodszego dziecka :-) w każdym razie po tej lekturze stwierdził, że czas na odświeżenie sobie całego cyklu o Harrym
ja jeszcze nie czytałam, więc nie mam zdania :-)

zastosuję sposób kofi:
alu-patra bardzo smaczna jest :-)
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-12-08, 11:35   

Rosa zerknij do książki i daj opinię może Ady byłaby fajna............

smarowanie plasterków wg pomysłu Ani mogłoby się fajnie sprawdzić w pieczeniu
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-12-08, 11:58   

Żeby nie całkiem off - na Święta u nas przewidziana alu patra, polecam oryginalny (prawie) skład nadzienia - z imbirem, kokosem i cukrem. Super.
A wracając do offa - może Danielowi by się spodobała. Teraz dostał "Księgę wiedzy czarodziejskiej" - też opartą na cyklu o H.P. - bardzo zadowolony, zrobił juz wszystkim analizę numerologiczną ;-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2008-12-08, 11:59   

kofi, to może ja do Ciebie na święta zjadę? ;-)
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-12-08, 12:02   

A proszę Cię bardzo. :-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2008-12-08, 14:45   

bez cukru też smaczna :-)
 
 
Kreestal 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1497
Skąd: Oxford
Wysłany: 2008-12-08, 18:01   

A mi nie smakowała, chyba zrobiłam coś nie tak, wyszły gluciki nasączone olejem :-/

IMG_6830.JPG
Plik ściągnięto 1170 raz(y) 197,5 KB

 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2008-12-09, 09:44   

Agnieszka napisał/a:
bez cukru też smaczna :-)

Ale tego cukru tam bardzo mało (i brązowy), zabrzmiało pewnie jakby z pół kilo. :-) Obawiałam się go dodawać, ale w sumie ciekawy smak.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
elenka 

Pomogła: 34 razy
Dołączyła: 02 Lip 2007
Posty: 2710
Skąd: TiDżi
Wysłany: 2008-12-15, 12:56   

Ależ się napaliłam na tą Alu Patrę- zrobię na święta koniecznie :mryellow:

Dzięki za zdjecia dziewczyny :->
_________________

 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-12-15, 13:20   

Arek zrobił dla na nas kilka dni temu z "Kuchni Kryszny" i była pyszna, ale piekielnie ostra. Trzeba było popijać. :mrgreen:
 
 
bojster 


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2847
Skąd: Neverwhere
Wysłany: 2008-12-15, 15:34   

puszczyk napisał/a:
Arek zrobił dla na nas kilka dni temu z "Kuchni Kryszny" i była pyszna, ale piekielnie ostra. Trzeba było popijać. :mrgreen:


Bo te dwa zielone chilli trzeba traktować z dystansem – ja dałem połówkę i było w sam raz. Jeśli nie liczyć tego że poparzyłem sobie pół twarzy odgarniając włosy podczas siekania. ;-)
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-12-15, 15:53   

Dodał tylko sproszkowanego. :lol: A są podobno na świecie o wiele ostrzejsze odmiany papryki. :roll:
 
 
iris 

Pomogła: 26 razy
Dołączyła: 30 Lip 2008
Posty: 572
Wysłany: 2008-12-18, 21:55   

ja też się skusiłam po fotorelacji euridice i zrobiłam alu - patrę tylko, że pieczoną. wyszła super, na zimno również rewelacja, nawet chyba bardziej mi smakowała na zimo niż na ciepło - chociaż może to być wynikiem tego, że jak jadłam na zimno to byłam bardziej głodna :mryellow:
w każdym razie gorąco polecam pieczoną
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-12-18, 21:57   

Następnym razem upiekę :-)
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
ag 


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-12-18, 22:43   

Ja smażyłam ale też mi bardziej smakowała na zimno. Planuję powtórzyć na święta, bo była pyszna.
 
 
elenka 

Pomogła: 34 razy
Dołączyła: 02 Lip 2007
Posty: 2710
Skąd: TiDżi
Wysłany: 2008-12-27, 07:05   

Ja zrobiłam wczoraj, robi się faktycznie bradzo szybko i ładnie smaży.
Jak dla mnie trochę zbyt intensywny smak, ale ja mam teraz pokręcone smaki przez ciążę :roll: Jarek za to objadał się do bólu i też mówił, że na zimno mu bardziej smakowało.
_________________

 
 
Flippi 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 28 Lip 2007
Posty: 401
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-01-02, 11:13   

Zachęcona waszym przykładem, przyrządziłam owo danie na imprezę sylwestrową, zmieniając "nieco" skład nadzienia (z braku składników). Ale i tak wyszło całkiem apetyczne. Ciasto miałam gotowe, zrobione przed świętami przez mojego ojca w celu pierogowym (w nadmiarze i dlatego zamrożone).
Dzięki za przepis :-)
_________________
---------------------------
Mój blog
www.prawdziwy.blox.pl

hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-03-07, 09:41   

kurcze, smaka sobie strasznego wręcz narobiłam!!!!!!!!! wypróbuję niebawem, dzięki za to cudo indyjskie :-D Aga
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-14, 15:42   

Robię właśnie wariację nt. alu patry. Trochę taka kuchnia fusion to będzie ;) bo ciasto jest na pizzę :P drożdżowe, a alu patra będzie się piekła w całości. No taki indyjski kulebiak przewiduję ;) Zobaczym... Nie wiem tylko ile czasu to piec, ale będę improwizować :>
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-14, 19:50   

Indyjski kulebiak jak nic :mryellow: Dobre wyszło :)
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2010-02-14, 20:34   

ale zwinęłaś w roladę, czy taki duży pieróg zrobiłaś?
no i mogłaś troszkę wysłać zagłodzonej i leniwej rosie ;-)
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,43 sekundy. Zapytań do SQL: 14